במקור נכתב על ידי עידו גנוט
התשובה שלי היא: אם מצאת פורץ בבית ואתה לבד - תעשה קולות של שטיח, או תסתלק בשקט.
אם אתה עם ילדיך - תסתלקו ביחד.
אם אתה פנים אל פנים מולו לפתע ולא יכול לברוח - שמור על קור רוח. תגיד לו שילך בבקשה, וששום דבר לא קרה. ברוב המקרים מי שיסתלק בבהלה זה הוא.
זכור: הוא בא לגנוב - לא לרצוח ולא לאנוס. הוא יודע טוב ממך כמה מקבלים פה על שוד מזוין או גרימת חבלה חמורה וכו'.
העצה שלי היא שבשום מקרה אל תפעיל נגדו כוח.
נכון - זה נראה הזוי. אבל סמוך עלי- זה יציל אותך מתסבוכת.
אבל אם הפורץ מאיים עליך בנשק קר או חם בביתך - מותר לך להפעיל נגדו כל אמצעי שתמצא לנכון במטרה לנטרלו.
החידוד הוא באשר למה קורה אם הוא לא מאיים עליך.
רוב הפורצים שאני הכרתי בימי חלדי...(סחבק נתקל בלא מעט עבריינים) - יימלטו במהירות ברגע שידעו שהבחינו בנוכחותם.
מעטים מאד ינסו לתקוף אותך. ברוב המקרים הם יתקפו רק אם תקפת קודם.
ואם תקפת קודם - הפורץ יטען שאתה הוא שאיימת על חייו, ותתפלא- השופט יאמין לו. אדם שבא לגנוב רכוש בדרך כלל לא בא לרצוח או לאנוס.
עכשיו השאלות:
1. נניח שתפסתי את השודד בבית - הוא לא התנפל עלי אבל אני התנפלתי עליו ופצעתי אותו והוא נעצר - האם הדבר חוקי? האם הוא יכול להתלונן כנגדי (אני זוכר שהיו מקרים שכאלו בעבר) - האם לא הגיוני שהחוק במקרה ישונה כך שלאדם תהיה זכות להגן על רכושו? (מה לגבי מקרה בו הוא נהרג במהלך העימות - גם זה קרה כזכור בעבר).
מותר לך להפעיל כוח סביר ומידתי.
אבל מי שקובע מה זה סביר ומידתי זה בית המשפט !
אם למשל תוריד לפורץ שרצה לשדוד תכשיטים, ולא היה חמוש והיה במגמת בריחה, נבוט על הראש ותגרום לו להיות צמח או לפגיעת ראש קשה - קרוב לוודאי שאולי לא תורשע בפלילים, אבל אם לפורץ יהיה שכל, הוא ייקח עו"ד תותח לעניינ נזיקין - ויתבע אותך, וגם יזכה. אתה תשלם לו כסף - והרבה.
2. נניח והוא מנסה להימלט - האם מותר לי לרדוף אחריו - עד איזה גבול?
מותר לך לרדוף. אבל למה לך? בעצם ניהול מרדף גורם לפורץ הממוצע שלא רוצה להיתפס ולשבת בכלא שנים לנסות להאבק בך, לנטרל אותך. ואז - אתה בצרות. (אתה לא יודע אם יש לו על תנאי וכמה. אבל הוא יודע!). מרדף אינו הכרחי. אלא אם אתה סבור שאתה יכול לעצור ולנטרל אותו בלי להרוג או לפצוע אותו במידה בלתי סבירה ומידתית.
אם מישהו גונב לך אייפד ותכשיטים מהבית - זו לא סיבה לרוצץ את גולגלתו.
3. מה אומרים חוקים במדינות אחרות לעומת החוק שלנו במקרה הנוכחי (אני די משוכנע שבארה"ב המצב שונה אבל מה עם מדינות אחרות ועד כמה החוק שלנו "מתירני" מבחינה זאת?).
החוק שלנו נוקשה הרבה מזה של ארה"ב.
שם מותר במדינות מסוימות להרוג פורצים ואפילו מסיגי גבול!
