|
17-02-2016, 12:10
|
|
|
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
|
|
"מדוע רמתם של הקצינים הישראלים נמוכה" - מתוך "הארץ" של היום, 17/02/2016
מדוע רמתם של הקצינים הישראלים נמוכה/תמיר ליבל
לינק לכתבה
דמיינו לעצמכם שיחת טלפון באמצע הלילה. שוטר מודיע לכם שהבן נפגע בתאונת דרכים. אתם דוהרים לבית החולים, ופוגשים רופא מרשים. חרף גילו הצעיר הוא שופע ביטחון, ואומר לכם בדיוק מה צריך לעשות. ברור שתצייתו, הלא כן? כבדרך אגב אתם שואלים אותו היכן למד רפואה. להפתעתכם, הוא עונה: "אה, אני לא רופא. רק פרמדיק". סיטואציה כזאת לא היתה יכולה לקרות כמובן בשום בית חולים בארץ. אבל זהו בדיוק המצב בכל פעם שהממשלה מתכנסת לדיון ביטחוני, ומקשיבה לתדרוך של קצינים בכירים.
הצבא הישראלי, העשיר והמצויד במיטב הטכנולוגיה, לא מעניק לקציניו את ההשכלה הדרושה להם למילוי תפקידם. צה"ל אמנם מסרב לקבל זאת, אך קצונה היא מקצוע, וקצינים בכל צבא בעולם המערבי רוכשים השכלה צבאית, שמכינה אותם לנהל יחידות בשגרה ולתכנן ולהוציא לפועל מבצעים צבאיים בעת חירום. השכלה צבאית לא בהכרח מונעת טעויות, אך היא מקנה לקצין את הידע והכישורים להתמודד עם מצבים שטרם חווה מניסיונו האישי בשטח.
מערכת ההשכלה הצבאית בנויה מכמה נדבכים. כמו שרופא לומד ארבע שנים מקצועות קדם־קליניים, קצין אמריקאי ילמד בווסט־פוינט היסטוריה, מדעי החברה, מדעים מדויקים ואפילו הנדסה. מקצועות אלו הם הבסיס להשכלה הצבאית שיקבל כרב־סרן במכללה לפיקוד ומטה. זו תהווה בתורה את הבסיס להשכלה האסטרטגית הנרכשת במכללה לביטחון לאומי.
מה שלומדים בקורס קצינים בבה"ד 1, לעומת זאת, מקביל בתכניו לא לווסט־פוינט אלא לבית הספר למש"קים של הצבא האמריקאי, ובוגריו אכן מתפקדים לא כקצינים במובן המערבי, אלא כמש"קים בינוניים ונעדרי ניסיון. בצבאות מערביים יכול קצין להתפנות לפיקוד מהיום שהוסמך, מאחר שהוא נשען על חייל קבע — הסרג'נט המיתולוגי — המתפקד כ"אמא" של החיילים. חיילים מקצועיים אלו מהווים את הפיקוד הזוטר ועמוד השדרה של יחידות השדה גם בנאט"ו.
כשהקצין הישראלי מגיע לפו"ם (המכללה לפיקוד ומטה), לקורס שרשמית הוא בין־זרועי, הוא רוכש בפועל (במקרה הטוב) את הידע הזרועי שהיה אמור ללמוד באקדמיה הצבאית. עמיתיו הגרמנים או הבריטים, עוברים באותו זמן קורס בין־זרועי אמיתי, הודות ללימודים באקדמיה הצבאית, וגם לקורסי פו"ם זרועיים שעברו כסרנים. בדומה לכך, סגל ההוראה, איכות תוכנית הלימודים והתשתית הפיזית במכללות הצה"ליות מפגרים גם הם בשנות דור אחרי המקובל באירופה ובארה"ב.
למצב הזה יש השלכות. ראשית, קציני צה"ל לא לומדים ומתרגלים עבודת מטה. זה מתבטא בתפקוד לקוי של מפקדות כמו במלחמת לבנון השנייה, אך גם בניהול הרשלני היומיומי שמכיר כל חייל מילואים. שנית, קצינים לא לומדים את התיאוריה והפרקטיקה המקצועיים הצבאיים, ולכן יודעים לעשות טוב רק את מה שלמדו מניסיונם האישי. כך, קצינים שתפקדו היטב באינתיפאדה השנייה ניסו לשכפל את מה שהצליח בשטחים במלחמת לבנון השנייה. שלישית, הקצינים המגיעים לצמרת הצבא הם חסרי ידע ומיומנויות חשיבה, הנדרשים להבנת סוגיות ביטחוניות במובנן הרחב. ההתנהלות של צה"ל בתכנון ובהוצאה לפועל של ההשתלטות על ה"מאווי מרמרה", היא דוגמה למה שיכול לקרות בשל כך.
פתח לשינוי מסתמן בהחלטה להעביר את המכללות הצבאיות מגלילות. זוהי הזדמנות היסטורית לסגור את פו"ם ואת המכללה לביטחון לאומי (מב"ל) ולהקים, לראשונה, מכללה צבאית אמיתית. המוסד החדש יהיה בעל הכרה אקדמית, ויעביר הן את קורסי הפו"ם והן את קורסי המב"ל. ההכרה האקדמית תבטיח רמה גבוהה של סגל ההוראה. כמקובל בצבאות בעולם המערבי, יהיו במכללה הצבאית קצינים מובילים וחוקרים בעלי תואר שלישי. שילוב כזה יאפשר למכללה לשמש גם כמוקד למחקר צבאי וביטחוני, שעד היום אינו קיים בארץ למרות ריבוי המכונים למחקרים אסטרטגיים למיניהם.
בטווח הארוך צריכה המכללה לכלול גם אקדמיה צבאית בין־זרועית, שהלימודים בה יימשכו שלוש־ארבע שנים ויהוו תנאי לכניסה לשירות בקבע. אם מישהו בקריה יתקשר לוושינגטון או ללונדון ויבקש עצה מבעלי ניסיון, קרוב לוודאי שימצא אוזן קשבת. בשנים האחרונות הקים הפנטגון פו"ם בין־זרועי לצבא הסעודי, והבריטים מקדמים רפורמות דומות בנסיכויות המפרץ. הים אולי אותו ים, אבל הקצינים הערבים עשויים לעלות בעתיד הקרוב על עמיתיהם הישראלים.
ד"ר ליבל הוא עמית מחקר ב־Barcelona Institute of International Studies
_____________________________________
"החטיבה אינה מטה ואינה פיקוד ואינה מערכת של חוקים ופקודות.
החטיבה היא קודם כל מאות זוגות רגליים. הרגליים הובילו אל הקרב – אף כי מתוך פחד. הרגליים עמדו ולא ברחו, אף כי כמעט אבדה התקווה. והרגליים צעדו וצעדו וצעדו בעייפות, בגשם ובבוץ, כשלו וצעדו.
ולכל זוג רגליים היה לב, לב שחש בכאב, שהרגיש בעייפות, שנאבק עם הפחד. בלב הזה התחולל הקרב האמיתי, הקרב שהכריע. בלבו של הלוחם הבודד ניצחה החטיבה. זה הסוד אשר שמו "גבעתי"."
שמעון אבידן
מפקד חטיבת "גבעתי", תש"ח
|
|