20-01-2011, 10:59
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
|
|
תתחיל במחלקת "ספרות צבאית אמריקאית-מלחמת העולם השניה באירופה"
העניין הוא שרוב הכותבים לא מודעים לכך שהם "מוטים", ולא עושים זאת ממש בכוונה, כך שלא ברור לי האם זה מתאים לך...
סטיבן אמברוז, לדוגמא, כתב רב מכר עצום ועב כרס אודות הפלישה לנורמנדי (תורגם גם לעברית) שהוא חומר קריאה מרתק מבחינה ספרותית ולמי שמחפש את הפרטים הקטנים שבסיפורים. העניין הוא שהקורא של הספר לעולם לא יבין שעם כוח צבאי עצום, משוכלל, רב מוטיבציה ומתוספק היטב (ומגובה מהאוויר ומהים), האמריקאים התקדמו כמה ק"מ בודדים ביום הפלישה, בעוד ממש לפניהם עמדו יחידות גרמניות מוחלשות (שלא לדבר על "גדודי אוסט") וכמעט ללא סיוע אווירי. מיתוס הגבורה של הגל שנחת על החופים הועצם, בעוד ישנה התעלמות מכך שברמה הפיקודית והטקטית האמריקאים הפגינו רפיון מדהים. את הפעולונת (בסדר גודל של מחלקה מוקטנת...) של "תפישת סוללות התותחים הגרמניות בביקורט" לכאורה לומדים בווסט-פויינט, אבל אני בספק האם למדים שם שהמייחד את הפעולה הזאת הוא שהיא אחת הבודדות שהתבצעו, בעוד שמסביב היו אמורות להתקיים מאות כאלה, שלא קרו...
הספרים הפופולאריים ("אחים לנשק" החדש, אבל גם שורה של ספרים שיצאו מאז המלחמה ועד שנות השמונים) שמציגים יחידות אמריקאיות מסויימות כאגרסיביות ומקצועיות, ובפועל יצרו מצג שווא של צבא אמריקאי לוחם לאורך ולרוחב, בעוד שבחזית האירופית חלק נכבד מהיחידות הלוחמות נלחמו ממש בעיקר היכן שלא הייתה ברירה, ולרוב התקדמו כאשר האוייב המוחלש (ע"י חי"א וארטילריה) נסוג תוך הפגנת התנגדות מינורית.
עניינים אחרים:
יוסף בן מתיתיהו: מתאר את מצור יודפת וניהול המרד בגליל (אחד התיאורים ההיסטוריים המפורטים, והמובחרים ביותר של פעילות מצור רומית מן הצד הלא רומי) בפירוש בכלים שמיועדים להסתיר מחדלים פיקודיים ואישיים שלו. לא מדובר על עצם הלחימה, אלא על העובדה שהוא נסגר עם מיטב לוחמיו בעיר הררית מנותקת, מה שאפשר לרומים לדכא את המרד בגליל בקלות יתרה.
ואולי הדוגמא הטובה ביותר שאני מכיר: כתבי אריך לודנדורף - מי שהיה בפועל אחד מהדיקטטורים הצבאיים של גרמניה במחצית השניה של מלחמת העולם הראשונה.
במציאות: הימורו על "מתקפת האביב" (מבצע מיכאל) בפלנדריה במארס-אוגוסט 1918 הביא לשחיקה מהירה של הכוח המיומן הגרמני לנוכח הישגים מוגבלים. אקורד הסיום של המלחמה מצד הגרמנים אופיין בעוד אגרסיביות, הקרבה וכיבוש, וההימור נכשל. לודנדורף, שבעצמו שקע במין מאניה-דיפרסיה, קרס ולמעשה הכתיב את הכרת גרמניה בתבוסה הממשמשת ובאה ואת הזחילה לכוון שביתת נשק בכל תנאי.
בעולם האגדות: לודנדורף ברח מגרמניה מחופש לאלמוני ולא עמד לדין הציבור. למרות שהיה אישית אחראי גם לתבוסה, גם להכרה בתבוסה הצבאית וגם לכניעה, הוא טען בתוקף כי גרמניה לא הובסה צבאית אלא "נתקע בגבה סכין" (ע"י היהודים והבונים החופשיים).
_____________________________________
.
נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 20-01-2011 בשעה 11:02.
|