בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי DORGAL שמתחילה ב "איך בדיוק הפצצה הזו "יודעת להתגבר" על ה-S-300?"
הטווח פורמלית הוא 100 ק"מ - אך בפועל הכל תלוי באנרגיה כך שהפצצה לא מוגבלת בהכרח לטווח הזה.
בכלל יש להתייחס בסיפוק כלפי נתונים אודות טווחים של חימושים אוויריים מכל הסוגים.
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי DORGAL שמתחילה ב "קשה לי להאמין שפצצה לא מונעת במשקל 113 קילו..."
בכלל, אם מלכתחילה היו כותבים שהיא דואה 200 ק"מ - היית בוודאי "מתקשה להאמין" שהיא מסוגלת לדאות 300 ק"מ.
בתכל'ס, אין פה קשר לאמונה - אם היא מסוגלת אז היא מסוגלת. אם לא, אז היא מן הסתם לא הפתרון שחיה"א ישתמש בו אם וכאשר יהיה צריך לתקוף בסוריה תחת איום הסוללה...
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"
כוונתי היתה שאת הסיבה שבגללה אתה לא מאמין שהפצצה מסוגלת לדאות 200 ק"מ, אתה בכלל לא מבסס אותה על משהו, אלא רק על זה שאתה חושב שהיא קטנה מדי (ואפילו אם היא קטנה - אז מה?).
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי efekt שמתחילה ב "לא התכוונתי לפגוע, אם נפגעת אני מתנצל."
נכון, אינני מתבסס על הרבה (חישובים וכו') אבל הסיבה הדי פשוטה שאינני מאמין שהפצצה יכולה לדאות מעבר ל-150 ק"מ (למשל) היא שהיא אינה שונה כל כך מפצצת ה-SDB האמריקאית שגם שוקלת 113 ק"ג ולפי פרסומים בעלת טווח של 110 ק"מ (אני בספק שבואינג ורפאל תיאמו גרסאות בינהם).
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי DORGAL שמתחילה ב "קשה לי להאמין שפצצה לא מונעת במשקל 113 קילו..."
אין אמונה - יש נוסחאות.
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי DORGAL שמתחילה ב "יש נוסחא שמוכיחה שה-Spice 250 היא בעלת טווח של 200 ק"מ או מעבר?"
כל הנוסחאות קיימות - רק צריך להציב את הנתונים ולבצע כמה חישובים מעבר.
בוודאי - לאלה שיש להם את כל הנתונים.
מה גם כשמדובר בחישובים מהסוג הזה - אפשר להגיע רק לקירוב מסוים ולא לתוצאה מדוייקת.
ולגביי 200 ק"מ דווקא - אין לי מושג.
גם לא יהיה לנו.
ועם כל הכבוד - אי אפשר לשלול דבר דטרמיניסטי מובהק כמו הסוגיה הזו באמצעות "אמונה".
אם אין מספיק נתונים - אי אפשר להכריע לאף כיוון.
נערך לאחרונה ע"י גיל חזקיה בתאריך 20-06-2013 בשעה 21:45.
"השגנו את מטרתינו בנחישות ובעוצמה שלא לאפשר לערבים המשוגעים האלה להשיג נשק גרעיני.
אנחנו לא חוששים מאותן 'נשמות טהורות',שכל התנינים בנהרות דרום-אפריקה לא יוכלו לספק להן די דמעות שיוכלו למחות את צביעותן,ובטוחני שאתה מבין אותנו היטב".
רא"ל רפאל איתן במברק אל שר ההגנה הדרום אפריקני מגנוס מאלאן מיד לאחר תקיפת הכור בעיראק.
בתגובה להודעה מספר 24 שנכתבה על ידי DORGAL שמתחילה ב "אם אין מספיק נתונים - אי אפשר להכריע לאף כיוון."
בהחלט לא.
בתגובה להודעה מספר 28 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "פרסום ראשון: פצצות Spice 250 על מטוס ישראלי"
לפי העובדה שהמטוס נושא טיל דרבי ופיתון בקצות הכנף ברור שלא מדובר בתמונה של מטוס מבצעי. לכל היותר תצורה לניסוי וגם לא כל כך סביר לאור תצורת החימוש המגוונת. כנראה תמונה לצרכי יח"ץ בלבד.
בתגובה להודעה מספר 31 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "1. נראה שמדובר במנשא ייעודי,..."
תודה סירפד, ותרשה להוסיף נקודה אחת.
