האם מישהו זוכר את המטוס הזה ששירת זמן קצר יחסית בחיל האוויר ?
הכרותי עם ה- פורטר פילטוס PC-6a החלה בכתבה שפורסמה בשנות הששים בבטאון חיל האוויר. המדובר במטוס תוצרת שוויצריה שתכונתו הבולטת ביותר היא יכולת ההמראה והנחיתה משטחים קצרים ולאו דוקא סלולים. למיטב ידיעתי רק שלושה מטוסים כאלו טסו בשמי ישראל. המטוס הראשון נמסר (כנראה במתנה) לחיל האוויר ע"י תעשיין המנועים היהודי-צרפתי יוסף שידלובסקי, שהיה הבעלים של מפעל המנועים טורבומקה. במקור, שימש המטוס את חברת טורבומקה להדגמת ביצועי המנוע החדש מתוצרתה - ה"אסטזו". כאשר נמסר לחיל האויר הוא נשא עליו עדיין את סמלה של חברת טורבומקה. סכימת הצביעה לא שונתה וכל תקופת שירותו בחיל המשיך ונשא את סמלי טורבומקה. באחת מנחיתותיו נפגע המטוס ועקב כך יצא משירות. במקומו נרכש (או התקבל) מטוס נוסף כזה, המטוס המוצג כיום במוזיאון חיל האויר.
המטוס השלישי שטס בארץ שימש בזמנו את קלוב הצניחה החופשית במנחת הבונים. ביום 24.4.1999 התרסק המטוס מיד לאחר ההמראה בתאונה שגבתה את חייהם של הטייס ושלושה צנחנים ועוד ארבעה צנחנים נפצעו קשה.
הדגם שהתחלתי לעבוד עליו לאחרונה משקף את הגרסא הראשונה של המטוס בארץ. הדגם הוא בקנה מידה 1:33 ומבוסס על דגם שהוצא ע"י מועדון בוני הדגמים האוסטרי. אבל מכיוון שהדגם המקורי הוא של גרסא מתקדמת בהרבה של המטוס, הייתי צריך לשנות לחלוטין ולעצב מחדש מספר חלקים כמו למשל חרטום המטוס, מגן הרוח (השמשה הקדמית), לוח המכשירים ועוד.
לצערי, מצאתי רק מספר תמונות בודדות של המטוס הנ"ל וגם הם רק בשחור-לבן ולכן יתכן שצבעי הדגם והעיצוב שלו אינם מדויקים. (המטוס המוצג כיום במוזיאון בחצרים אינו זהה לגרסא הראשונה וגם סכימת הצביעה שלו אינה מדויקת ולכן אי אפשר להסתמך רק על תמונותיו).
אם יש למשהו מהחברים באמתחתו תמונות משכבר הימים של המטוס או מידע נוסף עליו – אשמח אם ישתף אותי בהם. כל מידע נוסך רק יתרום.
בינתיים הנה תמונת המטוס
מצפה לראות את המשך הבניה. אגב המטוס עדיין מככב פה ושם גם בסרטים.
ניתן לראות את המטוס בקטע תעופתי קצר למעוניינים חובבי ז'אנר סרטי אסונות, בסרט חדש שיצא לפני שבוע "שבר סאן אנדראס" (ברב חן).
אחרי הפסקה של שבועות רבים, בעיקר עקב חופשה ארוכה בחו"ל ולאחריה הצורך להשלים פערים, חזרתי לשולחן העבודה.
כפי שכבר ציינתי בעבר, יש צורך בשינויים ובהתאמות רבים לדגם כדי להתאימו לגרסא המוקדמת של המטוס ששירת בחיל האוויר.
תחילה הייתי צריך לעצב מהתחלה את צינור הפליטה של המנוע. צינור הפליטה בגרסא הנ"ל היה בולט מאוד ומוקם בצידו השמאלי התחתון של המנוע כפי שאפשר לראות מתמונת המטוס בשחור-לבן שהעליתי בפוסט הראשון לעיל (בגרסאות הבאות של המטוס צינור הפליטה היה כבר שונה לחלוטין). לאחריו עיצבתי מהתחלה ובניתי את חרטום המטוס שהיה ארוך מאוד (בגלל מבנה מנוע ה"אסטזו" של המטוס) ואת המדחף וקונוס המדחף (גם כאן, לגרסאות הבאות של המטוס היה כבר מנוע אחר, כך שכל צורת החרטום והמדחף היו שונים מהותית).
ההמשך כבר פשוט יותר ולחלקים הבאים יכולתי להשתמש בדגם הקיים (פרט כמובן להתאמה לצבעי חיל האוויר).
כיוון שבמהלך החג מתקיים בעירנו פסטיבל סרטים ויש עוד פעילויות, סביר להניח שההמשך יגיע רק לאחר החג......
