02-10-2011, 19:44
|
|
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
הודעות: 3,819
|
|
אין ספק שמדובר במאמר פוליטי. אבל, אם ירצו המנהלים, אפשר לסובב אותו ואת האשכול לכיוון הצבאי.
אני מתחיל:
מטרת המלחמה, לפי קלאזוביץ, היא לכפות את רצונך על האויב.
א. בתוך מערכת יחסים בינ"ל מורכבת, האם אפשר לכפות את רצונך על האויב דרך מערכת כזו?
ב. האם ישראל, או מדינה אחרת, יכולה לשרוד מערך מדיני עויין בו "כל העולם נגדינו" ?
ג. האם מערך כזה, בכלל אפשרי? אנחנו יכולים לקלקל יחסים עם גוש מדיני, כמו אפריקה אבל להרוויח גוש מדיני אחר...
ד. מהם המחירים של קילקול יחסים רבתי, חיים תחת סנקציות כלכליות ובידוד בינ"ל? האם זה בכלל אפשרי?
יש לי תשובות קצרות. אתם מוזמנים לענות את שלכם.
א. קשה מאוד. ישנן מדינות רבות, החיות תחת משטר סנקציות אלים וקשה ודי הרמטי. רמת החיים אומנם נמוכה עד לא קיימת, אבל לא דווקא בגלל הסנקציות. אוהבים לנופף את הדוגמא של משטר האפרטהייד בדרוא"פ. הסיבה היא, שזו כנראה הדוגמא היחידה למשטר שלכאורה התמוטט בגלל סנקציות. אני מאוד מפקפק בכך. ייתכן ודווקא התגברות הטרור האפריקני הוא שהביא לביטול המשטר. (הלבנים, ד"א מהגרים לכל מקום מחוץ לדרוא"פ. אין להם עתיד. רק בגלל המומנטום ייקח לדרוא"פ עוד עשרות שנים עד שיגיעו להיות זימבוואה).
ב. ישראל כבר הייתה במצבים דומים של בידוד בינ"ל. ב-1948 הוטל אימברגו על "הצדדים הלוחמים" כלומר על צה"ל. צ'כוסלובקיה, כנראה באישור של סטלין, עקפו את האימברגו. לעיתים מאוד רחוקות אפשר להשיג חזית בינ"ל אחידה נגד מישהו. תמיד יהיו יחידים ומדינות שמתועלתן שלהם יפרו את הסנקציות. ככל שמדובר במדינה יותר עשירה, כך קל לה יותר לעקוף את הסנקציות.
ג. אני לא רואה אף מדינה שהיא באמת מנודה לגמרי. אפילו לא צפון קוריאה או מיינמאר. ברור שהחיים שם קשים מנשוא. אבל המשטר יציב מתמיד. לשתי המדינות יש פטרונית שיכולה לעקוף או להפר את הסנקציות המוטלות עליהן בלי להקדיש מחשבה יתרה על הקהילה הבינ"ל. קל וחומר, איראן סוריה, זימבוואה ואחרות.
מצד שני, העולם גם לא יכול לסבול מדינה הרואה עצמה חופשית מכל מגבלות או הסכמות בינ"ל. הרי אי אפשר להטיל את אותה סנקציה פעמיים. מרגע שהוטלה ונאכפה, הקהילה הבינ"ל למעשה חסרה מנוף נוסף בארגז החימוש הרך.
ד. החיים בבידוד ותחת סנקציות או אפילו מצור ימי פעיל אינם קלים. אבל אין דוגמא אחת בהיסטוריה המודרנית, שפעולות כאלו לבדן גרמו לשינוי משטר או כפו מדיניות על מדינה אחרת. סנקציות וחרמות אפשר לעקוף. בין באמצעות מבריחים ובין באמצעות מדינות האוהבות לשבור את הקו. באותו הזמן, העולם נדרש להחליט אם הוא מתקרב למלחמה או מאפשר למשטר הסנקציות להתפוגג בזמן שהמדינות המחרימות בעצמן המפסידות העיקריות.
לכוח רך אין משמעות מול מדינות הנחושות ללכת בדרך עצמאית או לא חוקית, כמו איראן, סוריה וטורקיה (צפון קפריסין). במיוחד כאשר ברור לכל שאין סיכוי שהקהילה הבינ"ל תצא למלחמה נגדן.
_____________________________________
"כדי להכות באויב יש למלא את החיילים בחימה [על האויב]"
על החיילים להאמין בצדקת הטיעון למלחמה".
סון טסו - אומנות המלחמה
|