התמונה שהצגת מראה את הפצצה SDB-1 שהיא פצצה "טיפשה" יחסית, ל-SDB-2 ופצצות ה-SPICE, פצצה זו מונחית רק ע"י GPS כאשר הפצצות ה"חכמות", מונחות גם ע"י מערכות אלקטרו אופטית. תמונה של ה-SDB-2 למטה ואפשר לראות קווים דומים בין ה-SDB-2 לבין ה-SPICE
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי AJ-47 שמתחילה ב "תודה סירפד, ותרשה להוסיף נקודה אחת."
מתעורכת AeroIndia2021 פיתוח חדש - SPICE 250 ER - ספייס 250 עם הנעת טורבו סילון.
במקור ישנה גם התייחסות ליכולת ה-ATR מבוססת בינה מלאכותית (שבעקרון כבר פורסמה כאן):
ציטוט:
The newly-unveiled Automatic Target Recognition feature is a technological breakthrough, enabling SPICE 250 ER to effectively learn the specific target characteristics ahead of the strike, using advanced AI and deep-learning technologies
המשקל הוא לא 2000 פאונד, אלא הגודל דומה לשל 2000 פאונד. יש הבדל גדול, כי בפצצת 2000 פאונד מנסים למקסם את האפקט ההרסני, שדורש משקל רב גם בשביל חומר הנפץ וגם בשביל המעטפת שיוצרת רסיסים.
בקיט ההנעה לפצצת 500 פאונד מנסים דווקא לצמצם את המשקל הכולל בשביל לשפר את האווירודינמיקה.
כי זה ממש לא פשוט.
כל מה שאני אומר עכשיו זה היפותטי:
נגיד חברה כלשהי רוצים לפתח את הפצצה ולמכור אותה למישהו בהקדם האפשרי כדי להמשיך לממן אותה.
קודם הם יקחו חיישן קיים כלשהו ויכניסו לשם. גם רש"ק קיים ופיוז.
השליטה תיעשה ע"י FPGA מסחרי כלשהו שהתכנות שלו לוקח רק שנה עם צוות מהנדסים מנוסה. הפריפריאלים שלו גם מסחריים, של אותו יצרן כמובן כדי שלא לסבך אינטגרציה.
הכנפיים חדשות אבל המנגנון קיים כבר במשהו אחר, וזה טוב מספיק.
האנטנה והמקמ"ש גם מסחריים, כי אין מה לעשות. רק פרוטוקול והצפנה חדשים.
הסוללות לקוחות ממוצר אחר, יחסית ישן.
הצורה כבר קבועה ע"י ניסויים במנהרת רוח, ולכן אין הרבה איך לשחק עם הקונפיגורציה.
בגדול, בפנים אין לך הרבה איך לשחק עם הדברים. יש סדר מסוים שחייב להישמר, אז נוצרים הרבה מאוד חללים ריקים שפשוט חבל שלא מנוצלים.
אחרי 5 שנים מאז העסקה הראשונה, אותה חברה הספיקה כבר לייצר FPGA משלה כולל פריפריאלים, עם רק שימוש מזערי ברכיבים חיצוניים, ככה שהצורה תתאים בדיוק לגוף העגול של הפצצה.
החיישן והבקר שלו כבר custom-made עם אופטימיזציה למתאר הפעולה של הפצצה.
האנטנה והמקמ"ש גם הם מותאמים כבר ומיוצרים לגמרי בחברה. הסוללות, גוף הפצצה, הכל כבר מותאם כדי למקסם את הביצועים, והכי חשוב שכל רכיב מותאם מבחינת הגודל והצורה כדי להיכנס בדיוק לתוך גוף הפצצה, ולא עכשיו רכיבים מסחריים בגדלים שונים.
כמה פעמים חוויתי את זה - אתה לא תאמין כמה פעמים מערכת נראית שמנה מבחוץ אבל הרבה חלל ריק בפנים כי לא הייתה אופטימיזציה.
בתגובה להודעה מספר 42 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "כי זה ממש לא פשוט.
כל מה שאני..."
מלכתחילה ע"י רפאל, וכידוע מדובר בחברה שמפתחת מערכות טילים, חיישנים ותקשורת זמן רב ולא חברה חדשה שצריכה לאלתר מכל מיני רכיבים שלא בדיוק מתאימים.
גם מעגלים אלקטרוניים ומחשבים למיניהם מגיעים בכל מתוצרת חברות אלקטרוניות והגודל שלהם קטן וקבוע.
