כתבה נוספת על אמצעי איכון חדשים שנקלטים בצהל
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי dorratz שמתחילה ב ""עמית איכון" נקלטת בצהל - מערכת תצפית חדשה לטווח בינוני"
שלוש מערכות איכון חדשות יאפשרו ללוחמי החי”ר לדעת את מיקומם המדויק בשדה הקרב ולהעביר נ”צ מטרה ללא דיבורים בקשר.
מערכות תרמיות בעלות יכולות איכון מובנות יגיעו לראשונה גם לדרג המ”מים והמ”פים
http://mazi.idf.il/6072-8884-HE/IGF.aspx
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/0/7090.jpg]
"לוחם טוב תמיד יודע איפה הוא נמצא במרחב", קובע רס"ן סער אברמוביץ כשהוא מדבר על מערכות האיכון לחי"ר. "כשאתה יודע איפה אתה - בכל מקום, בין אם בזמן מלחמה או בדרך לטיול משפחתי - אתה כבר במקום טוב יותר מאשר אלה שלא", אומר רמ"ד הדמאה בענף מערכות תצפית בחט"ל.
התמצאות במרחב היא המומחיות של שלוש מערכות איכון חדישות, שמפותחות בשיתוף פעולה בין החט"ל, מחלקת אמל"ח של זרוע היבשה, מפא"ת ואל–אופ. שאלות המפתח בפיתוח הן איפה הכוח נמצא והיכן הגורמים האחרים המשפיעים עליו. זה מה שיחרוץ את גורלו בשטח.
עמית ורע
מערכות האיכון החדישות קיימות בצה"ל כבר עשרים שנה והוכיחו את עצמן עוד מימי אטלס, המערכת המודרנית הראשונה שפותחה בשנת 1989. אז היא ידעה לתת ללוחם את מיקומו ואת נ"צ המטרה עליו הסתכל ע"י תצוגת נתונים, שהלוחם עצמו היה צריך לחשב.
בשנת 1998 פותחה מערכת ערכת קש"א (קצין קישור ארטילרי) שכללה משקפת, אמצעים תרמיים, צג, אמצעי תצפית יום (כגון שחף), GPS, מצפן, יחידת צידוד והגבהה ומד טווח לייזר. הדור שבא אחריו, מערכת האטלסון, הוטמעה ב–2006. ועכשיו הגיע תורו של הדור הנוכחי - מערכת עמית האיכון.
"כל הרכיבים הגדולים, הכבדים והנפרדים שהיו במערכות הקודמות נדחסו למערכת הקטנה הזאת", אומר רס"ן אברמוביץ. "פעם היית צריך להסתכל על מטרה, לחשב נתונים ולדווח על המטרה בקשר. היום המערכת יודעת לתת לך בעצמה את הנ"צ שלך ושל המטרה עליה אתה מסתכל. וזאת, תוך שהיא משדרת את הנתונים האלו במערכת שו"ב, שבעתיד תסגור מעגל עם מערכת השחר (צק"מ חי"ר) ותעלה אותך ואת מה שאתה רואה על הצג של כל מי שמסביבך".
טווח הגילוי של המערכת מגיע לחמישה ק"מ. היא מיועדת לפלוגות סיור ויש בה תמונת יום או תמונה תרמית. הלוחם מסתכל בה כמו דרך משקפת. ע"י לחיצת כפתור היא מוסרת לו את נקודת הציון הנדרשת, בהתאם לכיוון ההסתכלות למטרה. בנוסף המערכת מסוגלת לצלם מטרות שונות ולקשר אותם בתקשורת שו"בית, כדי שכל הכוחות מסביב יראו ויזהו אותה.
המערכת שוקלת 3 ק"ג, כשמשקל החצובה הנוסף הוא 4.8 ק"ג, אולם היא יכולה לפעול ביציבות גם בלעדיה. הסוללה הנטענת של המערכת מספיקה לארבע שעות פעילות והיא מציגה ברציפות כמה אנרגיה נותרה.
שלושה חישובים
"יש שלושה משתנים שצריך לקחת בחשבון כדי למצוא את מיקומך כשאתה משתמש במערכת", מסביר רס"ן אברמוביץ. "אתה צריך לדעת איפה אתה נמצא - את זה מספק ה–GPS, מה כיוון ההסתכלות שלך - את זה מספק המצפן, והנתון האחרון הוא המרחק בינך לבין המטרה עליה אתה מסתכל. את זה מוסר מד טווח הלייזר, ששולח פולס לעבר המטרה ולפי ההחזר שלו הוא מודד את המרחק. שלושת המרכיבים האלו בונים נ"צ עצמי ונ"צ מטרה.
