22-02-2013, 00:03
|
|
|
חבר מתאריך: 05.10.12
הודעות: 1,061
|
|
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי קגנס שמתחילה ב "לא מציאותי לדרוש מהחקלאי לפרוש מעיסוקו לטובת הענף..."
האם ביקשתי לדרוש מהחקלאי לפרוש מעסיקו לטובת הענף? לא זכור לי דבר כזה. רק המלצתי שמי שזה לא משתלם לו, שיפרוש לטובתו שלו. כאשר ירגישו בחסרונו, אולי יוכל לחזור לעיסוק בתנאים יותר טובים.
אתה מעלה שתי בעיות שסובלים מהן בענף החקלאות, ואתה משום מה חושב שזה ייחודי לענף הזה:
1. תחלואה ואיתני טבע שגורמים להפסדים שקשה לחזות.
2. משק חקלאי קטן לא יכול להתקיים.
קודם כל, הבעיה השניה חלה על כל עסק. לעסקים קטנים יש שרידות מאוד קטנה. לפי הסטטיסטיקה, 20% מבתי העסק נסגרים אחרי שנה. אחרי חמש שנים האחוז הרבה יותר גדול (לא זוכר את הנתון המדויק, אבל זה משהו לא נורמאלי). זה קורה בגלל שאנחנו בעידן של גלובליזציה, ובעידן הזה עסק, שלא מגדיל את מחזור ההכנסות שלו, נחשב לעסק כושל. בעיית העסקים הקטנים ממש, אבל ממש, לא יחודית לענף החקלאות.
לגבי הבעיה הראשונה - זה קיים גם בענף הביטוח הפרטי. גם חברות ביטוח נפגעות מתחלואות ואיתני טבע, אבל מה? ענף הביטוח לא מסובסד ע"י המדינה, לכן הוא לוקח אחריות על עצמו, ודואג לעשות חישוב סיכונים על מנת לגרוף רווחים בכל מצב, או לפחות לשרוד תקופות קשות בלי לקרוס עד שהחברה תתייצב. גם חקלאים יכולים לעשות חישוב סיכונים. במדעי החיים יש תת-תחום שנקרא ביו-סטטיסטיקה. באמצעות אנשי המקצוע המתאימים, חקלאים יכולים לאמוד את הנזק שעלול להיגרם למשק שלהם (בהתאם לתחום שבו מתמחים במשק), ואפשר אפילו לחשב סטטיסטיקה של התפרצות מגפות קשות (לפי ההיסטוריה) ולפי זה לתמחר את התוצרת שלהם. כמובן שהאומדן הוא רק אומדן, אבל איש עסקים מוצלח ידע להשתמש בסטטיסטיקה בתבונה. זה מחזיר אותי שוב לעובדה המאוד מצערת, שענף החקלאות לרוב נמצא בבעלות אנשים שהם יותר חקלאים מאשר אנשי עסקים.
זו לא הבעיה היחידה. הבעיה העיקרית היא שהענף עדיין מסובסד ע"י המדינה. כשאני חושב על מגזרים, שנתמכים ע"י המדינה, אני מדמיין לעצמי בראש גבר בן 30, לא יוצלח, שעדיין גר עם ההורים. אחד כזה שתמיד יוצא מאיזה חדר חשוך עם סימנים של כרית על הפנים בזמן שיש אורחים בבית ומביך את הוריו. דווקא בגלל שיש לו את התמיכה של ההורים, הוא מסרב לקחת אחריות על החיים שלו. אם המדינה תיתן לענף החקלאות להתמודד בעצמו עם הבעיות שלו, בסופו של דבר הענף יצליח. בהתחלה יהיה קשה. אולי אפילו נסבול ממחסור מתוצרת כללית נמוכה, אבל אפשר לשרוד תקופה כזאת באמצעות ביטול מכסי מגן, עד שענף החקלאות במדינה יחזור לעצמו (עניין של שנה שנתיים).
סובסידיות זה לא פתרון לכלום. מעט מאוד תחומים צריכים להיות מסובסדים ע"י המדינה.
|