 |

12-01-2014, 07:54
|
 |
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,334
|
|
הספדים מאת בכירי מערכת הביטחון לשעבר
לוחם, מפקד, מצביא\ מאת אלוף (מיל') יואב גלנט
http://www.israelhayom.co.il/opinion/148601
אם היו שואלים את אריק שרון מה הוא היה יותר מכל דבר אחר, ככל הנראה היה עונה: "חקלאי". אבל בפועל, אני חושב שבסתר ליבו שרון אהב יותר מכל את פרק חייו הצבאי. מעטים בתולדות צה"ל זכו להיות במרכז הזירה בכל קרב ובכל מלחמה - שרון היה אחד מהמעטים הללו ואולי הבולט שבהם: שרון ייזכר כלוחם שנפצע קשה בקרב לטרון במלחמת השחרור; כמקים יחידה 101 אשר הטביעה חותמה על מורשתו של צה"ל בקביעה - לא חוזרים ממשימה מבלי לבצע אותה במלואה. כמי שפתח את מעבר המיתלה במחיר כבד במבצע סיני; כמפקד האוגדה המרכזית במלחמת ששת הימים הפורץ בראש הכוחות את מתחמי אום כתף ואבו עגילה, באחד הקרבות המזהירים ביותר של צה"ל מאז ומעולם. כמפקד צבאי, שרון ייזכר, אולי יותר מכל, בשל מלחמת יום הכיפורים - צולח את התעלה במהלך שהיווה את נקודת המפנה הדרמטית בקרבות סיני. שירתי כמזכירו הצבאי של שרון במשך יותר משלוש שנים, בין 2002 ל־2005. בתקופה הזו התאפשר לי להכיר מקרוב את תפיסתו הביטחונית וחשיבתו הצבאית של שרון, זכיתי לשמוע ממקור ראשון את תיאורי הקרבות והאירועים שבהם השתתף. לא אחת, עם תום שיחות העדכון וההתייעצות הביטחונית, היה שרון גולש לסיפורי קרבות העבר וללימוד הלקחים הרלוונטיים מהם בהווה. ניצלתי כל הזדמנות על מנת ללמוד מניסיונו הצבאי של שרון - בנסיעות, בטיסות ממושכות לחו"ל, בסיפור שגולש תוך כדי שיחה ועדכון. כאלוף פיקוד הדרום לא אחת היה קולו של שרון מהדהד באוזניי כאשר נדרשתי לתכנן פעילות מבצעית או לקבל החלטות קשות. לשרון היה נוח לשוחח איתי על הנושאים הללו - הן בשל ההבנה והשיח בין מפקד למפקד, ואולי גם בשל ההתעניינות והסקרנות שלי ללמוד את ההיסטוריה ממקור ראשון. שמעתי את שרון מתאר בפרוטרוט את הפציעה בלטרון, את מבצעי יחידה 101 ואת הקרבות במלחמות ישראל. שרון דיבר איתי על החלטות קשות, על נפגעים, על הרוגים, על הלוחמים במעוזים והניסיון לחבור אליהם, על התזמון המדויק והחשיבה מאחורי המהלכים המבצעיים. דמותו של שרון מוכרת כיום לכל אזרח בישראל, העוצמה הגדולה הקורנת מאישיותו ניכרת לעין. כמפקד, בלט באישיותו הייחודית, בחשיבתו היצירתית, באומץ ליבו ובדאגתו ללוחמים ולמשפחותיהם. כמצביא, התאפיין אריאל שרון בהעזה, בנחישות וביכולת התמדה, תכונות אשר איפשרו לו להגיע לניצחון גם ברגעים הקשים ביותר. עם ישראל איבד מנהיג. צבא ההגנה לישראל נפרד מאחד מהמפקדים הנועזים והמרשימים ביותר ששירתו אי פעם בצה"ל. לי אישית הוא יחסר באשר אפנה. תודה, אריק, נוח בשלום על משכבך.
