07-07-2012, 01:49
|
|
|
חבר מתאריך: 28.01.08
הודעות: 6,768
|
|
הו. זאת שאלה טובה, עם תשובה טובה עוד יותר: אנחנו לא יודעים. מצד שני, כל התגליות המדעיות נחשבו בזמנן לחסרות כל תועלת. כשהאלקטרון התגלה לראשונה על-ידי תומסון בשנת 1897, לא הבינו העיתונאים למה צריך להיות להם אכפת מחלקיק קטן כל-כך. תומסון רק משך בכתפיו, הרים את כוס היין בידו ובירך על "החלקיק חסר-השימוש". במאה השנים מאז, שימשה אותנו תגליתו של תומסון ליצירת חשמל, אלקטרוניקה, אמצעים לקירור וחלק גדול מהסיבות האחרות לכך שאנו זוכים היום לאיכות חיים שמלכים לפני מאתיים שנים לא נהנו ממנה.
אבל אם נחזור לשאלה המקורית, אנחנו באמת לא יודעים. לא ידענו מה לעשות עם האלקטרון כשגילינו אותו לראשונה. לא ידענו מה לעשות עם החיידקים כשגילו אותם לראשונה. ואפילו לא ידענו מה לעשות עם הכוח הגרעיני כשגילינו אותו לראשונה. הדבר היחיד שאנחנו כן יודעים הוא ששוב ושוב, באופן עקבי, כמעט כל תגלית במדע בסיסי מעניקה את הבסיס לטכנולוגיות שמשפרות את איכות ורמת החיים של האדם בעשרות השנים המגיעות אחריה… וכמעט בלתי-אפשרי לחזות אותן מראש. אם היינו חיים בראשית המאה ה- 19, האם היינו יכולים לחזות את קיומה של הטלוויזיה מתוך הבנתו של מקסוול את החוקים השולטים בקרינה האלקטרומגנטית? האם היינו יכולים להבין שבזכות גילוי החיידקים והווירוסים, יומצאו החיסונים ותמותת התינוקות בעולם המערבי תרד כמעט לאפס?
גם במקרה של בוזון ושדה היגס, עדיין איננו יודעים איזו תועלת הם יביאו לנו. אבל אם הייתי צריך לנחש ולהתנבא, הייתי מציע שעכשיו שאנו יכולים לחקור את החלקיקים האחראים על המסה, נוכל להבין את הדרך בה הכוחות האחרים – האלקטרומגנטי והגרעיניים – יכולים להשפיע על בוזון היגס. ואולי, ביום מן הימים, נצליח לשנות את הדרך בה בוזון היגס מעניק מסה לחלקיקים. אולי נוכל להקטין את משקלם של בניינים לאפס, או להמציא כדור רובה שיהיה כבד יותר מטנק. אולי נוכל לשחק עם המסה של כדור-הארץ ולקבוע מחדש את עונות השנה ואת מסלולנו בחלל.
ותודה לmarin:
http://www.hayadan.org.il/higgs-bos...arties-0607123/
|