28-01-2010, 17:34
|
|
|
חבר מתאריך: 18.08.04
הודעות: 411
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "לוויין נמוך מסלול עם הנעה חשמלית - קונספט של רפאל"
ישראל מפתחת לווייני ריגול שישוגרו ממטוסי חיל האוויר
מערכת הביטחון צפויה להשקיע בעשור הקרוב מאות מיליוני דולרים בניסיון לפתח לוויינים קטנים שניתן יהיה לשגר ממטוסים. זאת בניסיון להעניק לחילות האוויר והמודיעין של צה"ל יכולת תצפית מהירה ואיכותית על מטרות וזירות.
מפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, הציג אתמול את פרויקט ה"מיקרו-לוויינים" בנאומו בכנס החלל השנתי על שם אילן רמון, שערך מכון פישר לחקר החלל בהרצליה. "אנחנו צריכים ורוצים לכסות שטחים גדולים ולעשות את זה כל הזמן, ברציפות, במגוון של אמצעים", הסביר נחושתן. לדבריו, יש לפתח יכולת מודיעינית בחלל שתהיה "זמינה ומהירת תגובה" ועל כן על ישראל לפתח לוויין שיהיה "משהו כמו מטוס שיוכל להמריא מתי שצריך - מיקרו-לוויינים".
גורמים בכירים בחיל האוויר העוסקים בתחום החלל אישרו כי דבריו של נחושתן אינם רק בגדר משאלת לב עתידנית: בחיל כבר עוסקים יותר משנה בהגדרת התפישה הטכנולוגית של ה"מיקרו-לוויינים" והצרכים המבצעיים שישרתו.
כיום מפעילים חילות האוויר והמודיעין שלושה לווייני איסוף מודיעין: אופק 5, אופק 7 ו-1-SAR. שלושתם מתוצרת התעשייה האווירית. בנוסף, נרכשים תצלומי לוויין מחברות מסחריות ישראליות וזרות. פיתוחו של כל אחד מהלוויינים ארך שנים ובעלות הנאמדת במאות מיליוני דולרים. למרות זאת, חיל האוויר עדיין מעוניין לפתח מערכת תצפית לוויינית גמישה יותר, שניתן יהיה לשגרה בהתראה קצרה ובעלויות נמוכות יותר, להתאים למשימות ספציפיות ולכוון בעת הצורך לנקודה מסוימת לאורך זמן. תפישה זאת מכונה בתחום פיתוח יישומי החלל "mission on demand" - משימה על פי הזמנה.
את הדרישה הזו של חיל האוויר מנסה למלא כעת חברת רפא"ל. החברה מנסה לייצר את אותם "מיקרו-לוויינים", שישקלו פחות מ-120 ק"ג ויהיו קטנים וקלים בהרבה מלווייני התעשייה האווירית. בעוד לווייני איסוף נמצאים בדרך כלל בגבהים של 600 עד 700 ק"מ מעל כדור הארץ, מכיוון שבגובה נמוך יותר יצטרך הלוויין להפעיל את מנועיו בתדירות גבוהה כדי להתנגד למשיכה של כדור הארץ, מציעים ברפא"ל לאפשר את השימוש בלוויינים בגובה של כ-300 ק"מ.
הקרבה לכדור הארץ תאפשר גם להשתמש במצלמות ובגלאים קלים בהרבה. היתרון המרכזי בהקטנה המשמעותית של לווייני הריגול הוא בפשטות אמצעי השיגור.
במקום שיגור בטיל מורכב ויקר, שצריך להזמין אותו חודשים רבים מראש מאחת המדינות או סוכנויות החלל המעטות המשגרות לוויינים, או שיגור מישראל, שהוא פחות יעיל מכיוון שלא ניתן לשגר מזרחית מעל מדינות ערב, את המיקרו-לוויין ניתן לשגר מטיל קטן בהרבה, כזה שגם מטוס קרב כמו ה-15-F יכול לשאת ולשגר אל החלל.
אם יצטייד חיל האוויר בטיל-מיקרו לוויין כזה, יהיה ניתן לשגר אותו בהתראה קצרה ביותר, אפילו של כמה שעות בלבד, ולכוון אותו למסלול או לנקודה המכסה אזור שבו יש לצה"ל צורך מבצעי חשוב למודיעין מיידי ומדויק.
החיל יוכל גם לשגר כמה מיקרו-לוויינים במקביל, כדי ליצור מארג תצפיות רחב יותר וכן לקיים רשת תקשורתית בין הלוויינים ובין הקרקע.
ראש מנהלת חלל ברפא"ל, מנחם קדרון, מאמין שעם המימון המתאים, יהיה ניתן לבצע ניסוי אווירי ראשוני של טיל-מיקרו לוויין ותוך חמש שנים להגיע למערכת מבצעית.
"אנחנו כבר עובדים על אבני הבניין הטכנולוגיות שיאפשרו לנו לבנות מערכת ממוזערת ויעילה, כמו מערכת הנעה חשמלית, תקשורת לייזר וגלאים קטנים יותר. היכולות האלה הן בהישג יד ורק צריך החלטה שהולכים על זה בכל הכוח", אומר קדרון.
בחיל האוויר מעדיפים לדבר על יכולת שתהיה בידי צה"ל בעוד כעשור אבל גם שם משוכנעים שבעתיד, חלק גדול ממשימות התצפית ואיסוף המודיעין הרגישות ביותר יתבצעו באמצעות מיקרו-לוויינים. http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1145737.html
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
|