האלוף (מיל') גלנט שימש כמזכירו הצבאי של רה"מ אריאל שרון בין השנים 2002 ל־2005 ("ישראל היום", 12.01.2014)
המפקד של כולנו\ מאת אלוף (מיל') גדי שמני
http://www.israelhayom.co.il/opinion/148591
גם באותו היום, פחות משבועיים אחרי האירוע המוחי הראשון, התייצב אריק חמש דקות לפני השעה שמונה בלשכה. כמו בכל בוקר, בחמש וחצי דיווחתי לו על האירועים הביטחוניים שאירעו במהלך הלילה. בדרכו מהחווה לירושלים, בוולבו המשוריינת שלא התאימה למידותיו, הושלמו הדיווחים על ידי העוזרים השונים. בשמונה בבוקר בדיוק התחילה ישיבת הצוות, שישה עוזרים קרובים וראש הממשלה. דיווחים קצרים, שאלות, החלטות ויוצאים לדרך, כמו מפקד בחיתוך מצב בוקר תוך כדי ניהול מערכה. הדיון הראשון - ביטחוני, על דרכי פעולה אפשריות בעקבות מקרי ירי רבים מהרצועה ליישובי הנגב. רה"מ חשב שיש לנקוט צעדים מסוימים שהצבא נמנע מהם. "אתם לא מאשרים לי להתגייס למילואים, אומרים שאני מבוגר מדי. אם הייתם מאפשרים לי הייתי מראה לכם שאפשר לעשות אחרת", אמר לקצינים. כולנו זזנו בכיסא בתחושת אי נוחות אך שרון לא פקד לבצע את רצונו. היתה לו הערכה גדולה לקציני צה"ל ולעמדתם המקצועית, הקפיד לשמור על כבודם ורצה שהדברים ייעשו מתוך שכנוע פנימי עמוק. בדיעבד החל צה"ל כבר באותו ערב ליישם את הפתרון שבו צידד. מחר יובא לקבורה האיש שכלוחם וכמפקד השפיע יותר מכל אחד אחר על עיצוב דמותו של צה"ל כצבא מנצח. האיש שהיה בו שילוב נדיר של אסטרטג, אשף טקטיקה ורגישות אנושית המאפיינת רק מעטים. כראש ממשלה, כמו גם כמפקד בקרבות מהקשים ביותר בתולדות המדינה, ידע להניע אנשים בשקט ונסך ביטחון בסובבים אותו, ללא הזדקקות לכוח השררה. האיש שלחם למען המדינה עד לערב האחרון ב־4 בינואר, דקות ספורות לפני שפונה לבית החולים הדסה שבירושלים, בשארית כוחותיו, שוחח בטלפון עם הרמטכ"ל דן חלוץ ואיתי לגבי דרכי הפעולה להפסקת הירי מעזה. עם סיומה של השיחה חדל אריק מלנהל את המערכה והחל להילחם על חייו. אני מודה על הזכות הגדולה שהיתה לי לעבוד תחתיו, כמו התגשמות חלום של ילד שגדל על סיפורי הקרבות והמורשת, ופתאום פגש את גיבור העלילה. אריק שרון ייטמן באדמה שכל כך אהב ושעליה נלחם כל חייו. רוחו, מורשתו והערכים שהנחיל ימשיכו ללוות אותנו. הכותב היה המזכיר של רה"מ בשנים 2007-2005 ("ישראל היום", 12.01.2014)
סימן עם עיפרון על המפה: המזכיר הצבאי נפרד משרון\ מאת אלוף (מיל') גדי שמני
http://news.walla.co.il/?w=//2711139
אלוף (במיל') גדי שמני צעד בשבילים בהם צעד אריק שרון, כמג"ד 890, מפקד סיירת הצנחנים והחטיבה האדומה. לאורך השנים נפגש בו והכיר את היכולות הייחודיות שלו. טור פרידה