"עד היום, כשדיברת בקשר עם כוח מסוים והכוונת אותו למטרה, היית עושה את זה לפי נקודת ראותך - שלושה בתים ימינה, עץ אחד שמאלה וכדומה. היום המערכת תדע לומר, בשפה משותפת, מה הנ"צ של המטרה לפי נקודת המבט של כל אחד מהכוחות".
עמית האיכון נכנסה לשימוש במבצע "עופרת יצוקה" בכמויות בודדות וכיום היא בבחינה אחרונה. "בשיתוף עם מחלקת אמל"ח ובשילוב מקחצ"ר שילבנו לאחרונה את המערכת באימוני חטיבות", אומר קמ"ד המערכת סרן רן שפס, "ואנחנו מקבלים המון פידבקים חיוביים".
פלס"ר גולני היה אחד מהכוחות שהתנסה בכלי. סגן ברי ברלינסקי מספר שצוותו התחיל להשתמש בעמית האיכון אחרי המבצע בעזה. "התנסינו במערכת בבט"ש בעזה ובאימון ברמת הגולן ואני מאוד מרוצה ממנו", הוא אומר. "היא מחליפה עבורנו את האטלס, היא קומפקטית יותר, נגישה, מוציאה נ"צ יותר מהר והרבה יותר פשוטה לתפעול".
לדבריו, חשיבות המערכת היא בעיקר בלילה. "פעם, תצפיתן החוד שלי היה צריך להסתובב עם מערכת 'יובל' הגדולה שהיתה מסובכת, והיום הוא עם עמית האיכון הפשוטה. היא משמשת אותנו בציר ההליכה. בזכותה קוצרו הרבה תהליכים בפילוס הדרך".
ערמון לאש
בשנה הבאה צפויות להצטרף עוד שתי מערכות - ערמון ומתן, שבנויות מאותם רכיבים אך נבדלות מעמית האיכון במשקל ובטווחי הפעילות. "שלושת האחים", קורא להם קמ"ד הדמאה סרן תומר חביה. "הערמון הוא האח הקטן, עמית איכון האח הבינוני, והמתן - האח הגדול".
מערכת ערמון תיועד לרמת המ"מ ותגיע לטווחים של שני ק"מ. זאת מערכת איכון החי"ר הראשונה שמגיעה עד לרמת המחלקה. היא תשקול 1.650 ק"ג בלבד וניתן יהיה להרים אותה כמו משקפת. "אם יורים על הכוח, המ”מ ירים את המשקפת ויבצע מדידת לייזר אל מקור הירי. המערכת תנתח את המיקום שלו ותאפשר לו להכווין אש סיוע”, אומר סרן שפס.
"יחד עם מערכת השחר, שעדיין נמצאת בפיתוח ואמורה לאגד את כל המערכות לתקשורת נתונים מלאה, סגירת מעגל האש תהיה מהירה ויעילה יותר. היום אתה עדיין צריך לעלות בקשר, להזין נ"צ, לשמוע את הכוח השני חוזר על מה שאתה אומר ולחכות לאש".
"עד עכשיו לא היתה נגישות אידיאלית מבחינת איכון עבור המ"פ והמ"מ", אומר רס"ן אברמוביץ ומוסיף: "זאת התרומה המבצעית העיקרית של המערכות החדשות האלו - לראשונה גם מ"פים ומ"מים יוכלו לתת נ"צ מדויק על בסיס איכון. פעם למ"מ היו בסך הכל משקפת, מצפן ומערכת לראיית אור כוכבים. המערכות החדשות האלו מהוות קפיצת מדרגה על בסיס תרמי ועל בסיס השפה המשותפת עם כוחות מסייעים".
מתנה אלגנטית
מערכת מתן תיועד ליחמ"מ ברמת האוגדה ותגיע לטווח של עשרות ק"מ - בדיוק כמו יכולותיה של מערכת אטלס - אולם היא תשקול 30 ק"ג פחות. "התרומה העיקרית בה היא מזעור של החלקים המרכיבים אותה שאופיינו במסיביות במערכות ישנות יותר ודומות. היא תהיה אלגנטית יותר, קלה לתפעול ובעיקר קלה יותר לנשיאה", אומר רס”ן אברמוביץ.
לדרג המ"מ והמ"פ. ערמון
לצלם את האויב. עמית האיכון
טווח צפיה של עשרות ק"מ. מתן
נערך לאחרונה ע"י dorratz בתאריך 08-01-2010 בשעה 20:18.
|