05-08-2009, 07:07
|
|
|
חבר מתאריך: 11.02.08
הודעות: 772
|
|
המ.ק 77 יוצא משירות בצה"ל. מוחלף במ.ק 710
מ"ק 77 יוצא משירות: חדל קשקשת ברשת [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] מאת אנשיל פפר [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] אחרי 40 שנים של שירות באש ובמים, מ"ק 77, מכשיר הקשר שכל חייל בצה"ל מכיר מקרוב, מתכונן לרדת מגב החיילים לטובת טכנולוגיה חדישה יותר. פרידה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] תגיות: צה"ל, מ"ק 77
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P050809/t.0.0508.810.1.9.jpg] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] מ''ק 77 בשנת 2008. זורקים בג'יפ ומשתמשים בסלולרי. תצלום: חגי הירשפלד, ארכיון צה''ל מאוסף ''במחנה'' [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] אחרי יותר מארבעים שנות שירות, מכשיר הקשר מ"ק 77, מפריטי הציוד הוותיקים ביותר בצה"ל, צפוי לצאת משימוש בשנתיים הקרובות. את דרכו בצה"ל התחיל מ"ק 77 ב-1968, עם נוכחות צנועה. השתמשו בו בעיקר מפקדי גדודים וחטיבות ויחידות מיוחדות. באותה שנה, בקרב כארמה, התנסה המכשיר בפעולה מבצעית ראשונה. רק במלחמת יום כיפור החל המ"ק 77 להתפשט בכל הצבא. הרכבת האווירית האמריקאית הביאה עמה מספר רב של יחידות, וחברת תדיראן החלה לייצרו תחת רישיון בישראל. עם השנים, עשרות אלפי יחידות פוזרו ברחבי צה"ל, והוא היה למכשיר הקשר התקני בכל יחידות הצבא. דגם VRC שלו הותקן בכלי רכב.
האמריקאים, שגייסו את המכשיר בתחילת שנות ה-60 ועשו בו שימוש נרחב במלחמת וייטנאם, הפסיקו להשתמש במ"ק 77, שמשקלו עשרה ק"ג והוא נישא על גב הלוחם, כבר לפני יותר מ-20 שנה.
כבר בסוף שנות ה-80 עלתה בצה"ל תוכנית להחליף את מ"ק 77 במכשיר קשר דיגיטלי המכונה מ"ק 91, אך מסיבות תקציביות הופסקה רכישתו. בתחילת שנות ה-90 צה"ל החל ברכישה הדרגתית של מ"ק 624, מכשיר קשר ידני. אבל מזה היו כמויות מוגבלות בלבד, ומ"ק 77 נותר הסטנדרט ביחידות השדה בשירות סדיר ובמילואים. עקב שדרוג הציוד של יחידות השדה - כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה והמעבר של זרוע היבשה למערכות הצי"ד (צבא יבשתי דיגיטלי) - הכין צה"ל תוכנית להוצאה סופית של מ"ק 77 והחלפתו במ"ק 624 ו-710 עד סוף 2011.
המ"ק הוותיק הביא למהפכה בהפעלת יחידות היבשה של צה"ל: הוא היה מכשיר הקשר הראשון שאיפשר לכוחות רגלים, שריון ותותחנים לשוחח אחד עם השני על אותם התדרים. עד אז, כל חיל השתמש בסוג שונה של מכשיר קשר, שפעל על תדרים שונים; מפקדי כוחות נאלצו להחזיק בכל אחד ואחד מהם כדי לתאם בין הכוחות. תודות לנוחות ההפעלה והאפשרות להחליף ולקבע ערוצים ללא צורך בכיול תדרים, כל לוחם נזקק לתקופת הכשרה קצרה בלבד כדי להפעילו. הוא נחשב קל ונייד. הייצור שלו במפעלי תדיראן היה למעשה הייצור המשמעותי הראשון של ציוד קשר צבאי בתעשייה הביטחונית בישראל.
למ"ק 77 נקשרה מורשת קרב עשירה. חיילים סיפרו שהוא פועל כמעט בכל מצב, אפילו אחרי שנוקב בכדורים ועלה עליו טנק. אבל עם השנים הוא היה מושא ללעג, בעיקר משהבטחות להחלפתו נותרו תלויות באוויר. ביחידת מילואים אחת התבדחו שיש תדר שבו אפשר עדיין לשמוע את רמטכ"ל מלחמת לבנון, רפאל איתן, מחלק פקודות.
המפקד לשעבר של חיל הקשר, תא"ל במיל' שלמה וקס, מסכים ש"המ"ק 77 היה אמין בצורה בלתי רגילה", אבל הסיפורים על עמידותו הפלאית הם אגדות ברובם. "מה שכן", אמר, "הרבה קשרים חבים לו את חייו. הוא שימש שכפ"ץ וספג כדורים שהיו יכולים להרוג אותם". לדבריו, כקצין קשר צעיר ברמת הגולן, הצליח ב-1968 לשוחח מראש הר חרמון עם המטה בתל אביב דרך מ.ק 77. עם זאת, אומר וקס, העובדה ש"לקח כל כך הרבה שנים להחליף אותו בגלל הקושי בצה"ל להחליף משק שלם - היא שערורייה".
נדב, לוחם בגולני שהשתחרר לפני כשנה והספיק בינתיים לעשות מילואים, לא חושב שזה נורא כל כך. "יש בצה"ל מ.ק 77 כמו זבל, וזה אומר שקשה להחליף את כל המכשירים. אבל זה דווקא שיחק לטובתנו כשאיבדנו מכשיר, כי תמיד היה מהיכן לקחת אחד אחר ולהחליף. היום כמעט כל הפעילות המבצעית של היחידות הסדירות נעשית עם המ"קים החדישים יותר ואז אתה מגיע למילואים ונכנס להלם כשאתה מגלה שעוד משתמשים ב-77. התגובה היא כמעט תמיד זהה, זורקים אותו בג'יפ ומשתמשים במקום זה בפלאפון".
מקור המאמר:
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1105351.html
|