הכרתי את אריק שרון במשך שנים ארוכות. זה אדם שכולנו גדלנו על המורשת שלו, על מורשת הקרב של הצנחנים. במידה רבה צעדתי בשבילים שהוא צעד: מג"ד 890, מפקד הסיירת ומפקד חטיבת הצנחנים. כשהייתי מפקד חטיבת חברון בשנים 96'-97', בזמן החתימה על הסכם חברון, בבוקר יום שישי אחד הודיעו לי שאריק שרון שהיה אז חבר כנסת מגיע למחסום תרקומיא לאחר החתימה על ההסכם כדי לקחת אותו לסיור. פגשתי אותו במחסום, הוא קרא לי לתוך הרכב הממוגן ונסענו לסייר בחברון, בקו התפר בין החלק שבשליטה ישראלית לבין החלק שבשליטה פלסטינית, לפני יישום ההסכם. כבר בדרך הוא התחיל לערוך לי חידות. ראית שהוא מכיר את השטח הכרות מדהימה. בדרך הוא סיפר לי כמה אנקדוטות, לא היה ואדי או שביל או גבעה שהוא לא הכיר בעל פה. כשסיירתי אתו בעיר והסברתי על סידורי הביטחון והוא הסתכל עליי בחצי זווית ואמר: "אני עוד אבוא לבקר אותך ולאחר שתיישמו את זה, נראה איך זה עובד". בפעם הבאה שנפגשנו הייתי מפקד אוגדת עזה בתחילת שנות ה-2000. שוב ביום שישי, אומרים לי: ראש הממשלה נמצא בעמדת תצפית לא רחוק משדרות והוא מבקש שתגיע אליו. טסתי לשם וראיתי את הרכב שלו וליד המאבטחים שלו היסטריים מהקרבה לגדר, אזור בו היו אירועי ירי. הגעתי לעמדת התצפית וראיתי אותו עומד עם שני חיילים צעירים וכשהוא מתבונן במשקפת לתוך עזה. אמרתי לו שלום והוא שאל כמה שאלות והצביע על משהו בעומק השטח בעזה. היתה שם רפת והוא רצה לדעת של מי היא. במקרה ידעתי, כי הרפת היתה במפות הקוד שלנו, היא היתה נקודת יחוס. הוא שאל: "יש פרות ברפת?". זו היתה שאלה בעייתית כי היא היתה במדרון אחורי ולא בדקנו האם ישנן שם פרות. מאותו יום הבנתי שאני צריך להתייחס לנושא הפרות בצורה יותר רגישה. בפעם הבאה שפגשתי בו הייתי ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל ועסקנו בתכנון ההתנתקות. נדרשנו להציג לו מדי פעם את התכניות להתנתקות ובניית מכשול ההפרדה. מה שהדהים בו זו הבקיאות בשטח: מצד אחד אסטרטג גדול ומצד שני יודע כל פרט. כשהיה צריך לסמן משהו במפה הוא היה לוקח את העיפרון ומשרטט את הקו, זאת בזכות הבקיאות העצומה שלו בשטח. הוא היה אסטרטג גדול וטקטיקן מדהים. ולראיה, כשהייתי מזכירו הצבאי, כל פעם שדיווחתי על תקרית כזו או אחרת הוא תמיד ידע על גבעה סמוכה ושאל על הפרטים הקטנים. לאריק היתה רגישות מיוחדת לנפגעים: פעם נפל קסאם ברפת של קיבוץ סעד ואחרי שדיווחתי לו על הנפילה שלא גרמה לנפגעים, מאוד הטריד אותו אם הפרות, שהיו מעוברות באותה תקופה סבלו מהפלות בשל הלחץ. היתה לו רגישות לאנשים, לבעלי חיים ולכל מה שסבב אותו. לאריק היתה מנהיגות מאוד מיוחדת. הוא לעולם לא רצה שאנשים יעשו דברים מתוך כפיה אלא מתוך שכנוע ויאמינו במה שהם עושים. מה שהכי אפיין אותו הוא השקט שבו התנהל. מדבר שקט עושה בשקט, אדם מאוד ביישן ומנומס.
