כמובן שהסיבה לאי אכילת קטניות בפסח ידועה לכל אך עולה השאלה, האם היום אי אפשר לשנות זאת?
האורז היום נארז ומפוקח יותר מבעבר וכמעט שאין ערבוב. כמו כן, במדינה שבה יש הרבה גופי כשרות עם האמצעים לפקח, האם אין מקום לעשות זאת? למה למשל שבד"ץ, שאין עוררין על החומרה שלו בכל הקשור לנתינת כשרות, לא יקח על עצמו לפקח מפעל אחד שיארוז אורז, עדשים וכו' ורק הוא מוסמך לשווק קטניות כשרות לפסח ללא חשש חמץ.
אני מתעניין בכך כי הקלה במנהג זה לא אומרת לעבור על איסור מדאוריית ואין כאן התרה של דבר אסור כמו אכילת חזיר או משהו דומה. אני לא זוכר אבל פעם נאמר לי שנכתבה שאלה בגמרא ששואלת, איך נעבור את פסח ( ניסוח מעורפל) ואחד התנאים ( או אחרים) עונים שיש להם אורז וזה מספיק.
אשמח לקיים דיון בנושא.
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י TIMON the mongoose בתאריך 18-03-2013 בשעה 09:33.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי TIMON the mongoose שמתחילה ב "האם בדורנו אי אפשר להקל בעניין קטניות בחג הפסח"
"היהדות מייחסת למנהג חשיבות רבה. ההסתכלות ההלכתית על חלק מהמנהגים שהשתרשו בכלל ישראל היא כבעלי תוקף הלכתי ממש כפי שכתוב בגמרא 'מנהג דישראל - דינא'. ספרים רבים נכתבו לגלות את מקורם של מנהגים, ורבים מגדולי ישראל טרחו ליישב ולהבין את טעמם של המנהגים." (מתוך ויקיפדיא)
לכן בד"צ, שאין עוררין על חומרתו (אממ... אני מקווה שאתה מתכוון לזו של העדה החרדית דווקא), אינו יכול לשנות ממנהג שהשתרש בישראל, לאו דווקא משום הטעם השכלי שכביכול נראה פתיר, אלא כי אסור משום איסור כמו דין תורה ממש - עַד כִּי יָבֹא שילה ותיק"ו לן.
עכשיו מובן מדוע אין מה להקל משום הטעם הנ"ל, "וכמעט שאין ערבוב" - לא מספיק, משום חמץ בפסח לא בטל אפילו באלף (כלומר, אפילו במספר המירבי ביותר שניתן). בנוסף, גם אם יש מקור תלמודי כזה (אני אישית לא מצאתי), שים לב שמנהג זה כידוע לך, לא עבר במסורת באופן שווה בין העדות של עם ישראל, בגלל גלות חורבן בית שני שהיתה כידוע לאחר חתימת התלמוד.
אני מסכים איתך אבל דווקא בנושא הזה אני מרגיש שזה כן ניתן לשינוי.
נתקוף זאת מזווית אחרת, הלבוש של החרדים נולד באירופה כתוצאה מכמה גורמים שהביאו לכך. היהודים שגלו מארץ ישראל לאחר חורבן הבית לא התלבשו כך. כלומר שלא המשיכו את מסורת הלבוש הארץ ישראלי באירופה. למה זה היה בסדר אבל לשנות את הלבוש של פולין ואוקראינה במדינת ישראל זה הליכה נגד מנהג?