25-09-2013, 07:37
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.06
|
|
מה הכוונה בתועלת הכלל מול תועלת הפרט? כשמחקר בסיסי (אני לא אוהבת את המונח תיאורטי, יש בסיסי ויש שימושי) מאפר פיתוח שימושי על בסיס הידע שהצטבר, יש לאנושות תועלת מכך. אתה תגיד - תועלת הכלל. אני אומרת - הכלל הזה מורכב מהמון פרטים, בינהם אתה. מכיוון שאיש מאיתנו איננו נביא, אנחנו לא יכולים לדעת באיזה שלב בחיים אולי נזדקק באופן פרטי לטכנולוגיה שפותחה עקב ידע שנצבר במחקר בסיסי.
דוגמה (ואני הולכת לתחום הביולוגי/פיזיקלי/כימי/רפואי, כי שם יש "שפיכה" של תקציבים גדולים מאד באופן יחסי): היום בטכניון חוקרים תכונות של פולימר סינטטי חדש. בוקדים את רמת הרעילות שלו, האם יש זליגה של חומרים ממנו לאורך זמן, אין האינטראקציה שלו עם חומרים במצבי צבירה שונים (מוצק, נוזל) ובטמפ' שונות. לכאורה - אין לך שום תועלת ממחקר כזה במדע החומרים (שילוב של פיזיקה וכימיה). במקביל, בפקולטה לרפואה, חוקרים אילו פקטורים משפיעים על התמיינות תאי גזע לסוגי התאים השונים, באיזה מנגנון הפקטורים האלה עובדים, מה דרוש לתאים האלה על מנת שיוכלו לנוע במרחב ובזמן, ואילו תהליכים ביוכימיים ייחודיים לתאי גזע בשלבי התמיינות שונים. שוב - בסיסי, אין לך שום תועלת. שני המחקרים הנ"ל יכולים לארוך שנים רבות - בין 10 ל-30, כתלות בהמון גורמים, בינהם תקצוב (מחקר בתרביות תאים הוא יקר בטירוף, המכשור שזקוקים לו בהנדסת חומרים כדי לאפיין חומר חדש גם הוא יקר).
לאחר שיסתיימו המחקרים האלה, יבוא חוקר מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית. הוא יקח את הפולימר החדש, ישתמש בידע שנצבר לגבי תאי גזע, ויצליח ליצור את הפולימר בתבנית של אפרכסת אוזן, ועליו לגדל תאי גזע כך שייצרו אפרכסת. שוב - אין באמת המון תועלת בכך (כי כמה אנשים כבר זקוקים להשתלת אפרכסת?) בשלב הבא, ייצור החוקר את הפולימר (שהסתבר שבטוח לשימוש ביולוגי) בתבנית של כליה, ויצליח לגדל כליה במעבדה. כאן כבר יש תועלת לאנושות. אז תגיד, בסדר, אבל לא בא לי לממן עכשיו מחקר עבור אנשים אחרים (טובת הכלל). כאן אני חוזרת לעובדה שלא אתה ולא אני נביאים. אתה היום צעיר ובריא (ואני מאחלת לך להשאר בריא). אתה אוכל נכון, לא מעשן, עושה ספורט, ולא נמצא בשום קבוצת סיכון. אממה? אף אחד לא יכול לערוב לך שלא תתפרץ אצלך מחרתיים זאבת (לופוס), שהיא מחלה אוטואימונית, ותפגע לך בכליות פגיעה לא הפיכה שתצריך השתלה. תרומת איברים היא בעייתית, והסיכוי לדחייה קיים תמיד. אבל, אם יכולים לקחת ממך תאי גזע ממח העצם, ולגדל עבורך כליה בהתאמה מושלמת במעבדה - אז הנה, הפקת תועלת ממחקר בסיסי...
|