04-01-2015, 21:55
|
|
|
חבר מתאריך: 11.09.06
הודעות: 10,353
|
|
ההשפעה הטכנית של מחסור בנפט זניחה, בעיני, ביחס להשפעה הגיאו-פוליטית
כמו שאומרים, עידן האבן לא נגמר כי נגמרו האבנים..
גם אחרי "עידן הנפט" יהיה נפט, הוא פשוט יהיה זול מאוד או לא רלוונטי לכלכלת העולם (או שתהיה קטסטרופה עולמית, ואז ממילא אוגדות שריון צה,ליות לא ישנו הרבה).
חלק גדול מהאיום עלינו ממומן בכספי נפט: אם במדינות כמו מצרים, סוריה ואיראן; ואם בפטרו-דולרים שמממנים ארגוניםמקומיים (אירן, קטאר). אם העולם יקטין את צריכת הנפט שלו, תהיה כמובן תקופת זעזוע- אל אחריה מצבנו הבטחוני ישופר; נתמודד עם מדינות עולם שלישי בעלות תקציבי עולם שלישי, לא עם מדינתו עולם שלישי עם תקציבי עתק.
למשל, הערכה של אתר מידה לצפוי בעתיד הקרוב, עם מחירי נפט נמוכים דווקא:
ציטוט:
אופן היסטורי, קריסת מחיר הנפט היוותה גורם מיידי לחוסר יציבות באזור. בשנות ה-80' של המאה העשרים, ירידת מחיר הנפט יצרה מתח רב בין עיראק לבין כווית. בנוסף לכך ירידת מחיר הנפט הביאה לקיצוץ ניכר בסיוע של הממשלות לאזרחים בשטחן, ועודדה גורמי אופוזיציה לפעול נגד גורמי השלטון. לאור זאת, עתה יש לשים לב לשתי זירות שבכוחן להיפגע: הראשונה היא מצרים, שעלולה לצמצם את רווחיה מתעלת סואץ לאור לאור הירידה החדה בפעילות מכליות הנפט וספינות בכלל, לאור ההאטה הכלכלית בעולם. על רקע האתגרים הרבים, פגיעה בפעילות תעלת סואץ יכולה להוות פגיעה חמורה בכלכלה המצרית, ועוד יותר בשאיפותיה להקים תעלת סואץ נוספת כדי לעודד מעבר בשטחה. ואכן כבר בחודש נובמבר ניכרה ירידה בהכנסות מהתעלה – 442.8 מיליון דולר, לאחר 482.3 מיליון דולר בחודש אוקטובר – בשל ירידה במספר המכליות והספינות שעברו בשטחה. לפיכך, לירידת מחיר הנפט אפשרות לפגוע בשאיפות הפיתוח של הנשיא המצרי סיסי.
זירה נוספת היא המפרץ הפרסי, שם, כידוע, עובדים זרים מהווים כוח עבודה חשוב – מהמגזר הפרטי ועד רבים שהשתלבו בתפקידי מפתח במדינות הנפט. העובדים הזרים מהווים מקור הכנסה חשוב עבור כלכלות חלשות כדוגמת מצרים, ירדן ותימן כאשר אזרחים רבים ממדינות אלו מועסקים כעובדים מקצועיים במדינות הנפט. ההכנסות של העובדים מהווים מקור הכנסה חשוב עבור משפחות רבות, וכן מסייעים בצמצום האבטלה במדינות אלו. המשמעות של ירידה בהכנסות המדינות היא צמצום מספר העובדים הזרים המיובאים למדינה וכן פחות הכנסות עבור כלל מדינות האזור. בעבר גררה ירידת המחיר גל פיטורים נרחב וגידול באבטלה בכל מדינות האזור. בעידן של חוסר יציבות וחדירה של דאע"ש למדינות חלשות, עלול מחיר הנפט להוות גורם לחוסר יציבות ועידוד האלימות, בעיקר במדינות חלשות כדוגמת ירדן ותימן, שמתמודדות עם אתגר של חוסר יציבות. [..] יש לשים דגש לחוסר היציבות שיכול לייצר מחיר הנפט בעיקר בירדן ובמצרים, בשל גודל האוכלוסייה במדינה האפריקנית, והחשיפה של ירדן לעיראק ולגורמי הטרור המשתוללים במדינה.
|
טכנית, היות וצרכי הביטחון קודמים לצרכים אזרחיים, אני מניח שבכל עתיד סביר יימצא דלק להנעת מטוסי קרב וטנקים, גם אם האזרח הפשוט יחשוב שבע פעמים לפני שיניע את רכבו הפרטי לנסיעה מחיפה לת"א.
|