גם שים לב לשם, המספר אחרי הספייס מציין את משקל ראש הקרב: ספייס 2000 זה רש"ק 2000 פאונד, כך גם גרסת ה-1000 וכך כנראה גם גרסת ה-250.
עכשיו אם להסתכל על הגודל של הפצצה, רש"ק של 125 ק"ג מתאים לחלק ניכר מגודלה.
מנוע סילון תופס בהערכה לפחות 15% מהנפח ומיכל דלק לא סביר שיהיה קטנטנן שיאריך את הטווח בעשרות ק"מ בודדים, אלא יותר מכך, אז יתפוס עוד לפחות 30-40% מהנפח.
ואז הרש"ק חייב לקטון, זה גם לא משמעותי בשביל סוג המטרות הטיפוסי שאליו חימוש כזה מיועד: רכבים, מערכות מכ"ם ותקשורת, משגרי טילים.
כמובן שזאת הערכה ויש מצב וזו לא המציאות.
נערך לאחרונה ע"י beatma בתאריך 05-02-2021 בשעה 21:39.
בתגובה להודעה מספר 43 שנכתבה על ידי beatma שמתחילה ב "אלתורים כאלה פחות סבירים לחימוש שתוכנן"
תאמין לי שגם אלה שמפתחים מערכות אלקטרוניות ייעודיות לפעמים קונים דברים מסחריים ומתאימים אותם לצורך קיים עד למקצה שיפורים שיכול לבוא שנים אחרי. זה לא נדיר בכלל ואני מכיר את זה מקרוב.
ישנן פצצות לשימוש רב תכליתי במשקל 250 פאונד. חלק מהרעיון הוא לקחת משהו קיים ולדחוף אותו לתוך קיט חדש ובכך להוזיל עלויות משמעותית לפחות בסגמנט אחד של הפצצה. לפתח רשק שונה מאוד פוגע בקונספט, אבל לעומת זאת לקחת פשוט את הפצצה הקיימת ולחתוך ממנה חלק ולהוריד, זה זול וזה קל.
אבל את זה לא נראה, בגלל שהספייס 250 הוא הדגם היחיד במשפחה עם גוף ייחודי. עכשיו, זה יכול להיות בגלל שחלק מהמודולים רחבים מגוף הפצצה, או שזה יכול להיות כי הפצצה תוכננה להיות חמקנית במידה מסוימת.
בהחלט, השאלה כמה נפח תופסים החיישן ומערכת המחשוב/מודולים
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "תאמין לי שגם אלה שמפתחים..."
אלקטרוניים.
החיישן אני מעריך שנשאר באותו הגודל, המחשוב פחות או יותר גם, הם בכל מקרה תופסים חלק יחסית קטן מהנפח.
בהחלט יש רש"ק 250 פאונד, סימן 81.
ואם להסתכל על גודל וצורת הספייס 250, רש"ק שדומה בגודל ובמשקל לסימן 81 תופס את מרבית הנפח.
הצורה היחודית מתאימה קודם כל לחיישן מקדימה ולכנפונים העיליים ולהגאים מאחורה, כך גם חלק מהמכלולים שיכולים להיות במקטע האחורי.
מכך הסקתי שאם מכניסים מנוע סילון ומיכל דלק, סביר מאוד שהרש"ק קטן במידה משמעותית.
יכלו להכניס רש"קים קיימים תואמים לגודל ולצורה, או לפתח רש"ק חדש.
נגיד רש"ק של 30-50 ק"ג במקום 125 ק"ג, עדיין מספק מענה למטרות קטנות רבות.
בתגובה להודעה מספר 45 שנכתבה על ידי beatma שמתחילה ב "בהחלט, השאלה כמה נפח תופסים החיישן ומערכת המחשוב/מודולים"
סתם מחשבה שעלתה לי לראש.
מאחר והפצצה המקורית, הסימן 81, היא לא ריבועית, מן הסתם, אז אפשרי שהחלל בין דפנות הפצצה המקורית לדפנות של הספייס, היה ריק, או מולא במיתקונים לייצוב גוף הפצצה נגד תנועות חדות.
אפשרי באותה מידה שכעת החלל הריק, שהולך לאורך כל גוף הפצצה, משמש למיכלי דלק.
בגדול, לא הייתי אומר שהטווח שמתווסף פה הוא מאוד משמעותי - רפאל טוענים לטווח של לפחות 150קמ, שזה עלייה של בערך 50קמ לעומת הקודם - עלייה יפה.