אלוף (במיל') גדי שמני היה מזכירו הצבאי של ראש הממשלה לשעבר שרון ("מערכת וואלה! חדשות", 11.01.2014)
תמיד חד והחלטי, וברק בעיניו \ ח"כ שאול מופז
http://www.israelhayom.co.il/opinion/148607
שעות רבות העברתי עם אריק, ותמיד הוקסמתי מהנימה שבה ניהל משברים. פגשתי אותו כשהייתי קצין צעיר בצנחנים ואחר כך עוד בתחנות שונות בחייו ובחיי, ותמיד ראיתי אותו חד ומדויק, ממוקד בערכים ובצרכים, הברק תמיד בעיניו ודיבורו חד ותכליתי - ופה ושם מתובל בדיחות קצרות. בהמשך, כאשר הייתי רמטכ"ל, היו השיחות בינינו קצרות וענייניות, כאלה שדרשו רק תשובה של "כן" או "לא". בלי "ברברת" בקשר - בכל קשר. אני זוכר את שיחת הטלפון ערב פסח תשס"ב, כאשר הגיעו הידיעות הראשונות על הפיגוע במלון פארק בנתניה, שבו נרצחו 32 אנשים ונפצעו עשרות. הייתי בארוחת ליל הסדר המסורתית עם חיילים בודדים בתל אביב, ובין פיסות המידע שזרמו באמצעות הביפרים נכנסה גם שיחת טלפון מראש הממשלה. אריק שאל: "מה אתה חושב שצריך לעשות?" אמרתי לו שאחרי רצף של פיגועים רצחניים אין ברירה ומוכרחים להיכנס לערים בגדה ולחסל את הטרור. אריק הקשיב, וברור היה לי שמהצד השני של הקו הוא מבין היטב את המשמעויות ויודע בדיוק על מה מדובר. 50 שנה קודם לכן הוא עצמו נקרא אל הדגל כדי לעצור ולחסל את אותה שטנה, וכך פתח 20 שנה של שירות צבאי אינטנסיבי, ובכל זאת הוא שאל "מה זה אומר". אמרתי: "מילואים". הוא שאל: "גייסתם כבר?". השבתי שעדיין לא ומחר נביא את זה לאישור, ואז ביקש לדעת כמה זמן יכול לקחת מבצע כזה. עניתי לו שכמה שבועות או חודשים. אריק סיים את השיחה במילים: "בסדר, זה נראה לי. תציגו לי את כל המשמעויות, נעשה מה שצריך, ככה אי אפשר להמשיך". למעשה, ברגע הזה הבנתי ששיחת הטלפון הזאת היתה הניצרה ששיחררנו בדרך למבצע "חומת מגן". באותו רגע, כאשר שמחתו של ערב חג החירות הופרה במכה כל כך כואבת, ראיתי את גדולתו של אריק כמנהיג נחרץ, שלא מתמהמה בנטילת החלטות; ששואל שאלות, אף שהתשובות ברורות לו; שיודע בדיוק מה צריך לעשות, ובכל זאת מקשיב לבעלי התפקידים ונותן להם מרחב לפעול. היה לי ברור כמה הגיבוי שלו נדיר, וכמה הוא סומך עלינו, אבל ברגע הזה שוב ראיתי לנגד עיניי את אריק של 101 והצנחנים - בדיוק כפי שסיפרו עליו חבריו ופקודיו - קורא לכולנו: "אחריי". ("ישראל היום", 12.01.2014)
איש של החלטות, איש של ביצוע\ מאת אבי דיכטר
http://www.israelhayom.co.il/opinion/148585
