04-12-2009, 05:25
|
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
|
|
חבר מתאריך: 08.03.05
|
|
אנו כנראה חלוקים במינוחים
כשהמדובר במושג הכללי "Offset" הרי שמדינות משרבבות דרישות כאלה במכרזים שלא על מנת למתן את המאזן המסחרי בין המתחרה לבין המדינה הרוכשת (למרות שבמבחן התוצאה יהיה זה פועל יוצא).
כשיוצא מכרז בינלאומי ויש בו דרישות Offset ומשתתפות בו מספר מדינות מתחרות שלכל אחת מהן מאזן מסחרי שונה, חיובי או אף שלילי עם המדינה הרוכשת, אי אפשר לקבוע מראש ואין הבחירה של הזוכה מוסטת או מושפעת בדרך כלל מהמאזנים המסחריים שבין הצדדים.
רכש גומלין שכזה אם ישיר או עקיף, מטרתו בדרך כלל כפולה:א. ניצול הזדמנות הרכש כדי לסייע לכלכלה המקומית של המדינה הרוכשת ע"י יצירת מקומות עבודה, ביצור תשתיות וקידום יכולות תעשייתיות וחקלאיות. זאת ניתן להשיג באמצעות רכש גומלין עקיף, הווה אומר רכש שבו הזכיין מתחייב לקנות מהרוכש טובין בלא קשר ישיר לפרויקט הנדון (אני קונה ממך טילים ב- 100 מיליון דולר ובשל כך אתה תתחייב לרכוש אצלי סוכר, או מכוניות או דגנים או.... או.... וכו')
ב. ניצול הזדמנות הרכש כדי לסייע לבנות, להקים או לחזק תשתית מקומית בטכנולוגיות הדומות או הזהות למערכת בבמדינה הרוכשת. קרי, אני נותן לך הזדמנות למכור לי טילים אבל אתה חייב לבצע חלק מהעבודה כאן אצלי, במפעלים שלי, בעזרת המהנדסים שלי, ועל בסיס הידע שלך ובסיוע שלי. זהו רכש גומלין ישיר.
רכש גומלין ישיר - הינו בעייתי יותר לזכיין, שכן מדובר בכל מקרה במידה של העברה טכנולוגית והעברת ידע. כך נבנית התעשייה הצבאית התורקית למשל, וכך משפרים ההודים את יכולותיהם הטכנולוגיות-צבאיות. והדוגמאות רבות יותר. אי עמידה בדרישות רכש הגומלין ובאבני הדרך המוכתבים בחוזה יכולה לסבך את הזכיין ולעלות לו בממון רב או אף בביטול החוזה.
כשמדינה בוחרת זכיין בתחרות, אחד השיקולים בניקוד בדרך כלל הינו תוכנית אטרקטיבית ומפורטת שהגיש כדי לעמוד בדרישות רכש הגומלין. אבני דרך, לו"ז סיוע, העברת טכנולוגיות, ערך כספי ועוד.
קיימות הטיות נוספות לכל אחד משני סוגי ה- Offset שהזכרתי, והעסק הזה, הדרישות הללו, הופכות בשנים האחרונות ל"תורה בפני עצמה" .
אחת המדינות שלהן מודל דרישות Offset מעניין מאד בחוזים שכאלה הינה....איחוד האמירויות UAE.
לא כאן המקום לפרט, ומי שתוהה כאן מה הם צריכים או יודעים לעשות, מתבקש לעצור. יש שם דרישות Offset שמכוונות לשיפור הכלכלה המקומית באופן יוצא מן הכלל. לוא דוקא למכירות גומלין... (ונא לא להקיש מזה אם ישראל מוכרת או לא למדינה הזאת... הזכרתי אותה כדוגמא. את תוכנית הOFFSET הזאת בנו להם הבריטים לפני מספר שנים, בהזמנה...!)
ולהערתך האחרונה - יש ויש בין המדינות... חלק נזהר מהעברת טכנולוגיות וחלק פחות. לא אמנה אף אחת כאן, רק אומר שמערכות השיקולים המגבים העברת טכנולוגיות רגישות, שונות ממדינה למדינה, ושיטור הנושא לפעמים בעייתי גם הוא.
זה עיקר החדשות...
|