פשוט לא הצלחתי להביע את כוונתי בשאלה הזו.
תן לי לנסח מחדש.
קח לדוגמה שייטת צוללות, נניח לצורך הדיון שיש בה יש רק 4 כלים (אני משתמש במספר שזרקת סתם כדוגמה למספר כלים מצומצם. אין לו משמעות).
בשייטת כזו יהיו אותן בעיות שיבוץ שיהיו בכל שייטת שיש בה רק 4 כלים, וזה לא משנה אם יהיו בה רק גברים, רק נשים או צוות מעורב.
עובדה שהמספר המוקטן של הכלים לא מהווה בעיה באיוש וציוות הכלים בשייטת הזו.
יכול להיות שצריך להגדיר סף רלוונטי של "לפחות X כלים" כדי שזה ישתלם לחיל. זו דרישה לגיטימית, כמו הדוגמה של שני בנים ביחידה של 100 בנות.
אבל אם העובדה שיש רק 4 כלים כאלו לא היוותה בעיה כשרק גברים משובצים בהם, אין סיבה שהוא יהיה בעיה כשרק נשים ישובצו בהם.
אני יותר מובן הפעם?
אני מקווה שאני מבין את הסוגיה שהעלת נכון.
יכול להיות שצריך להגדיר סף מינימלי של לפחות X כלים. אבל זה כבר חלומות חלומות...
ראשית, לא יודע למה הדוגמא של הצוללות. למיטב ידיעתי, אין שם נשים. מעולם לא יצא לי לראות שם נשים.
לגבי כמות כלי הבט"ש, אני מניח שאם, סתם נניח, יהיו לך 100 כלים, לא תהיה בעיה לנייד ולאלתר בין הצוותים. אבל בוא נהיה ריאליים...
אני לא רוצה לנקוב במספרים, אבל עם כמות כלי הבט"ש שיש היום, אין עודפים. אין מנוחה. הסד"כ רחוק ממצב שבו תוכל לשחק ותהיה לך זמינות שתוכל לשחק לטובתך. ואני מדבר איתך על ההווה. שלא נדבר על הזמנים שלי שרק היינו יכולים לחלום על מצב הכלים וכמות כוח האדם שיש היום.
המצב שאתה מתאר הוא מצב היפותטי.
בנתיים, כלי הבט"ש רחוקים מזה ואני בטוח שמציבים כמה וכמה שיאים ביחס הפעילות לגודל כלי שייט.
לא מעט גבות ופעירות פה קיבלתי שדיברתי עם אנשי חיל הים מחו"ל ששמעו על היכולות של כלי השייט הזה וכמות הזמן שהוא שוהה בים.
הן לא.
הן היו במצב בו פראמדיקית ישנה בטנק עם 4 גברים מספר לילות, או לחליפין על רצפה בבית עם 10-15 חיילים בחדר.
אני חושב שזה קצת יותר קל כשמדובר בחדר 3 על 4 בנוהל מיטה חמה.
כן. אבל לא.
אני לא יודע איך ישנים בטנק. או מה הולך בשיריון כפי שציינתי. אבל זה עדיין שונה.
מה שאתה מתאר זה דומה יותר לאיזה מבצע או פעילות מסויימת שלפעמים מצוותות נשים מיחידה זו או אחרת.
אני לא חושב שאותה הפארמדיקית הייתה מסכימה לישון 3 שנים עם 4 גברים בתוך טנק בנוהל מיטה חמה.
תעשה הפרדה, ספינה זה לא טנק, לטנק אתה מגיע, יוצא פעילות, X ימים וחוזר.
לספינה אתה מגיע ויוצא רק בתאריך השחרור שלך. אין לך מגורים, אין לך חדר, אפילו בסיס אין לך כביכול.
אני בספק אם יש אישה שתרצה לחיות ככה 3 שנים. לשים את התחתונים שלה בין התחתונים שלך, לשים את הטמפונים שלה ליד המברשת שיניים שלך. זו חיילת איתך לצוות, זו לא בת הזוג שלך וחושב שלשני הצדדים זה יהיה לא נעים.
ניהלתי את השיחה הזו עם רס"ן בשייטת צוללות של גרמניה.
הוא לא הצליח להבין על מה אני מדבר.
הוא לא הבין מה הבעיה של בחורה ללכת לשירותים, כשהשרותים ממוקמים במסדרון (למעשה בירידה מהמסדרון לקומה מתחת) שכל הזמן אנשים עוברים בו.
אצלם אין שום בעיה שבחדר שינה בצוללת (מטר וחצי רבוע של רצפה) גבר ואישה מחליפים בגדים, בצפיפות שבה אי אפשר שלא לגעת אחד בשני.