מצד שני מנוע סילון זו טכנולוגיה ידועה ומוכחת מזה עשורים אך עדיין יקרה לייצור, לפחות לפי מה שאני יודע. אולי מישהו יוכל להוסיף פה מידע בנוגע לעלויות.
על פניו נראה שזו נישה שרפאל רוצים שתהיה זמינה ללקוח אבל לא בונים על שימוש שוטף בה.
בנוסף, אפשר לראות שלפצצת הSDB האמריקאי יש מתחרה בריטי - Spear 3. זוהי פצצה דומה במימדיה אך יתרונה הטכני הוא שהיא גם ממונעת, כמו הספייס 250ER.
סביר שרפאל רוצים לתת פה פייט לMBDA, בקטגוריה שמישהו איפשהו עשה מחקר אמיתי ומצא שהיא רלוונטית.
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "סתם מחשבה שעלתה לי לראש.
מאחר..."
הטווח לפחות 150ק"מ, בדגש על לפחות.
אם כבר מתקינים מנוע סילון, אז הגיוני לנצל את זה להגדלת הטווח לפחות פי 2 אם לא יותר.
בשביל להגדיל ב-150% הייתי חושב יותר לכיוון מאיץ רקטי במקום מנוע סילון.
אני לוקח בחשבון שהטווח המקסימלי מושג ע"י שחרור בגובה רב, שלב פעולת מנוע ואז שלב דאיה.
מנוע סילון בהחלט מייקר את החימוש לעומת הגרסה הבסיסית, לא יודע טווח מחיר, אך הוא לא זול.
מאיץ רקטי לא ייתן לך הרבה. מנוע רקטי טוב כשאתה צריך תאוצות חזקות או מהירות גבוהה יותר ממהירות הקול. בפצצה כזו קטנה המקום למנוע רקטי הוא גם קטן ומנוע כזה או שייתן דחף חזק למעט מאוד זמן והפצצה כמעט שלא תאיץ או שייתן דחף חלש לפרק זמן יותר ארוך, אבל במקרה כזה מנוע סילון עדיף בהרבה. בכלל באופן כללי למנוע סילון יש תקיפה סגולית (דחף כפול זמן לחלק למשקל הדלק - אינדיקציה לטווח) גדולה בהרבה ממנוע רקטי והוא מתאים למשימות בהן נדרש שיוט לטווח רחוק.
בתגובה להודעה מספר 50 שנכתבה על ידי double_o שמתחילה ב "מאיץ רקטי לא ייתן לך הרבה...."
בשביל להגדיל את הטווח במעט יותר, נגיד 150% יספיק מנוע רקטי כלשהו, אולי לחבר אותו למטה או שני מנועים צרים בצדדים.
אם כבר משתמשים במנוע סילון, אני סבור שהטווח מוכפל לכל הפחות.
מצורף וידאו של תצוגת רפא"ל באירו אינדיה של השבוע שבו רואים את המוצר עם חתך שקוף בגוף המראה את מיקום המנוע.
*סתם פרט מעניין: רואים את הלווינים החדשים של רפא"ל וניתן לראות שהם נכנסים לתחום הלוויני מכ"ם הקטנים
ואפילו שילוב של מטע"ד אופטי ומכ"מי באותו הלווין - עשו מחקרים באקדמיה בארץ על השילוב הזה ועכשיו זה נכנס למוצר ברפא"ל :
בתגובה להודעה מספר 52 שנכתבה על ידי michaelm שמתחילה ב "מהחיפוש שעשיתי ברשת קוטר..."
אז היה עדיף לבנות את הפצצה בתור ערכה שמתלבשת על הרש"ק, כמו האחיות הגדולות יותר במשפחה.
אבל השם ספייס 250 רומז לכך שכנראה הרש"ק במשקל הזה, אמנם הוא יחודי ובנוי כחלק אינטגרלי מהפצצה.
עוד דבר מעניין שנראה שצינור הפליטה הוא מוארך ויוצא מהחלק האחורי למעלה ומופנה לאחור.
זה יכול לרמוז שהדחף הוא קטן יחסית לצינור פליטה גדול מאחור כמו בטילים רבים אחרים, גם המנוע נראה קטן.
נערך לאחרונה ע"י beatma בתאריך 07-02-2021 בשעה 20:09.
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "סתם מחשבה שעלתה לי לראש.
מאחר..."
הפצצה המקורית היא לא MK-81. ה SPICE-250 זהה בממדים ובמשקל ל-SDB שהיא קטנה יותר מה MK-81. מן הסתם התכנון הוא שניתן יהיה להטיל אותה מאותו נושא פצצות כמו של ה-SDB בלי שום שינויים. הדרישה הזו כשלעצמה כבר מכתיבה את הממדים של הפצצה (או לפחות ממדים מרביים).
