|
03-06-2007, 21:33
|
|
|
|
חבר מתאריך: 08.08.04
|
|
תגובה להערותייך לתגובה האחרונה שלי
אני אשתדל להתייחס לכל הנקודות שציינת:
א. "כל בר-דעת..." - התכוונתי לכך שהאמריקאים, וזאת אני אומר על סמך התבטאויות שלהם כמו גם שיחות עם אנשים שעסקו בנושא בממשל, רואים במערכת דבר הגנתי בלבד שלא צריך להיתפס כאיום על-ידי הרוסים. אני טוען שזה אווילי, שכן המערכת הזו אינה אפקטיבית ותרומתה לביטחון הלאומי האמריקאי שולית (למעשה היא פוגעת בו, בין השאר, בשל בליעה של כמויות אדירות של כסף).
ב. יש דווקא לא מעט אירופאים, בייחוד בדרג מקבלי ההחלטות, שדווקא תומכים בהצבת מערכות ההגנה. בהמשך אני אתייחס יותר לנושא.
ג. ארה"ב, לפחות לפי החומר שאני מכיר בנושא (והוא לא מועט), באמת האמינה שהיא תצליח לשכנע את הרוסים שקיום מערכת הגנה מפני טילים לא צריך להטריד אותם. יחד עם זאת, אני בהחלט מסכים עם הטענה שהאמריקאים היו צריכים לקחת בחשבון את גודל ההתמרמרות שתהיה להחלטה להציב אלמנטים של המערכת דווקא במדינות מזרח אירופה. לדעתי הם לקחו זאת בחשבוןא בל זה לא ממש הטריד אותם. מבחינתם שהרוסים יתמרמרו - זה יחלוף להם מתישהו.
ד. אכן, הרוסים חוששים ממדרון חלקלק. והחשש נובע, לדעתי, פחות מהצבת הטילים הללו אלא יותר מנוכחות של כוחות צבא רגילים בבסיסים במדינות שהיו שייכות בעבר לברה"מ. אז הרוסים פחות עשו רעש שכן האמריקאים קישרו זאת ישירות למלחמה בטרור, והרוסים רצו להראות שםה משתפים פעולה. אבל, העובדה שנוכחות זו נמשכת ואף מתרחבת מטרידה את הרוסים. בצדק.
ה. לא דיבר על ערגה לאימפריאליזם אלא לימי ברה"מ/רוסיה הגדולה שזכתה למעמד בינלאומי כזה שהיה צורך להתחשב באינטרסים שלה ולפעול מתוך דיאלוג ולא כקביעת עובדות. אני לא רואה בכך דבר לא לגיטימי. אתה זה שמסיט זאת לשאיפות רוסיות אימפריאליסטיות. גם אם היא נחלשה, הרי שיש להתחשב באינטרסים של רוסיה ולא לזלזל בהם. האמריקאים לא ממש מתרגשים מכך ואני יודע שיש מהם מי שאף נהנה להשפיל את רוסיה. כפי שכתבתי קודם, לדעתי זו גישה שגוייה.
ו. האם ארה"ב עויינת לרוסיה? לדעתי לא ממש, או ליתר דיוק לא יותר מאשר היא עויינת מדינות אחרות. האמריקאים יותר מזלזלים ברוסיה מאשר עויינים אותה. יחד עם זאת יש כעס רב מאוד בארה"ב, כמו גם במערב, על מה שנתפס כניסיון של פוטין לפגוע בדמוקרטיה ברוסיה וליצור שילטון כוחני בעל סממנים דיקטטוריים. אתה יכול לחלוק על כך, אבל מעשים שונים של רוסיה, ובהם כל פרשת ליטווננקו, פגיעה בעיתונאים וכדומה רק מעצימים תחושה זו.
ז. אני בספק, וזה גם מה ששמעתי מרוסים, שהם באמת מפחדים ממערכת ההגנה מפני טילים של ארה"ב. ברור להם, כפי שצריך להיות ברור לכול, כי המערכת הזו לא אפקטיבית, בוודאי ביחס למערכות נשק רוסיות. החשש הרוסי הוא בעיקר מהדרדרות כוחה הקונבנציונאלי של רוסיה והנחיתות האיכותית ובמובנים מסויים גם הכמותית ביחס לארה"ב. הרוסים, באופן לא מפתיע, פונים לנושא הגרעיני. הסיבה לכך אינה מערכת ההגנה מפני טילים. ראשית, רוסיה הודיעה בגלוי כי היא עשויה לעשות שימוש בנשק גרעיני גם במקרה של התקפה קונבנציונאלית עליה - מדובר בשינוי מדיניות. שנית, רוסיה מבינה שההתדרדרות ביכולותיה בתחום הגרעיני, ללא כל קשר למערכות הגנה מפני טילים, מציבה אותה בנחיתות גם במקרה של חילופי מהלומות גרעיניות עם ארה"ב. למעשה, לפי מחקר עדכני, ארה"ב יכולה להשמיד, במידה רבה של ודאות, את מרבית הארסנל הגרעיני הרוסי כולל שלילת יכולת ה"מכה השנייה". בין אם זה נכון ובין אם לאו, הרוסים חוששים מכך.
הדיבורים שלהם כמו גם מעשיהם בתחום המודרניזציה של יכולותיהם הגרעיניות צריכים להיות מובנים בהקשר זה. מסיבות שציינתי קודם לכן הרוסים מעדיפים ליצור זיקה בין תוכניות הטילים החדשות שלהם לבין ה-NMD. טענתי היא שזה רק טיעון לצורכי תעמולה נגד המהלכים האמריקאים.
ח. לגבי אופיה של רוסיה, הרי שזה נתון לויכוח. אבל, כפי שכתבתי מספר פעמים במהלך הדיון הזה, אני בהחלט חושב שחשוב שהאמריקאים יכירו את האינטרסים הרוסיים ולא יזלזלו בהם - גם אם ארה"ב יכולה עקרונית לעשות זאת בשל פערי העוצמה בינה לבין רוסיה, כמו גם כעסה על ההתנהגות הרוסית.