והגרמנים לא היחידים.
מצד שני אני חושב שזה מוגזם, שזה לא מתאים לתרבות שלנו (עניין העירום בגרמניה וסקנדינביה באמת מוקצן), ושזה לא פתרון שיתאים לצה"ל.
לעומת זאת 4 דבורות עם צוותים נשיים, או סטי"ל עם חדר נשים, נשמע לי הגיוני.
לגבי השירותים - אין באמת שירותים. צא מהנחה שהשירותים בדבורה לא שמישים. לא ראיתי מישהו באמת משתמש בשירותי בכלי הבט"ש ואם כן, הוא הצטער על זה
אל תשווה גרמניה לישראל, התרבות שונה, ענית לעצמך. בישראל אתה יכול למצוא מקומות שבהם אישה עם חולצות בטן תספוג קללות ויריקות.
התרבות שלנו מאוד שמרנית (עד כמה שלפעמים לא נראה ככה), מזכיר לך שפליבויי ניסה פעמיים להצליח בארץ ונסגר אחרי מס' חודשים, הסרטים של דובר קוזאשווילי סופגים כל פעם ביקורות קשות וחופי נודיסטים יש לך רק בים המלח.
אנחנו חושבים שאנחנו ליברלים, אבל אנחנו לא.
אני מזכיר, כי כתבת את זה, בסטי"לים יש נשים. אומנם רק חובלות למיטב ידיעתי (כי לחובלים יש מגורים קצת יותר פרטיים אבל עדיין).
4 דבורות זו סיירת, אתה לא יכול להחזיק סיירת שלמה רק של נשים. זה מגביל אותך.
גם עם התחלופה הלא צפוייה של הצוותים, אתה יכול להיתקע עם כלי שייט מושבת בגלל שינויים שחורגים מהתקנים בצוות ולא יהיה לך איך להשלים אותם
מסכים לחלוטין. נתקלתי במספר מקרים כאלו בשירות, ואני לחלוטין מסכים איתך שזה אחד היתרונות של גיוס חובה.
רק שפרטיות וצניעות הן 100% עניין תרבותי.
לי לא נוח עם המוסכמות החברתיות לגבי ערום בגרמניה, ובמרחצאות של באדן באדן נכנסתי עם ספידו (כל הגרמנים התפשטו בלי לחשוב פעמיים), ושכולם יקפצו.
אני לא טוען שצריך למחוק את המוסכמות החברתיות שלנו ולאמץ אחרות, אני כן בעד לבחון את הגבולות שלהן היכן ששינוי יכול להביא תועלת מהותית.
מסכים, אבל אני לא חושב שהפריצת גבולות תוביל לשינוי מהותי ששווה לעשות את ההשקעה הכספית והלוגיסטית כדי להוביל למצב הזה. בשביל 20, 30, 40 חיילות מקס' תערוך כאלה שינויים? וגם אם כן, ינחתו עליך בלת"מים שיהיו בעייתי לטיפול. גם אם החזקת סיירת אחת, מספיק שמפה הלכו לך 2 לקורס חובשים, אחת יצאה לצ'יפים, עוד אחת הלכה לעוד איזה קורס, עוד אחת בגימלים, השבתת סיירת שלמה רק בגלל שאתה לא יכול לשחק בניוד צוותים.
ראיתי דבורות, ואפילו יצאתי לסיבוב של שעתיים על אחת בעבר הרחוק (כעכבר יבשה).
גם אני, כמוך, לא רואה סבירות לצוות דבורה משולב. אני פשוט לא רואה מניעה לצוות דבורה נשי.
אבל ההחלטה חייבת להתקבל לפי מידת האפקטיביות והיעילות של השגת המטרות בלבד, ולא משיקולים לא רלוונטיים (מין, דת, דעה פוליטית, צבע עור וכו').
אני מסכים איתך, אבל פה המין הוא שיקול רלוונטי, לא בגלל שמין X נחות לעומת Y או הבדלים פיזיים.
להיפך, אני בטוח שנשים מסוגלות לשירות הזה, אין בו מעמסות פיזיים קשים, אבל כן יש בו קשיים מנטלים עצומים (אני חושב שזה אחד התפקידים הקשים בצה"ל מבחינה מנטלית), הצורך להסתגל לחיים שלא על קרקע יציבה וכו' - לא חושב שיש הבדל בין נשים לגברים בפרמטרים האלה.
השיקול של מין הוא מהצורך לפרטיות בסיסית וצנעת הפרט.
נכון, כמובן שעל הכל אפשר להתגבר ואם האפקטיביות והיעילות גבוהים אז גם בצדק. אבל כאן, לא חושב שזה המקרה.