19-05-2015, 12:38
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.14
הודעות: 402
|
|
יציקה, ריתוך, לחיצה לעיבוד חלקי מתכת גדולים
ציטוט:
במקור נכתב על ידי קרן-אור
מה זאת אומרת "קשיים בייצור צריח גדול"?
|
כחלק מהתמוטטות מערך הייצור התעשייתי של מוצרי מתכת במערב ובפרט בארה"ב בשל עלויות ייצור גבוהות וזיהום סביבתי, החלו להצטמצם ובהמשך להיעלם מספר יכולות קריטיות לייצור כלי נשק גדולים. לייצור חלקים גדולים מטוסי סילון, מסוקים, מנועי ענק וכדומה נבנה בשנות ה-50 פרויקט ה-Heavy Press , היום נותרו שאריות מכך. מספר כתבות מעניינות בנושא: מכונת ה-50 אלף טון שהוחזרה לחיים, סקירת הפרויקט עצמו ושימושיו . במקביל מספר המפעלים שמסוגלים להכין יציקות גדולות (חלקים מצריח, תותחים גדולים) הולך וקטן, מה שמעכב הזמנות ומייקר את המוצר.
התוצאה של תהליכים תעשייתים אלו חייבו מספר שינויים בייצור - מעבר מחלקים גדולים יצוקים/לחיצים (cast/press forged) ליותר חלקים שמרותכים יחד. לא אכנס לנושא של איזה שריון עדיף - יצוק או מרותך, אני מתייחס לייצור עצמו. לחלקים יצוקים יש יתרונות של ייצור יותר מהיר ופשוט, תחזוקה קלה יותר ועוד.
למזל המערב הכיוון הולך ומשתנה, בעיקר בארה"ב. בייצור/עיבוד מתכות בקנה מידה גדול עלות האנרגיה מהווה חלק ניכר (ואף עיקרי בשוטף לאחר ההקמה) מהעלות הכוללת. מדינות ייצור מובילות בתחום - יפן, דרום קוריאה, סין, גרמניה סובלות מעלויות אנרגטיות גדולות, במיוחד עם ניתוק תחנות הכוח הגרעיניות. צרפת הגרעינית ובלגיה נהנות ממחירים נמוכים, אך שם יש בעיות אחרות. בריטניה כמעט ונעלמה מהתחום ושורדת משאריות יכולת. רוסיה יכולה לספק אנרגיה זולה למפעלי המתכת שלה, אך הם מאוד מיושנים ועוברים (החלו לעבור לפני הסנקציות) מודרניזציה שעוד רחוקה מסיום. אוקראינה הייתה ביתרון מסוים הודות לאנרגיה גרעינית ומכירת מפעליה לזרים שמאוד ייעלו אותה, אך היום לא ברור מה יקרה. רוב המפעלים היו במזרח ונפגעו, כאשר פסי ייצור שלמים הועברו לרוסיה. לעומתם תחנות הכוח נותרו בידיים אוקראיניות.
לעומת זאת בארה"ב היום יש אנרגיה זולה בשפע ויש חזרה לייצור מקומי, אך יש חשש שדווקא מקסיקו וקנדה יהיו הנהנות העיקריות מחזרת הייצור לאמריקה. כמובן סין לא מתכוונת לוותר ובונה תחנות כוח גרעיניות לחיזוק התעשייה. יש גם מעבר לחומרים מתקדמים וטכניקות ייצור אדיטיביות (הדפסת תלת-מימד) שגם שם בינתיים המערב מוביל.
זה מסכם למה התכוונתי בקשיים - עלויות גבוהות, חוסר זמינות וקשיי אספקה/תחזוקה בעתיד.
|