10-03-2022, 09:49
|
|
|
חבר מתאריך: 20.04.14
הודעות: 124
|
|
רוסיה, אוקראינה ונשק כימי - לאן זה יכול להתגלגל?
(לא בטוח אם זה מצדיק דיון נפרד. במידה ולא כמובן אפשר להעביר אותו לאחד משרשורי הפלישה הרוסית לאוקראינה וסליחה על הטירחה! )
הדיווחים החל מאתמול על חשש מכוונה רוסית להפעלת נשק לא קונבנציונלי גרמו לי לנסות ולחשוב: לאן המערכה יכולה להתפתח מכאן? עד לנקודה זו המערב די יצא מגדרו כדי לא להיכנס לעימות צבאי ישיר מול רוסיה. השאלה אם ואיך גישה זו עדיין מחזיקה גם לנוכח הפעלת נשק לא קונבציונלי.
ברשותכם, אנסה לפרט כמה התפתחויות אפשריות שעולות לי בראש. אשמח לקבל הערות וכמובן לראות רעיונות נוספים. ברור לי שמדובר כאן על בניית מגדלים באוויר כיוון שאין לנו את כל המידע הרלוונטי על כוונות ויכולות של אף אחד מהצדדים המעורבים ולכן לדעתי אפשרי וסביר שגם אם אחת הדפ"אות הנ"ל יתממשו זה כנראה יהיה יותר מזל ופחות יכולת חיזוי...
הנחות המוצא עליהן אני מתבסס כאן:
א) הצבא הרוסי מפעיל חל"כ בתוך ו/או בסביבה הקרובה לקייב ע"מ לשבור את התנגדות המגינים על העיר.
ב) השימוש בחל"כ גורם לאבידות כבדות בכוחות צבא ואזרחים בעיר
ג) האבידות הפיזיות והמכה המוראלית גורמים לשבירת יכולת ההגנה ולהצלחת הרוסים לכבוש את העיר בהתקפה מהירה
(אני מניח כאן שלכוחות הרוסים יש אפשרות לפעות בסביבה מוכת חל"כ)
ההתפתחויות האפשריות שאני יכול לחשוב עליהן מתחלקות בגדול לשלושה תרחישים אפשריים:
תרחיש 1
תגובת המערב: ממשיך בגישת "רק לא עימות ישיר", מחאות דיפלומטיות חריפות, סנקציות אבל עדיין אין כניסה של המערב ללחימה מול רוסיה.
רוסיה "רואה כי טוב" כיוון שהשימוש בחל"כ לא רק שלא גרר תגובה תקיפה מצד המערב אלא אף איפשר להכריע את המלחמה המתמשכת בזמן קצר יחסית.
הצלחה זו מאפשרת לרוסיה להעלות את גובה ההימור ולכוון לשני כיוונים אפשריים:
1א) פינלנד ושבדיה שתיהן לא חברות בנאטו (עדיין) ועשויות למצוא עצמן תחת לחץ דומה לזה שהופעל כנגד אוקראינה: איום ב"מבצע מיוחד" רוסי והפעם עם הטייטל של כוח שכבר הפעיל בעבר נשק כימי כדי להשיג את מטרתו. פעולה כזו תבוא רק לאחר זמן שינוצל לחזרה-לכשירות של הכוחות הרוסיים וכן "בניית הסיפור" של פוטין מול הציבור הרוסי ("יש שם בפינלנד/שבדיה דוברי רוסית הסובלים מרדיפה, ואני מתכוון לסייע להם!"...)
1ב) רוסיה מעלה את ההימור לרמה נוספת ומפעילה לחץ ישיר על מדינות החברות בנאטו ע"מ לאלצן לפרוש מהברית.
ההנחה בתרחיש הזה היא שאם המערב לא צייר קו בחול לאחר הפעלת חל"כ, פוטין יעשה כל שביכולתו ע"מ לנסות ולנצל את המומנטום ולראות עד לאן יוכל לדחוף את המערב ע"מ למקסם את הישגיו.
תרחיש 2
תגובת המערב: כניסה ללחימה ישירה אך מוגבלת בהיקפה מול כוחות רוסיים.
דוגמא לפעילות כזו יכולה להיות למשל תקיפות אוויריות של היחידות הרוסיות שהפעילו חל"כ, ואולי הפעלת איזור אסור לטיסה מעל מערב אוקראינה.
מזכיר שבשלב זה המערכה באוקראינה למעשה כבר הוכרעה כך שלתקיפות אלה אין אפקט ממשי על תוצאותיה למעט ציור המערב כיוצא-ידי-חובתו ("הנה, הגבנו לתוקפנות הרוסית")
רוסיה יכולה ללכת מכאן לשני כיוונים
1א) "הכלת" התגובה המערבית. הבנה שהתגובה מדודה ונועדה לאפשר לשני הצדדים להצטייר כאילו השיגו את שלהם ויכולים עכשיו לרדת מהעץ ולהירגע. המשכו של כיוון זה לדעתי יכול להיות אחד מאלה של תרחיש-1 כיוון שתגובות מוגבלות כעין אלה שהועלו כאן אין בהן כדי ליצור הרתעה משמעותית.
1ב) רוסיה מעלה את גובה ההימור ומסלימה את המערכה בלחימה פעילה מול כוחות אוויר של נאטו. זה יכול להיראות כמו קרבות ע"מ לאתגר את יכולת המערב לאכוף אזור אסור לטיסה, אולי גם נסיון לפגוע או לפחות להרחיק מטוסי סיור ובקרה מערביים הפועלים במרחב האווירי הפולני קרוב לגבול (רואים הרבה כאלה בFLIGHTRADAR24...). אפשרות נוספת היא קידום סוללות נ"מ מתקדמות למערב אוקראינה ו/או מערב בלרוסיה ע"מ להפריע לפעילות נאטו מעל מדינות אלה ומעל חלק מהמרחב האווירי הפולני.
תרחיש 3
תגובת המערב: כניסה ללחימה ישירה בקנה מידה נרחב מול כוחות רוסיים באוקראינה.
דוגמא: כניסה קרקעית של צבאות נאטו ע"מ להדוף כוחות רוסיים מאוקראינה.
תגובה רוסית לתרחיש כזה תהיה לדעתי תוקפנית מאד. אני לא רואה את פוטין נסוג בקלות מאוקראינה לאחר המשאבים שכבר השקיע בכיבוש. לחימה מול כוחות המערב להערכתי תגלוש במוקדם או במאוחר אל מעבר לאוקראינה (תקיפות רוסיות בטילי שיוט כנגד בסיסי אוויר בפולין או בכלל במזרח אירופה, הפעלות נוספות של נשק לא קונבצניונלי וכו).
מסייג שוב: אני לא בקיא בפרטי הפרטים וברור לי שאני מנסה לשחק ב"מה יקרה אילו" ולבנות מגדלים באוויר כאן ואולם עדיין להבנתי העולם נמצא במצב בו לא היה בעבר ובאין יכולת להשפיע כל מה שאפשר זה לפחות לנחש מה יקרה, לא?
|