28-05-2012, 19:06
|
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
|
|
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
|
|
http://www.haaretz.co.il/captain/software/1.1717833
חוקרי אבטחה בחברת קספרסקי הודיעו כי גילו תוכנה זדונית ששימשה לריגול אחר גופים בישראל, איראן, סוריה ובמדינות נוספות במזרח התיכון. להערכת החברה, התוכנה, אותה כינו flame, נוצרה בידי מדינה.
קספרסקי סיפרה כי החלה בבדיקה בעקבות פנייה של איחוד התקשורת הבינלאומי של האו"ם וכי מדובר ב"אחת מהתוכנות הזדוניות המתוחכמות ביותר שהתגלו". לדבריה מדובר בכלי תקיפת סייבר מתוחכם יותר מ-Duqu, תוכנת הריגול ששימשה, על פי דיווחים שונים, ככלי לאיסוף מודיעין לצורך תקיפות באמצעות Stuxnet, הווירוס שפגע במתקני הגרעין האיראניים.
לדברי מנכ"ל החברה ומייסדה, יוג'ין קספרסקי, "סטוקסנט ודוקו היו שייכות לסדרה אחת של תקיפות, שעוררו חששות בנוגע לנושאי אבטחת סייבר בכל העולם". לדבריו, "נראה כי Flame היא שלב נוסף במלחמה זו, וחשוב להבין כי כלים כאלה יכולים לשמש בקלות נגד כל מדינה", ציין.
קספרסקי ציינה כי בעוד שהיכולות שלה שונות מאלה של דוקו וסטוקסנט, "הגיאוגרפיה והבחירה הזהירה של מטרות, בשילוב עם שימוש בפרצות תוכנה ממוקדות, מציב אותה בשורה אחת עם 'נשקי על' ששחקנים ידועים במזרח התיכון משתמשים בהם". כמו כן, היא ציינה כי מאפיינים מסויימים בתוכנה מעלים את הסברה כי ליוצרי הווירוס החדש היתה גישה לטכנולוגיה ששימשה את יוצרי דוקו וסטוקסנט. היא ציינה כי אחת שיטות ההדבקה ש-Flame השתמשה בהן התגלתה בעבר אך ורק בסטוקסנט.
קספרסקי הסבירה בפוסט מפורט בבלוג של החברה כי מדובר בתוכנה ענקית במונחים של וירוסים (20 מגה בייט), שבדרך כלל מסתמכים על היותם קטנים כדי לחמוק מזיהוי. לדברי החברה, התוכנה כולל מאפיינים של סוס טרויאני, תולעת המפיצה את עצמה, והיא אפשרה למפעיליה לפתוח "דלתות אחוריות" במערכות מחשבים, כדי לאסוף מידע ולהעביר אותו לשרתים מרוחקים - שכמה כאלה היו קיימים ברחבי העולם. בנוסף, התוכנה מסוגלת להקליט אודיו באמצעות המיקרופונים המותקנים במחשבים (אם הם קיימים). בנוסף היא מסוגלת לצלם צילומי מסך, במיוחד כאשר "יישומים מעניינים" כמו תוכנות מסרים מיידיות מופעלים. ולהתחבר למכשירי בלו-טות באזור.
קספרסקי מעריכה כי התוכנה עשתה את ההדבקות הראשוניות באופן ממוקד באנשים וארגונים, אולם היא לא מצאה את ההוכחות המלאות לכך. החברה ציינה כי בניגוד לסטוקסנט, שכוונה באופן מיוחד נגד ציוד שליטה ובקרה מרחוק (SCADA), אי אפשר להגדיר באופן מיוחד את הגופים נגדם מופעלת התוכנה. הם כוללים בין היתר אנשים פרטיים, ארגוני חינוך וגופים שונים נוספים. לדבריה, התקיפות הראשונות בוצעו כבר ב-2010. קספרסקי הסבירה כי היא מאמינה שמדינה עומדת מאחורי flame, מפני שלא מדובר בהתקפות שנועדו כדי לצבור כסף, כמו במקרים של פושעים מקוונים או להשחתת אתרים כמו במקרי האקטיוויזם.
|