01-01-2024, 14:27
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,279
|
|
המלחמה המצולמת: השלכות השינוי בשדה הקרב על אופי הלחימה
המלחמה הנוכחית בעזה, יחד עם המלחמה באוקראינה, הן שתי המלחמות המצולמות ביותר אי-פעם בהיסטוריה. במלחמות העבר, מאז המצאת הצילום, חלקו של הצילום היה שולי יחסית, הוא בוצע ברובו על ידי צלמי עתונות מקצועיים שהתלוו לכוחות הלוחמים ופורסם ברובו כתמונות סטילס בהפרש זמן מהקרבות בהם צולם. המלחמות של היום מצולמות, ולעתים קרובות משודרות בזמן אמת או כמעט בזמן אמת, לא רק בסטילס אלא גם כסרטונים. הצילומים מתבצעים לא (רק) על ידי צלמים מקצועיים אלא על ידי הלוחמים עצמם מנקודת ראותם ממש, על ידי פלטפורמות שונות (מאמצעי מודיעין ועד מצלמות אבטחה אזרחיות) ולפעמים על ידי מערכות הנשק והחימושים עצמם. ההפצה מתבצעת לקהל גלובלי, בזמן אמת או קרוב מאד לכך, ובאמצעים חסיני צנזורה (רשתות חברתיות, למשל).
כל זה משפיע מהותית על האופן שבו הלחימה משוקפת החוצה, ועתיד ללא ספק להשפיע גם על האופן שבו היא תתנהל. מלחמת וייטנאם היתה המלחמה הראשונה שבה האמריקאים זכו לראות את פני המלחמה בשידור חי ובצבע, גם אם במינון זעיר לעומת המלחמות של היום - והיתה לכך השפעה משמעותית על מידת התמיכה שלהם בהמשך הלחימה. מה, לדעתכם, תהיינה ההשלכות של הצילום והחשיפה הנרחבים על אופי הלחימה בעתיד?
לפני שאציע כמה רעיונות משלי, כדאי לציין שבמלחמות העשור הבא (ואולי סוף העשור הנוכחי) כבר נהיה בשלב הבא - מלחמת הפייק, כאשר הפקת סרטוני פייק באיכות שאינה ניתנת להבחנה מסרטונים אמיתיים תהיה קלה כמו צילום אמיתי (ופחות מסוכנת, כמובן). אבל בואו נדון כרגע על מה שקיים היום.
בין ההשלכות שאני רואה לצילום הגובר אפשר למנות:
- שינוי באופי "ערפל הקרב" והאפשרות לתחקר: יותר צילום (ותיעוד דיגיטלי בכלל) פירושו שלצדדים הלוחמים קל יותר, לכאורה, לעקוב אחרי תנועת הכוחות והתנהלות הקרב בזמן אמת ולתחקר ואף לחקור אותם בהמשך. עם זאת, עלולות להתפתח בעיות הפוכות: עודף מידע מריבוי תיעודים שיצריך עבודת נמלים לתיאום וסנכרון ביניהם בזמן ובמקום, ומציאת דרכים לאיסוף החומרים הדיגיטליים, שמירתם והפקת המידע הרלבנטי מהחומרים הגולמיים בהקף נרחב (רק מה-7/10 יש עשרות אלפי סרטונים). בהמשך תצוץ גם בעיית חומרי הפייק או החומרים הערוכים ב-AI, שכרגע אינה נרחבת.
- המשך וחיזוק מגמת המשפטיזציה של הלחימה. המשפטיזציה היא מגמה גלובלית (ולא רק ישראלית) ארוכת שנים. הימצאות מספר גדול של תיעודים ללחימה תקל מאד על הוכחת חריגות מהנורמות ואף פשעי מלחמה, ולכן תעודד את המגמה הזו.
- השפעות על המוטיבציה ללחימה בדעת הקהל של הצדדים הלוחמים. תיעודים של פגיעה מצד האוייב עשויים להעלות משמעותית את המוטיבציה והנחישות להלחם בו - אין ספק שאצלנו הם עשו זאת באופן שקריאה או שמיעת דיווחים לא היתה יכולה ליצור, כשם שסרטוני קריסת המגדלים בארה"ב היו מהותיים למוטיבציה לפלוש לאפגניסטן. מצד שני, לא ברור האם הסרטונים מהלחימה עצמה מחזקים את המוטיבציה הזו; לאורך זמן, יתכן מאד שסרטונים של לחימה הכוללים גם פגיעה בלוחמים יפחיתו את הנחישות ויעודדו את החברה לחפש כיצד להפסיק את הלחימה (כפי שקרה בוייטנאם). בכל אופן, ברור שבזירת המוטיבציה מתפתחת מלחמה נפרדת ומקבילה שבה הלוחמים הם עורכי וידאו ומשפיענים המנסים למנף את החומרים כדי להעלות את המוטיבציה בצד שלהם ולהחליש אותה בצד השני. עם זאת, האופי המבוזר של הצילום, ריבוי ערוצי ההפצה והעדר צנזורה אפקטיבית מגבילים את השליטה של כל צד בחומרים המשתחררים.
- השפעות על דעת הקהל הגלובלית. בעוד בזירה הפנימית בדרך כלל כל צד שואף להציג את עצמו כמי שמשיג השגים ומכה את האוייב, בדעת הקהל הגלובלית מוטב לו דווקא להדגיש את המכות אותן הוא (ובפרט אזרחיו) סופג. גם כאן אנחנו עוסקים בחיזוק של מגמה ארוכת שנים: גם בעבר ראינו תהליך מתמשך של התעניינות גוברת בהדרגה של העולם כולו בסכסוכים מקומיים, אבל זמינות החומרים תגביר את התהליך הזה.
- שינוי באופיה של הפעילות הצבאית עצמה לצורכי צילום. כשם שהאינסטגרם עודד מסעדות ליצור מנות צבעוניות המצטלמות היטב וכשם שהטיק טוק אינו משמש בני נוער רק כדי לתעד את מה שהם עושים אלא לביים את מה שהם עושים כדי שיצטלם היטב, גם חלקים מהפעילות הצבאית ישתנו כדי להצטלם. כבר בדאעש וגם ב-7/10 ראינו שהפקת "תאטרון הזוועה", הצילום והשידור החי של הפשעים היו חלק בלתי נפרד מהארוע. הרוצחים קיבלו הנחיות לביום וצילום הזוועות, והאפקט של הסרטונים היה חלק משמעותי ממה שהחמאס התכוון להשיג. אפשר להניח שגם חלק מהפעולות שהוא מבצע במהלך הלחימה נועדו למטרה הזו, ויותר משחשוב לו המחבל שמצמיד מטען לטנק חשוב לו הצילום של הפעולה הזו; בהתאם לכך, הוא מקדיש גם בתנאי לחימה קשים משאבים למיקום צלמים ואיסוף ועריכה של חומרים. גם בצה"ל ניתן לראות השפעות כאלה, אולי יותר בשולי הפעילות (למשל, בנושא המנהרות). אפשר לצפות שבשנים הבאות זה יתפוס מקום משמעותי יותר, ואולי עוד נראה כל פעולה משמעותית מלווה בין היתר בסעיף בפקודה שקובע איפה למקם מצלמות ובעקבות מי הן ינועו.
מה דעתכם? מה עוד צפוי? ואולי אתם חולקים עלי לגמרי?
|