בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי speedy_7 שמתחילה ב "ברלין לאחר כיבושה כתבה + תמונות (חלקן קשות לצפייה לחלק)"
דהיינו הצלם "סידר" קומפוזיציה כמו שרצה, ולא רק התאמץ למצוא כזו. עיטור צלב ברזל והנשק היו בד"כ "נעלמים" מליד גופת חייל אוייב הרבה יותר מהר מהזמן שהגופה הזו מונחת מאחורי עמדה של הצבא האדום. ברוב רובן של תמונות המלחמה (ובכלל ממלחמות) אפשר לראות שכלי נשק תקינים למראה אינם ליד גופות חללים בשלב שבו הצלם בסביבה.
תמונת הגברים החותכים פיסות מפגר הסוס (ויש כמה כאלה) שימשה השראה לאחד הקטעים בסרט "הנפילה של אדולף היטלר". חלק מהצילומים הם משבועות רבים אחרי כניעת העיר - כפי שניתן להסיק ללא ספק מלבוש האנשים.
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "חלק מהתמונות נראות כאילו הן מבויימות יותר מהרגיל"
הכותרות בבירור נכתבו עבור הקורא האמריקאי, זה שלא מבין. בתמונה של רחוב הרוס בברלין הכותרת מציינת שבמלחמה נהרגו 60 מיליון בני אדם. מה הקשר? פליטה חוזרת ומוצאת את קברי משפחתה "שמה לא תועד" מי תיעד שמות אז, בטח של גרמנים?
נערך לאחרונה ע"י אל-בחאר בתאריך 09-05-2010 בשעה 08:57.
ברור, הרי כל ילדי ישראל בוגרי תיכון, בעצם כ-ו-ל-ם, יודעים/מבינים ה-כ-ל, נכון? זה רק האמריקאים (נו שויין, רק חצי מיליון+/- חיילים נהרגו להם במלחמה הזו) שלא יודעים כלום.
עוסק בהיסטוריה צבאית וגרמנית, ובתולדות הלוחמה האווירית
חבר מתאריך: 23.03.06
הודעות: 1,997
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי speedy_7 שמתחילה ב "ברלין לאחר כיבושה כתבה + תמונות (חלקן קשות לצפייה לחלק)"
חלק מהכותרות לא מדוייקות וברור שלא השקיעו מאמץ מיוחד בבירור הפרטים. השטורמוביק לא היה מטוס קרב (תצלום 18) ובתצלום 12 רואים מיכל נתיק של 900 ליטר.
תצלום 6 מעניין במיוחד. רואים בו זחל"ם של גדוד הסיור של דיביזית "נורדלנד". ההרוגים שסביבו הם ככל הנראה מהמחלקה השוודית של אותו גדוד. התצלום צולם בקרבת הקנצלריה, עליה הגנה המחלקה עד האיש האחרון (ע"פ הכרוניקות של הדיביזיה).
פעם ניסיתי לברר האם "מטוס קרב" הוא מושג שלקוח מאנגלית "fighter", או כל מטוס צבאי. אמרו לי שזה כל מטוס הנועד ללחימה, כמו מטוס תקיפה, מפציץ וכד'. כיוון שלא היו לי הוכחות נגד, קבלתי את ההגדרה הזאת. אבל אתה אומר שזה לא ככה. האם יש דרך אובייקטיבית להכריע מה זה בדיוק "מטוס קרב"?
חלק מהכותרות לא מדוייקות וברור שלא השקיעו מאמץ מיוחד בבירור הפרטים. השטורמוביק לא היה מטוס קרב (תצלום 18) ובתצלום 12 רואים מיכל נתיק של 900 ליטר.
תצלום 6 מעניין במיוחד. רואים בו זחל"ם של גדוד הסיור של דיביזית "נורדלנד". ההרוגים שסביבו הם ככל הנראה מהמחלקה השוודית של אותו גדוד. התצלום צולם בקרבת הקנצלריה, עליה הגנה המחלקה עד האיש האחרון (ע"פ הכרוניקות של הדיביזיה).
הזחל הזה, או אחד דומה לו, כיכבו בעוד תמונות כולל אחת מאוד ידועה (שאת המקורית אני לא מוצא עכשיו) שגם היא שימשה השראה לחלק מסצנה ששולבה בסרט "הנפילה" (האחות המתה אמורה להיות מתנדבת שבדית):
עריכה: טוב תודות לגוגל גם מסתבר שזו אחות נורווגית, ולא שוודית, וגם שהזחל הנראה בתמונת שחור הלבן הוא זה של מפקד הפלוגה השוודית, Gösta Persson. מאחר ובפורום שוודי מצויין שהוא מת ב 1974, אני מניח שזה אומר שלא נלחמו עד האדם האחרון בכל מקרה. אולי עד ה"אדם הלפני אחרון".
