|
24-07-2012, 08:27
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
הנסיך הסעודי חביב הסי-איי-אי מכין את השטח לסוריה שאחרי אסד
הנסיך הסעודי חביב הסי-איי-אי מכין את השטח לסוריה שאחרי אסד
החלה מלחמת הירושה על השליטה בסוריה. סעודיה בניצוחו של ראש שירותי המודיעין תעשה הכל כדי למוסס ההשפעה האיראנית על דמשק
סוסים רבים גנבו הממשלים האמריקאיים לדורותיהם יחד עם המשטר הסעודי לדורותיו. אבל נראה כי לא היה "סוחר סוסים" סעודי מיומן, מוכשר ומוצלח יותר מן הנסיך בנדר בן סולטאן. הנסיך בן ה-62, בעל העיניים הצחקניות, התאהב בארצות הברית עוד כשהיה טייס בחיל האוויר הסעודי, והתאמן בטיסות אקרובטיות בבסיס אמריקאי. הרומן התחדש כמה שנים מאוחר יותר, כאשר מונה לשגריר ארצו בוושינגטון, כהונה שנתמשכה על פני 23 שנה שבמהלכן היה בן בית אצל הנשיאים ג'ורג' בוש האב והבן, וזכה להיות השגריר היחיד שמקבל שירותי אבטחה מהשירות החשאי האמריקאי.
בשבוע שעבר מינה אותו המלך עבדאללה לראש שירותי המודיעין הסעודיים במקומו של מוקרן בן עבד אל-עזיז, וזאת בנוסף לתפקיד מזכ"ל המועצה לביטחון לאומי, שבו הוא מכהן מאז 2005.
מינויו של בנדר לתפקיד החשוב ביותר במערך הביטחון הסעודי אינו מקרי. לבד מהעובדה שהוא מקושר היטב להנהגת הממלכה (אשתו היפאא, היא בתו של המלך פייסל שנרצח ב-1975, אחיה, טורקי אל-פייסל היה ראש המודיעין הסעודי, ואח אחר, מוחמד אל-פייסל הוא אחד מאילי ההון הגדולים של הממלכה), נראה שהסיבה העיקרית להחלטה למנותו כעת היא ההכנות שעושה סעודיה לקראת השלב הבא בסוריה, שבו תתגשם סוף סוף ההערכה שבשאר אסד יסיים בדרך כלשהי את חייו הפוליטיים, וסוריה תהפוך למוקד של מאבק בינלאומי על השליטה בירושה.
על הירושה הזאת כבר מתנהלת מערכה עזה בין ארה"ב והאיחוד האירופי לבין רוסיה, אבל ההשלכות שיהיו לנפילת אסד על מעמדם של איראן ושל חיזבאללה, ולא פחות מכך - על עיראק, חשובות ממנה. וכאשר מצרים מדדה על קביים לקראת ביסוס "הרפובליקה השנייה", ומעמדה במזרח התיכון הוא כשל נכה שזקוק לטיפול סיעודי, וכשהליגה הערבית משותקת, נותרה סעודיה בתפקיד ההנהגה שעליה מוטלת האחריות לשרטט את המפה חדשה של המזרח התיכון.
מבחינתה של וושינגטון, מינויו של בנדר הוא בשורה חשובה. בנדר, איש החברה, חובב רוגבי, שלפני יותר מעשור חקר הקונגרס האמריקאי את קשריה של אשתו עם פעילי אל-קאעדה, נחשב לאיש של הסי-איי-איי בריאד. מדובר באיש ביצוע שממהר לקבל החלטות, ואינו בורר באמצעים כדי להשיג את מטרותיו. כאשר היה צורך להעביר כספים למורדים בניקרגואה בשנות ה-80, היה זה בנדר שטיפל ב"מענקים" הסעודיים על פי בקשת הבית הלבן, וכך גם כאשר התבקשה סעודיה לסייע במימון המלחמה של המוג'אהדין באפגניסטאן נגד הכיבוש הסובייטי.
בנדר נמנה עם בני משפחת המלוכה המתנגדים למהפכות במדינות ערב, ורואה בעליית האחים המוסלמים סכנה לא פחותה מסכנת ההשפעה האיראנית באזור. הוא סייע למלך עבדאללה (כשהיה עוד יורש עצר) לנסח את היוזמה הסעודית, שנהפכה ליוזמה הערבית לפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים, והוא עיצב את העמדה הסעודית הנוקשה נגד סוריה וחיזבאללה אחרי רצח ראש ממשלת לבנון רפיק אל-חרירי ב-2005. כמה שנים אחר כך המליץ למלך לשנות כיוון ולהתפייס עם סוריה במאמץ לנסות ולהביא לצינון היחסים בין סוריה לאיראן.
כאשר פרצו המהפכות, וביתר שאת כאשר החל המרי השיעי בבחרין, בנדר תמך בשיגור כוחות סעודיים לממלכה הקטנה כדי לדכא את המרי שנתפש בסעודיה כ"התערבות איראנית בענייניהן של מדינות המפרץ". במקביל החליטה סעודיה למהר ולתמוך כספית במצרים, והפקידה יותר משלושה מיליארד דולר כערבויות בבנק המרכזי במצרים. נשיא מצרים, מוחמד מורסי, מכיר בכך שהסיוע איננו נובע מחיבתה של סעודיה למהפכה המצרית, קל וחומר לאחים המוסלמים, אלא נועד לבלום את המאמץ האיראני למצוא מאחז בקהיר. לפיכך, כאשר הוזמן לטהראן לכנס המדינות הבלתי מזדהות, הוא החליט לבקר תחילה בריאד כדי למנוע מאיראן את ההישג המדיני שבאירוח ראשון של נשיא מצרי.
פרשנים סעודים מספרים שבנדר הוא גם האיש שעמד מאחורי ההחלטה לסייע בכסף למורדים הסורים, ואף לרכוש בעבורם נשק, וכי המדיניות הסעודית הקשוחה שקוראת לאסד להסתלק מכיסאו היא חלק מתפישתו האסטרטגית, שמנחה את הממלכה יותר מעמדותיו של המלך בן ה-88 שבריאותו לקויה.
המדיניות הסעודית בסוריה מתואמת באופן הדוק עם הממשל האמריקאי, כאשר שאיפת שתי המדינות (שעולה בקנה אחד עם התפישה הישראלית) היא לנתק את איראן מן הבסיס הערבי החשוב ביותר שיש לה, ולפגוע בזרימת הנשק לחיזבאללה. יעדים אלה אינם נעלמים מעיניה של איראן, שמחזקת בתגובה את אחיזתה בעיראק ובחבל הכורדי בצפון עיראק, ועל פי כמה דיווחים של האופוזיציה הסורית, גם מקיימת מגעים חשאיים עם נציגי המורדים באירופה. לאיש מהצדדים אין בינתיים מושג כיצד תיראה סוריה אחרי אסד ובאילו מן הפלגים המורדים כדאי להשקיע. סעודיה, כמנהגה, משקיעה בכולם. את הפירות, כך צריך לקוות, תקטוף ארה"ב.
http://www.haaretz.co.il/news/zvibarel/1.1783063
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|
|