נראה מצוין ונקי ןמדוייק
ההערה היחידה שיש לי היא שבמיוחד בדגמים לבנים כדאי לגזור את הגבול של קווי המתאר החוצה
כך שהחיבור בין לבן ללבן יהיה פחות מורגש ,אבל בכל זאת שפו ענק ממני.
תחילה - שלד הכנפיים.
רק כשהרכבתי את חלקי השלד יחדיו התחוור לי גודלו האמיתי של הדגם. מפתח הכנפיים הוא כ-45 ס"מ (מה הפלא, הרי מוטת הכנף של המטוס היא מעל 15 מטר....).
שלד הכנפיים הוא שלד חציצים. מכיוון שאיני אוהב חציצים בכנפיים - בגלל תכונתן "המלבבת" לבלוט מבעד למעטפת החיצונית של הכנף - ניסיתי לבנות שלד של תיבה מאורכת. אבל בגלל צורת החתך של הכנף לא הגעתי לתוצאות הרצויות ולאחר כמה נסיונות לא מוצלחים חזרתי לשלד המקורי של החציצים. אבל כדי למזער את השפעת החציצים הוספתי שכבת קרטון דק נוספת כהגנה מעל ומתחת לחציצים.
מעטפת הכנפיים די פשוטה לבניה ולהרכבה. צריך רק להקפיד על יישור קווי המתאר בעת ההרכבה (שהרי בגלל המפתח הגדול של הכנפיים, כל סטיה קטנה בחיבורים הופכת לסטיה גדולה ובולטת בקצוות).
אני חייב לומר שלא ידעתי כלל על קיומו של המטוס הזה ובטח לא על שירותו בחיל האוויר ולגבי העבודה אין ספק שעבודתך מיקצועית ונקייה ויומן הבנייה והתמונות ממש יפים ומפורטים.
חופת המטוס הינה מקומרת מאוד ובעלת מבנה מיוחד. על כן יש קושי לעבוד בדרך המקובלת, דהיינו להכין בסיס מקרטון לשם יציקת תבנית מגבס לחופה. במקום זאת בחרתי בדרך אחרת והכנתי תבנית מעץ בלזה. כידוע, עץ הבלזה הוא עץ רך ומאוד לכן קל ונוח לעבוד עימו ולעצב בו כל צורה רצויה.
כיוון שאין לי מתקן מתאים פניתי לעזרתו של יואב והוא הכין לי כמה חופות במתקן הוואקו-פורם שלו. במהלך יציקת החופות התברר שסיבי העץ עדיין בולטים למרות השיוף העדין והחופה המתקבלת אינה חלקה ושקופה מספיק. על כן צופתה תבנית הבלזה בדבק מהיר שגם הוא עבר שיוף עדין עדין.
הרכבת החופה לגוף התבררה גם היא כבעייתית ולא פשוטה בשל המבנה שלה וצורת מיקומה בדפנות הגוף. שוב נעזרתי בניסיונו הרב של יואב ובעצותיו. לשמחתי, יואב פתר את הבעיה ברעיונות פוריים שהקלו מאוד ופישטו את ההרכבה. תודתי נתונה ליואב על הסיוע הרב שנתן ועל עצותיו המועילות והמקוריות !
כה לחי!
שאלה - כל התמונות של האוירון הזה אותן ראיתי מציגות חרטום עם ציר פרופ מחופה ובדגם שלך ישנו ציר ארוך שאינו מחופה כהמשך לאף האוירון.
האם זהו דגם מיוחד?
צחי, לשאלתך - אני מפנה אותך לפוסט הראשון לעיל. שם ציינתי שהדגם מייצג את המטוס שבתמונה ואשר בו הותקן מנוע הטורבו-פרופ "אסטזו" מתוצרת חברת טורבומקה, שזו הייתה צורתו.....
המטוס הנ"ל יוצר בשנת 1962. מאז ממשיכה חברת פילטוס ומייצרת עד היום דגמים מודרניים יותר של המטוס עם מנועים מסוגים שונים כך שבמשך השנים היו גם צורות אחרות לחרטום ולמדחף.
אם אתה מתכוון לתמונות המטוס המוצג במוזיאון חיל האויר - המטוס המוצג אינו המטוס הנכון. המטוס המקורי התרסק בתאונה. חיל האויר רכש מטוס נוסף מסוג זה והוא זה המוצג במוזיאון. משום מה בחרו במוזיאון לצבוע את המטוס השני כאילו הוא המטוס הראשון.....
אני מפנה אותך גם לגיליון 62 של בטאון חיל האויר (מיולי-אוגוסט 1963) בו הופיעה כתבה ארוכה על המטוס בליווי תמונות.