כי צריך לעשות אופטימיזציה עם התחשבות בהמון דרישות. למשל יש לך דרישה שניתן יהיה להשתמש שנושא פצצות של SDB שמכתיבה לך משקל, ממדים מרביים ומיקום מרכז כובד. היית רוצה לנצל כמה שיותר אורך בשביל הכנף כדי להאריך את טווח הגלישה ולמקם את הזנב במיקום יחסית מאחור בשביל יציבות. צורת הגוף החיצוני נגזרת משיקולים של הקטנת גרר ושח"מ ופשטות בייצור ובאחזקה. לאותם ממדים וצורה שהגיעו אליהם אתה צריך להכניס רש"ק ואלקטרוניקה ומצבר ועוד דברים כאשר המשקל שאתה יכול להכניס הוא מוגבל מראש. במקרה כזה יכול להיות שהתכנון האופטימלי ישאיר לך חללים הגוף.
בתגובה להודעה מספר 58 שנכתבה על ידי Cfox שמתחילה ב "נראה לי שהם פשוט התבלבלו בניסוח"
הכתבה שקישרתי רק באה להראות דמיון רעיוני . אין שום קשר לספייס.
הJDAM היא ערכה שמתלבשת על פצצות במשקלים שונים: 500 עד 2000 פאונד.
ההתייחסות בכתבה אומרת שהערכה הממונעת יחד עם פצצת 500 דומה מבחינת הממדים הפיזיים לערכה רגילה היושבת על פצצת 2000.
נערך לאחרונה ע"י michaelm בתאריך 04-02-2021 בשעה 15:54.
אתר defense-update רושם שהטווח עולה מ100קמ ל150קמ.
לא כל כך ידוע לי מאיפה המספר אם באתר של רפאל זה לא רשום, אבל נזרום.
מה שזה מקנה מבחינת יכולות לחיל האוויר זה נישה די מצומצמת במב"מ בסוריה, אבל בכל זאת מאוד חשובה, בייחוד ביעדים רחוקים.
בעזרת הנעה, הספייס יוכל לשהות זמן מסוים בגובה רב לפני שיצטרך לדהות את המטרה. כך ניתן יהיה להגיע לטווחים שנושקים לאלה של טילי שיוט מסוימים.
באופן אלטרנטיבי, ניתן יהיה לשגר, בהינתן טווח מסוים שמושג ע"י הגרסה הנוכחית, מגובה נמוך יותר, מה שמעלה גם כן את שרידות המטוסים.
במקרה כזה לרוב מועדף דווקא מנוע רקטי, אבל אני מניח שרפאל הגיעו למסקנה שדאייה ארוכה יותר היא יותר אטרקטיבית.
בסופו של דבר, מדובר למעשה בטיל שיוט חמקן בעל טווח ורש"ק
בתגובה להודעה מספר 60 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "אתר defense-update רושם..."
קטנים יחסית, שניתן לשאת ממנו כמות גדולה, מה שמהווה גם יתרון. הייתי שמח לראות שצה"ל גם מצטייד בטילי שיוט חמקנים עם טווח ורש"ק יותר גדולים, בסגנון של JASSM, נגד מטרות כבדות ומוגנות יותר.
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן. תוכלו לקבל עזרה להתאמת החתימה לחוקים בפורום חתימות וצלמיות.
בתגובה להודעה מספר 63 שנכתבה על ידי Cfox שמתחילה ב "בסופו של דבר, מדובר למעשה בטיל שיוט חמקן בעל טווח ורש"ק"
טיל שיוט הוא לא, או שלפחות לאו דווקא.
טיל שיוט מסתמך לרוב על טיסה בגובה נמוך ויכולת תמרון גבוהה כדי ליצור לעצמו נתיב בטיחותי וחשאי עד למטרה.
הספייס, לפחות רוב הטיסה שלו, מבצע בדאייה, כלומר גובה רב בלק ניכר מהטיסה.
עם זאת, למנוע שלו יש שימושים רבים. בנוסף לשימושים שכבר נאמרו, אפשר באמת להשתמש בו כדי להפוך אותו למעין טיל שיוט אחרי שלב הדאייה, כדי לצאת משדה הראייה של מערכות נ"מ ובכל זאת לתמרן כמה קילומטרים או עשרות קילומטרים עד למטרה.