06-12-2016, 16:21
|
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
|
|
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
|
|
דוח מבקר המדינה על ההיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות (פורסם 6.12.16)
פתח דבר
במהלך מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 ובמהלך מבצעי לחימה שונים שנערכו החל משנת 2008, ובעיקר במבצע "צוק איתן" בשנת 2014, היו תושבי מדינת ישראל נתונים למתקפה כבדה וממושכת של טילים ורקטות, וחלקם אף פינו את ביתם עקב מתקפות אלו. על פי איום הייחוס של צה"ל, בעימות עתידי צפוי ירי על העורף האזרחי על ידי מדינות וגורמים עוינים במשך מספר שבועות, והוא נאמד בעשרות אלפי טילים ורקטות.
דוח זה מבקר את הפעולות המשולבות שנוקטת מדינת ישראל להגנה על העורף האזרחי מפני ירי טילים ורקטות, הכוללת שימוש במגוון אמצעים בתחום ההגנה האזרחית כדוגמת מיגון פיזי, קביעת הנחיות התגוננות, גילוי והתרעה מפני טילים ורקטות הנורות לעבר מדינת ישראל והיערכות לפינוי אוכלוסייה. כל זאת כדי לבחון את מוכנות מדינת ישראל להגנת תושביה במתארי חירום קשים הצפויים בעת לחימה. חלקם של אמצעי ההתגוננות עשויים לסייע בהגנה על העורף האזרחי במתארי חירום נוספים, כדוגמת פינוי אוכלוסייה במקרה של שריפה, כמו בעת השריפה שפקדה חלקים נרחבים במדינת ישראל במהלך חודש נובמבר 2016, ומיגון הבתים שאמור לסייע בחיזוקם מפני רעידות אדמה.
לצה"ל אמנם ישנן יכולות התקפיות ויכולות יירוט אשר נועדו לצמצם את הירי על ישראל, עם זאת, נותרת בעינה החשיבות למוכנות העורף נגד מתקפת טילים ורקטות לצורך הצלת חיים. בשנים האחרונות אכן נעשתה כברת דרך בתחום הגנת העורף האזרחי ומוכנותו לחירום, אך הביקורת העלתה, כי עדיין קיימים פערים ניכרים בהיבטים שונים של תחום ההתגוננות האזרחית, שחלקם כבר עלו בביקורות קודמות של משרד מבקר המדינה על מוכנות העורף לחירום.
פערים אלה פוגעים ביכולת התושבים להתגונן בעת לחימה, במיוחד ביישובי גבול הצפון. חלקם של ליקויים אלה נובע מהיעדר תיאום בין הגורמים השונים העוסקים בטיפול במוכנות העורף בחירום, ובהם משרד הביטחון, צה"ל והמטה לביטחון לאומי (המל"ל), וחלקם נובע מהיעדר בחינה מתכללת של רמת מוכנות העורף לחירום אל מול האיומים הניצבים בפניו. כל אלה יש בהם כדי לפגוע בהכנת העורף האזרחי לחירום.
אמנם קיים שיפור במוכנות העורף בשנים האחרונות ומאז מלחמת לבנון השנייה, אך הפערים שהתגלו מחייבים את הדרג המדיני, ובראש ובראשונה את ראש הממשלה ואת שר הביטחון, לטפל בדחיפות בממצאים, ולגלות מעורבות רבה יותר בטיפול בפערים שהתגלו בדוח זה, כי בנפשנו הדבר.
יוסף חיים שפירא, שופט (בדימ')
מבקר המדינה
ונציב תלונות הציבור
|