את קולו של אריק שמעתי לראשונה במלחמת יום הכיפורים, כשהתקדמנו לעבר איסמאעיליה ממערב לתעלת סואץ. הייתי אז לוחם בסיירת מטכ"ל. כוח של הסיירת חונה ליד מיפקדת "אוגדת שרון", ממתין למשימות, חוטף ארטילריה מצרית שגובה נפגעים מכוחותינו. אריק הורה למפקד הכוח, מוקי בצר, להגיע לפאתי איסמאעיליה ולהתארגן לכיבושה. פטריות עשן גדולות בישרו כי המצרים פוצצו את הגשרים שעל תעלת המים המתוקים. דיווחנו לאריק כי נתקשה להתקדם בהיעדר הגשרים. קולו החם, החד והשלו של אריק בקע ממכשיר הקשר בנגמ"ש: "החבר'ה שלך, מוקי, יודעים לשחות, ואני משוכנע שפיצוץ הגשרים לא יעכב את ההתקדמות". לימים זכיתי לעבוד תחתיו בהיותו ראש הממשלה ובהיותי ראש השב"כ. תחת מתקפת טרור נוראה נחשפתי ליכולת המנהיגות שלו, כמו גם להיותו אמן בקריאת מצבים קשים במיוחד והפיכתם להזדמנויות. כך, למשל, לא אחת הבעתי בפני אריק את עמדתי, שלפיה יש לפנות בכוח את הרשות הפלשתינית מירושלים. בעקבות פיגועי הטרור בדולפינריום בתל אביב ובמסעדת "סבארו" בירושלים, אימץ אריק את עמדתי. מנהיגי הרשות גורשו מהאוריינט האוס, וכך היה גורל אנשיהם ונכסיהם במקומות אחרים בירושלים, כולל הר הבית. בכך הסב אריק לרשות הפלשתינית נזק עצום. אריק היה איש של החלטות וביצוע. מסורת היתה לנו: כאשר היינו חלוקים בסוגיות משמעותיות, ניהלנו דיון מעמיק בסופי שבוע, בביתו שבחוות שקמים, הסמוכה לביתי באשקלון. כך גיבשנו החלטה משותפת בעניין הגדר - שאריק התנגד לה תחילה, אולם השתכנע בנחיצותה ככל שהפיגועים נמשכו. כשהקמת הגדר התנהלה בעצלתיים, הצעתי לו לסייר כדי להיווכח כי רק דחפור אחד פועל בשטח. בתום הסיור התקשר אלי ובעקיצה האופיינית אמר: "זו הפעם הראשונה שאני מקבל מראש השב"כ מידע לא מדויק. בשטח לא היה אפילו דחפור אחד". למחרת עלו לשטח עשרות כלי עבודה והגדר החלה לקרום עור וגידים. כך גם היה כאשר הואט קצב הסיכולים הממוקדים כנגד רב־מחבלים. בשיחותינו בחווה הדגשתי בפני אריק כי חייבים להשתמש בכלים ובמערכות שבאותה עת נשמרו לפעולה רק לעת מלחמה נגד צבאות אויב. כשהדבר נודע לאריק, הוא הניף את ידיו העצומות והנחית מכה אדירה על השולחן, והבהיר: "עכשיו זו המלחמה!". הכלים נכנסו לפעולה ושינו משמעותית את פני הלחימה. אהבתו ללוחמים לא ידעה גבולות. הוא נהג להקשיב להם שעות רבות ועיניו ברקו כאשר סיפרו על פעילות מבצעית מיוחדת. כתלמיד תיכון קראתי על אריק מפקד ה־101 והצנחנים. 35 שנה מאוחר יותר, כראש השב"כ, פגשתי באריק המנהיג הביטחוני והפוליטי, המדינאי. בשלהי 2005 הוא הראה לי את הארץ הפוליטית המובטחת. שבועיים לאחר מכן שקע בתרדמת. החמצתי הזדמנות לעבוד לצידו של מנהיג מדור הנפילים, איש ענק. הפסדנו מנהיג. ("ישראל היום", 12.01.2014)
 
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|