_____________________________________
.
נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 09-05-2010 בשעה 11:49.
כאמור - תמונות רבות שימשו בסיס ורקע לסרט המסחרי "הנפילה"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי speedy_7 שמתחילה ב "ברלין לאחר כיבושה כתבה + תמונות (חלקן קשות לצפייה לחלק)"
10 דקות ממצות מאוד מהסרט "הנפילה" שרובן המוחלט הן קולאז' של צילומים ועדויות אמיתיות שהורכבו לצורך יצירת "סצנה חזקה" של ברלין הגוססת, ועל הרקע שלה גורל פליטי הבונקר. סדר האירועים קצת הפוך, אבל באופן כללי דוגמא מעולה לשחזור היסטורי במסגרת סרט מסחרי:
00:00-00:16 – גופות של אנשי SS סקנדינביים, והאחות הנורבגית הנזכרת, במרכז ברלין.
01:26 – התליין הגרמני הלבוש תלבושת בווארית המחסל בסיטונות "בוגדים" דקות לפני הכניעה: מופיע בכמה וכמה עדויות מפורסמות.
04:36 – הגברים המבוגרים המבתרים פגר של סוס
05:30 – סצנה הזוייה של הענקת עיטורי גבורה לחיילים "דקה לפני חצות", ועוד על מעשי גבורה פעוטים יחסית: נזכרת בכמה וכמה זכרונות כאירוע ביזארי למראה.
06:22 – אחת מקבוצת פליטי הבונקר נקלעת למארב רוסי, ורוב חבריה נהרגים. כאן ככל הנראה נפגע מזכירו של היטלר, מרטין בורמן, מי שנחשב עד ללפני כמה שנים בכיר הנאצים שלא נלכד לעולם. ראש נוער היטלר, בעצמו ניצול, סיפר כי ראה אותו נהדף מפיצוץ והניח שהוא נהרג. שרידיו של בורמן נתגלו קבורים בקרבת מקום כ 25 שנה לאחר הקרב וכיום מקובל להניח שאגן נהרג באותה הזדמנות או מייד לאחר מכן.
08:28 – מבשלת הבירה – המעוז האחרון של כוח גרמני משמעותי בברלין.
עוסק בהיסטוריה צבאית וגרמנית, ובתולדות הלוחמה האווירית
חבר מתאריך: 23.03.06
הודעות: 1,997
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "כאמור - תמונות רבות שימשו בסיס ורקע לסרט המסחרי "הנפילה""
הסרט אכן מעביר תחושת אוטנטיות חזקה, שנובעת בין השאר מדיוק בפרטים הקטנים כמו כלי נשק, מדים, שחזור האזורים בברלין בהם מתרחשת העלילה וכפי שהצבעת - ביסוס סצינות על תצלומים היסטוריים.
ד"א, הזחל"ם בתצלום הוא SdKfz 250/1 מהדגם האחרון, שתוכנן להיות זול וקל יותר לייצור.
עוד על חלקן של הארמיה ה 9 וה 12 של הוורמכט בקרב על ברלין
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי speedy_7 שמתחילה ב "ברלין לאחר כיבושה כתבה + תמונות (חלקן קשות לצפייה לחלק)"
בפרק המעניין HITLER'S LAST ARMY בסדרה GERMANY'S WAR ששודרה בערוץ ההיסטוריה ב 2005 וזמינה לצפיה ב YOUTUBE. על מנת להבין את עוצמת התבוסה הגרמנית במזרח מומלץ לצפות ברצף בשלשת הפרקים העוסקים בשלהי המלחמה - פרוסיה המזרחית, כיבוש פולין עד לנהר האודר והפרק הנ"ל החותם את הסדרה. לעניינו הפרק סוקר את מעללי הארמיות ה-9 וה-12 הגרמניות בחודש האחרון למלחמה. על הארמיה ה-9, זו שנכשלה במאמץ הצפוני בקורסק ולאחר מכן נמחצה בבגרטיון, הוטלה המשימה להגן על רמת זילוב קו ההגנה האחרון ממזרח לברלין. אחרי שעמדה בכך במשך מספר ימים נאלצה לסגת מערבה תחת לחץ סובייטי ומצאה את עצמה כתושה ומכותרת על ידי כוחות סובייטים עצומים בכיס יער השפרה מדרום מזרח לברלין. נסיונות של הארמיה לפרוץ את המצור מערבה דרך הכפר האלבה נכשלו ואבדות הגרמנים היו כבדות ביותר.
