במקור נכתב על ידי shruki
תן לי עשר מדינות מערביות ללא שכר מינימום עם ניצול מחפיר. לא אפגניסטן, מדינות מערביות.
לא, לא יותר קל לך להילחם באבטלה כי אף אחד עדיין לא הצליח לעשות את זה. זאת סיסמה ותו לא. אתה שוב מדבר על קיום סביר אבל אין לזה הגדרה, אין מספר אמיתי ונכון, והכל נתון לגחמות של פוליטיקאים.
אולי תחליט ששכר המינימום יהיה 8000, ועסק שלא יכול לממן את זה שלא יקום ולא ישרוד? אתה רוצה להמשיך ולהקשות על הקמת עסקים בישראל? כמה יפתיע אותך לגלות שאותן מדינות מערביות ללא שכר מינימום הן גם בצמרת המדינות בהן קל להקים עסק ואין הרבה בירוקרטיה? אתה רואה איך הכל הולך ביחד?
מדינת ישראל היא דוגמה מצוינת, שכר המינימום גמר את תעשיית הטקסטיל, אבל אחוזי האבטלה ירדו באופן משמעותי.
אשמח לשמוע על דרכים יצירתיות למאבק באבטלה (ולא, לא שאחד יחפור בור והשני יכסה אותו). גם משרד האוצר שלנו וכל נגידי הבנקים המרכזיים באירופה מחכים למוצא פיך. כי רק צריך להיות יצירתי, זה לא כל כך קשה. אגב- הגמישות המועטה של שוק העבודה באירופה הוא אחד הגורמים המרכזיים לכך שיש אבטלה כה נרחבת בגוש, במיוחד אבטלת צעירים. שוב- ככל שאתה מקשיח יותר את השוק, אתה פוגע יותר ויותר באוכלוסיה.
שוב לא צריך להרחיק, מספיק להסתכל כאן, בשנים האחרונות שכר המינימום עלה, לחוקי העבודה נוספו עוד הגנות על העובד. והשוק עובד.
לפני אותם חוקים היתה מיטת סדום. אז?
אנחנו גם מדברים על דמוקרטיה מערבית, להזכירך, לא דיקטטורה דתית. וכפייה של קהילה היא דבר מותר ומקובל, כי זהו סוג של לחץ חברתי/חרם צרכנים/כל פעולה אחרת שנעשית על ידי השוק ולא על ידי הממשלה.
ואני אמשיך לענות לדוגמא שלך- לולא היה שכר מינימום, היו קמים יותר עסקים שמעסיקים יותר אנשים, היתה פחות אבטלה ופחות אינפלציה, ואותם אנשים שהיו מרוויחים מעט היו יכולים לקנות יותר בכספם, כי גם המס שלהם היה נמוך יותר (מס עקיף שהולך לממן את הוצאות הממשלה, בהן גם שכר מינימום גבוה יותר. הממשלה היא אחד המעסיקים הכי גדולים של עובדי שכר מינימום) וגם המוצרים היו זולים יותר. אמרתי לך כבר- אם נלך לפי ההיגיון שלך אין גבול לכמה יש להעלות את שכר המינימום. גם אתה שללת את זה, רק שאתה חושב שכמה פקידים יכולים לקבוע את המחיר של שעת עבודה עבור כל השוק. כשל קלאסי של מי שמאמין בכוחו וחוכמתו של הרגולטור.
יש גבול, וזה הגבול הסביר. אתה לא סומך בכלל על הרגולטור, ואני לא סומך על המין האנושי. קרי בסופו של דבר כשאתה תצטרך להחליט איפה להשקיע את כספי הפנסיה שלי אז אתה תגיד שעם כל הכבוד לצרכים של סווטלנה אתה מחויב לתשואה שלי. לכן לא התפקיד שלך להגן על סווטלנה, אלא של המערכת כולה.
אתה אומר שאני לא מסוגל לקבוע את הגבול, אתה צודק. הגבול לעולם לא יהיה מושלם. 1000 שקל או 10000 אלפים שקל. בגלל זה שכר המינימום הוא דבר דינאמי. כן, בסופו של דבר הממשלה מקבלת החלטות קשות ולא תמיד נכונות ובטח שאין מספר אבסולוטי. אבל במקרה הזה אם הנחת העבודה של הרגולטור היא למצוא את האיזון בין פגיעה משמעותית במשק לבין פגיעה משמעותית באדם הפרטי, אז זהו תפקידו, לפעמים הוא יעשה זאת טוב יותר ולפעמים טוב פחות. וכשהוא יעשה זאת טוב פחות או שיהיו יותר עובדים עניים, כי השכר יהיה נמוך מדי או שתהיה האטה משמעותית כי השכר יהיה גבוה מדי. ואז שוב ישבו על המדוכה וימצאו שוב את נקודת האיזון.
זה בדיוק מה שקורה עכשיו וכול הזמן.
|