23-10-2012, 21:25
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
|
|
מתקני כליאה צבאיים לעצורי שטחים
החל מיום הקמת צה"ל, הטיפול בשבויי מלחמה - כמו ברוב הצבאות בעולם - היה באחריות חיל המשטרה הצבאית. עם פרוץ ההתקוממות העממית הפלסטינית – האינתיפאדה – בשנת 1988 והצורך בהתמודדות עם אלפי עצירים, הוקם תחת מגזר הכליאה של החיל תת-מגזר לטיפול בעצורי שטחים (עצ"ש). תחום זה כלל מספר מתקני מאסר גדולים וכן מספר גדול יותר של מתקני מעצר והשהיה גזרתיים בעלי תפוסה נמוכה יותר. בנוסף כלל תחום זה מערך הדרכה מסודר במסגרת בה"ד 13 של חיל מ"צ, ויחידת התערבות (כוח 100) לטיפול ראשוני בחטיפת סוהרים או התפרעויות אלימות וכן לאבטחת הפעילות השוטפת של הסוהרים. מגזר עצ"ש פורק בתחילת 2006 לאחר שכל המתקנים הועברו לאחריות שירות בתי הסוהר, בעקבות הנחיית הממשלה לפיה שב"ס צריך להיות רשות הכליאה הבלעדית במדינת ישראל. בהיותו של מ"צ חיל קטן למדי, הפעילות במתקנים התבססה על שלד סדיר של קצינים וחוגרים וכמות גדולה של חיילי מילואים שהתחלפו כל 2-4 שבועות. גם משימת האבטחה והשמירה במתקני הכליאה הוטלה לרוב על יחידות מילואים. מצד אחד שירות מילואים במתקנים אלה היה נחשב קשה יחסית מבחינה מנטלית, ברוב המקרים הוא היה לא כזה בכל הקשור לתנאי השירות (למרות השוני הגדול בין הבסיסים השונים והתקופות השונות).
מערך הכליאה הבטחונית כלל שלושה מתקני כליאה (מת"כ) גדולים - מגידו, קציעות, ועופר. בנוסף הופעלו לאורך השנים מספר מתקני השהייה בהם הוחזקו עצירים לפרקי זמן קצרים של מספר ימים:
מעצר סאלם (מנשה) – במעבר סאלם ליד כלא מגידו, אחראי לגזרת ג'נין. הועבר לידי שירות בתי הסוהר בשנת 2006.
מעצר אפרים (קדומים) – ישב בבסיס קדום ליד שכם ואחראי על גזרת טול-כרם קלקיליה. הוא נסגר ב-2006.
מעצר שומרון (חווארה) - במרכז בכניסה לשכם, אחראי על גזרת שכם.
מעצר בנימין בצפון ירושלים ליד רמאללה, אחראי לגזרת רמאללה. הועבר ב-2006 לידי כלא עופר.
מעצר עציון - גוש עציון, אחראי לגזרת עציון.
מעצר פארעה - במחנה הפליטים פארעה, מצפון מזרח לשכם. כיום משמש כלא של הרשות הפלסטינית.
מעצר דהרייה – בכפר דהרייה שבהר חברון, כיום יושב בו כלא דהרייה של הרש"פ.
מעצר טול כארם – בתוך העיר טול כארם, משמש כיום את המשטרה הפלסטינית.
מעצר ארז – מתקן השהייה זעיר שהיה צמוד לבית המשפט הצבאי ארז, נסגר בעת תהליך ההתנתקות בשנת 2005.
למרות שלאורך השנים שירתו במתקנים אלה אלפי חיילים בסדיר ובמילואים, אין כמעט תיעוד כתוב ומצולם הזמין לכלל הציבור ברחבי האינטרנט. לאור זאת ולצורך עשיית צדק הסטורי קטן, מוגש מאמר זה אשר נועד להיות נטול פניות או צד פוליטי. כתמיד, הערות והארות ושאלות יתקבלו בברכה. בכל המקרים בהם לא מצויין מקור לתמונות, מדובר בצילומים שלי.
המאמר בקובץ PDF להורדה
_____________________________________
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 23-10-2012 בשעה 21:28.
|