הארמיה ה-12 הוקמה רק בתחילת אפריל 1945 על בסיס כוחות גרמנים ביוון (שחלקם חנו שם בחוסר מעש מספר שנים) כדי לרכז את הגנת הבלקנים מפני פלישה ימית של בעלות הברית (היטלר ההזוי שבועות ספורים בלבד טרם מותו עוד עסק בהגנת אזורים מרוחקים, מבודדים וחסרי כל משמעות אסט'). חיש מהר קיבלה הארמיה פקודה לשוב לגרמניה ולהשתתף בהגנת ברלין, שבעלות הברית סוגרים עליה מכל הכיוונים. למרות המרחק העצום (כמעט 2000 ק"מ!), שליטת בעלות הברית באוויר והעובדה שרוב יוגוסלביה כבר הייתה בשליטת הסובייטים, הצליחה הארמיה ה-12 לחמוק צפונה לאורך החוף האדריאטי, משם לאוסטריה ולגרמניה גופא והתייצבה מקץ שבועיים על נהר האלבה להגנת ברלין ממערב אל מול האמריקנים (שכזכור לא התכוונו לחצות את הנהר מזרחה). ב 24 לאפריל יצא וילהם קייטל, הרמטכ"ל הגרמני, את ברלין והגיע אישית אל גנרל וונק, מפקד הארמיה ה-12 והורה לו לסוב מזרחה, להתקדם אל ברלין הנצורה ולהציל את העיר ואת השלטון הנאצי מאימת המכבש הסובייטי. וונק ידע שמדובר בהתאבדת ובמקום להתקדם לברלין עצמה התקדם עד לפוטסדאם, במטרה לחבור לארמיה ה-12 ועל הדרך למלט כמה שיותר אזרחים גרמנים מערבה. כך יצאה לדרך המתקפה הגרמנית הקרקעית האחרונה במלחמת העולם השנייה, וזאת שבועיים בלבד טרם כניעת הנאצים!
כאמור הארמיה ה-12 הייתה במצב טוב והמורל היה גבוה זאת לאור העובדה שלא נכתשה בחזיתות המערב או המזרח. וונק ניצל את המיקוד הסובייטי בכיתור ברלין וכתישת כיס יער השפרה, תקף את קוניאב באגפו החשוף, הפתיע אותו לגמרי וכך הצליח להתקדם די בקלות עד לפוטסדאם, 15 ק"מ בלבד מברלין. די מדהים שבימיה האחרונים של המלחמה הצליח כוח גרמני משמעותי ורענן להגיע עד מרחק נגיעה מברלין תוך השמדת כוחות אויב רבים וכיבוש מחדש של שטחים גדולים בעורף המאמץ הסובייטי הדרומי לכיתור ברלין. עם זאת, למרות אבדותיהם, היה ניכר שעוצמת הצבא הסובייטי היא כזו שהתקדמות נוספת תחרוץ את גורל אנשיו לאבדון ועל כן וונק התעלם מפקודה ישירה של היטלר (בשעותיו האחרונות בחיים) לחבור לארמיה ה-12 ולהתקיף איתה יחדיו צפונה ובמקום זה עסק בפינוי ביה"ח הצבאי הגדול בביליץ הסמוכה (ובו 3000 פצועים גרמנים), פינוי אזרחים פליטים מעיירות וכפרי הסביבה והמתנה לשרידי הארמיה ה-12 שהצליחו בסופו של דבר לפרוץ את טבעת הכיתור מערבה ולחבור אליו. משם נסוגו שרידי שתי הארמיות בחזרה אל עבר נהר האלבה ונכנעו לאמריקנים בתחילת מאי 1945. דבר נסיגתו של וונק מפרברי ברלין מוזכר בסרטים כגון "הנפילה" כאחד הקטליזטורים העיקריים שהביאו את היטלר להבין שהסיפור נגמר ולשים קץ לחייו.
מדהימה העובדה שאפילו בשבועות האחרונים של המלחמה עדיין לא הורה היטלר ההזוי להשיב לגרמניה כוחות אדירים (בחלקם הגדול כשירים עדיין ללחימה) שחנו הרחק מגבולות המדינה ובהם מאות אלפי חיילים בנורבגיה, בקורלנד, ביוון, בכרתים, באיי ונמלי התעלה (שעוד אפשר היה לעשות כן בקיץ 1944), בצפון הולנד, ביוגוסלביה, בדנמרק ובצפון איטליה.