4. מנסיונכם (או הכרותכם) - מה קרה בעבר במקרים דומים? האם אתם מכירים דוגמאות ספציפיות?
המקרה של שי דרומי הוא יוצא דופן. אני לא מציע לאף אחד להסתמך עליו.
העצה הכי טובה שאני יכול לתת לך: שמור על קור רוח, מצידי תציע לו קפה, תרגיע אותו, תגיד לו שאתה לא הולך להתלונן עליו. ושאם הוא יסתלק בשקט - אתה תשב בשקט.
רוב הפורצים אגב הם נרקומנים, מכורים פעילים. חולים במחלות זיהומיות כמו איידס וצהבת. עוד סיבה למה לא להאבק איתם.
מעטים מאד הם "תששים" מקצועייים, כאלו שפועלים לפי מודיעין מדויק. ואותם אתה לא תזכה לראות בפעולה מן הסתם.
5. האם ישנם מחקרים סטטיסטיים המדברים על ההתנהגות הטובה במקרה של פורץ בבית (מדובר הרי בתופעה כלל עולמית שהולכת אחורה עד שחר ההיסטוריה ותימשך כנראה גם בעתיד - סביר שמישהו ניסה לערוך מחקר סטטיסטי מה ההתנהגות שמובילה להכי מעט נזק לגורם הנפרץ ולהסתברות הטובה ביותר ללכידת הפורץ בלי נזק משני).
לא יודע אם יש התנהגות מיטבית.
אבל ממקרים שהיו פה בארץ - ההתנהגות הכי טובה היא לא להיות שם כשזה קורה..
ואם איתרע מזלך להיות נוכח ו/או להתעורר כשמישהו מחטט לך בבית - תעשה רעש כמו שיעול חזק, הדלקת אור, הורדת מים וכו'.
נתקלת בפורץ חמוש שמאיים עליך? אל תנסה להיות גיבור. תרגיע אותו במידת האפשר, תגיד לו שייקח מה שהוא רוצה, שאתה לא מחפש צרות וגם הוא לא, וחכה שיסתלק.
ליתר בטחון - תחזיק כלי קר, אלה, גז פלפל, שוקר, במקומות נגישים, בכמה חדרים בבית.
אל תתעסק עם נשק חם. פורץ כשמו כן הוא: בא לגנוב וללכת. לא להרוג אותך. אל תסלים מצב שהוא טריוויאלי. פחות צרות.
רכוש הוא רק רכוש. ואני מניח שלרובנו יש ביטוח אם יש רכוש יקר בבית.
אף פעם אל תיתן למוסכניק, קאר ווש וכו' את המפתחות לבית. תמיד תשאיר רק את מפתח הרכב. לא תאמין כמה קל לשכפל היום מפתח.
תעשה ביטוח, או שאל תחזיק תכשיטים, כסף ושווי ערך בבית.
וקח בחשבון שאם אתה מתקין כספת - זה כמעט כמו הזמנת פורצים. אם המתקין לא ידליף את זה - הבחור שמתקין כבלים, טכנאי הטלפון או האינסטלטור, נגר וכו' שהזמנת - יבחינו בכספת. וחזקה עליך שאם יש לך כספת - יש לך דברי ערך. הרבה מאד פריצות התחילו מטיפים שקיבלו הפורצים מבעלי מקצוע שנכנסים לבתים.
פורצים היום לא לוקחים מכשירי חשמל כמו פעם...מסתפקים במפתחות הרכב, בכסף, תכשיטים, מחשבים, טאבלטים, ניידים וכו'. דברים קטנים.
שים מצלמה, אפילו דמה. פורץ ראוי לשמו אוסף בדרך כלל מל"מ - או מקבל מנותני שירות שבאים אליך הביתה.
מערכת אזעקה עם הגנה על כל הפתחים, גלאים שונים (נפח, וילון, תנועה, וכו'), וחיישנים היקפיים אם אתה גר בבית פרטי - מרתיעות פורצים מסוג הנרקומנים. לא המקצוענים.
כל מידע נוסף בעניין מבורך,
עידו
|