08-11-2009, 18:40
|
|
מנהל משבראש, בלשנות, תכנות ויהדות
|
|
חבר מתאריך: 04.06.06
הודעות: 33,133
|
|
|
כללי הדקדוק שמעולם לא טרחו ללמדכם
החלטתי לפתוח את האשכול הזה לאחר ויכוח שהיה לי עם מכרה.
כל ילד יודע (אני מקווה..) שאותיות בג״ד כפ״ת מקבלות דגש קל בראש מילה ואחרי שווא נח. אבל התברר לי שלא עולם מודעים לכך שכלל זה אינו מדויק, שבראש מילה הוא לא תמיד תקף.
במה הדבר תלוי? במילה הקודמת, אם היא סמוכה ומסתיימת בתנועה (לרוב עם אותיות אהו״י), אזי בראש המילה שלאחריה לא יופיע דגש קל באותיות בג״ד כפ״ת שבראשה (ועל כך היה הוויכוח לעיל), כיוון שאז יוצא שהמילים כביכול מחוברות.
דוגמא פשוטה היא צמד המילים "לִפְנֵי־כֵֿן", אשר בה האות כ׳ אינה מקבלת דגש קל (הקו מעל האות כ׳ מסמל שהיא רפויה).
הסיפור אבל אינו מסתיים כאן.
לא רק שלכלל הידוע קיים "יוצא מן הכלל" שכנראה לא הרבה אנשים שמעו עליו, אלא שגם ליוצא מן הכלל זה קיימים יוצאים מן הכלל.
דהיינו, מקרים בהם המילה הקודמת מסתיימת בתנועה, ובכל זאת יופיע דגש בראש המילה השנייה.
ארבעה "מבטלים" ליוצא מן הכלל מנו בעלי הדקדוק של ימי־הביניים, ואלו הם:- מפיק – בארמית: "מוציא", כלומר כאשר באותיות הו״י שבסוף המילה הראשונה ההגייה "יוצאת החוצה", שנהגות כעיצור ולא משמשות כאם־קריאה, כמו במילים "אליו", "מתי", "גובהּ".
המשמעות היא שההברה האחרונה היא פתוחה, שהמילה אינה מסתיימת בתנועה.
"מפיק" הוא כמובן שמה של הנקודה המופיעה באות ה״א בסוף תיבה, כדי לציין שיש להגותה.
- מפסיק – פירושו כאשר המילה הראשונה מוטעמת באחד מטעמי־המקרא ה"מפסיקים". משמע יש הפסק קטן בין המילים, והן אינן מחוברות ממש.
- דחיק ו־אתי מרחיק (לעיתים גם נקרא "אתא מרחוק") – כללים מעט מסובכים יותר, שלא אפרטם כאן.. כמו כאשר אחת המילים היא זעירה והן צמודות במקף, אז בתנאים מסוימים יופיע דגש בתחילת התיבה השנייה, וכן עוד מקרים נוספים.
אך במקרים אלו הדגש המופיע אינו דגש קל כי אם חזק, והוא יופיע לא רק באותיות בג״ד כפ״ת אלא גם באותיות ט״ס שק״ף נוזלי״ם (דהיינו בכל האותיות שאינן אהחר״ע).
[יש שטענו ש"דחיק" ו"אתי מרחיק" למעשה מתארים את אותה תופעה, אך באופן שונה]
תוספת: ישנם למען האמת עוד יוצאים מן הכלל, כמו במקרה שהמילה השנייה פותחת באות שימוש שוואית, והעיצור לאחריה מאותו מוצא־פה, אזי היא גם תישאר דגושה. לדוגמא "ודבריי אשר שמתי בְּפיך", הבי״ת דגושה.
תוספת 2: כאשר מופיעה האות א׳ בסוף התיבה הראשונה לאחר שווא נח, גם אז יופיע דגש, כמו לאחר המילה "וירְא" (הרי״ש בשווא נח), כי אינה מסמלת תנועה.
מבחינה היסטורית, השינוי בהגיית עיצורי בג״ד כפ״ת (שהיו פוצצים) התרחש בגלל הסמיכות לתנועות, תהליך של "ריכוך" שנקרא ספירנטיזציה (spirantization).
מכירים גם אתם כללי דקדוק (לאו דווקא בעברית) שמשום מה הושמטו ממערך הלימוד?
נערך לאחרונה ע"י ShoobyD בתאריך 31-08-2014 בשעה 15:52.
סיבה: שגיעת קטיב
|