07-07-2011, 22:21
|
|
|
חבר מתאריך: 13.06.10
הודעות: 342
|
|
מה הקשר בין מקבלי פרס בטחון ישראל לנושא האשכול?
ציטוט:
מצרף קישור שלמקבלי פרס ביטחון ישראל ותספור בבקשה כמה נמצאים שם מקהילת המודיעין (נדמה לי שהרבה)
אני סבור שאין איש המטיל ספק בהישגי המודיעין ותרומתו המכרעת לביטחונה של ישראל. כמו כן ברור שהישגי המודיעין שפורסמו בציבור הם אך מעט מזעיר מכלל עשייתו וטוב שכך הדבר. איש אינו מפקפק בכישרונותיהם של העומדים בראש אגף המודיעין, ובעוז רוחם של חלקם במלחמות ישראל, ועל כך הם קיבלו ובצדק אותות ועיטורים. איש גם אינו מערער על העובדה שבמערך אמ"ן/חמ"ן משרתים אנשים מוכשרים העושים לילות כימים לביצורה של מדינת ישראל.
לא ברור לי הקשר בין האמור לעיל לבין מבנה אמ"ן והיותו של ראש אגף המודיעין - גם הקמ"ן של ממשלת ישראל. אנומליה זו היא הנושא של אשכול זה (כפי שאני מבין אותו). אני הקטן, נמנה בין אלה הסוברים שעצם העובדה שראש אמ"ן מוגדר גם כקמ"ן של ממשלת ישראל פוגע בתפקודו כקמ"ן הרמטכ"ל. עולם התוכן של ראשי אמ"ן לדורותיהם מוסט לכוון מתן תשובות לנושאים המעסיקים את ממשלת ישראל, ועדת החוץ והבטחון וכיו"ב, ובהכרח הזמן שהם יכולים להקצות לתפקידם כקמ"ן הרמטכ"ל מצטמצם.
חלק מהכשלים של אמ"ן – יתכן והיו נמנעים – אילו לרמטכ"ל היה קמ"ן במשרה מלאה.
ציטוט:
ג. במלחמת לבנון 2, אם זכור לנו ביום הראשון הושמדו (ע"י ח"א כמובן ) כלהטילים אשר סיכנו את העורף.
תסכים איתי שמישהו עזר למטוסי F-15/16 למצוא אתהטילים...
בכך אין ספק, הבעיה היא שבמלחמה אחרי היום הראשון יש גם יום שני.... ושם סל המטרות הלך והצטמצם (ראה ציטוטים להלן).
ציטוט:
ד. מה לא היה ידוע לצה"ל על "שמורות טבע"?
ה. לא היו מפותמעודכנות של הגיזרה? האם חמ"ן אחראי שהשתמשו במפות ישנות מתקופת מתושלח?
להלן ציטוטים מדבריהם של מי ששימשו בין היתר כקציני מודיעין ראשיים:
1. קמנ"ר - יובל חלמיש, על מודיעין השטח במלחמת לבנון השניה דצמבר 2006
"מבט מל"מ – כתב העת לעניני מודיעין ובטחון", גליון 47 כסלו תשס"ז – דצמבר 2006.
בראיון לבטאון המל"מ נשאל קצין המודיעין הראשי, תא"ל יובל חלמיש: "קיימתתחושהשרמת מודיעין השטח לא הייתה מספקת במלחמה זו"
והוא השיב:
"...מהתחקירים שנעשו עד כה עולה שעבודת הקמ"ן בשטח, בניתוח המבצעי של הקרקע נעשתה בחוסר מקצועיות וברמה בינונית ומטה. תפקיד קצין השטח כבר אינו מקצוע מאתגר ולפיכך מתמעטים הקצינים העוסקים בנושאים אלו.מכאן הצורך להחיל מהלך תקיף ונמרץ ברמה החילית ולעשות טיפול מקיף. יש לבחון כיצד לאתגר את קציני השטח כבר בקורס הקמ"נים, מצד הניתוח ועבודת הקמ"ן,ולתרגל את הניתוח במפות ובעזרים ולא רק במחשבים. כמו כן יש להחזיר את קורס קציני השטח שיהיה חלק ממסלול ההכשרה באשר לאופן הטיפול בעזרים, הנושא נתון בבחינה והפקת לקחים בידי צוות חיילי..." (הדגשים שלי – הנביא הכפול).
2. ראיון עם תא"ל (מיל') דורון תמיר
התקיים בבטאון ה"מל"מ" – כתב העת לענייני מודיעין וביטחון מבית המרכז למורשת המודיעין
גליון 55 שבט תש"ע, ינואר 2010 עמודים 20-22
על מלחמת לבנון הראשונה
...תמיר מציין שכבר אז הביע בפני מפקד האוגדה מנחם עינן את חששו מהאפשרות שכוחות אויב ומחבלים יפגעו מתוך מארבים בשיירות צה"ל הנעות בצירים הצרים והחשופים. ואכן, נבואה שהתגשמה: למרות התכנונים המבצעיים והתרגולים וכן ההכנות המקדימות, תמיר מגלה את האכזבה הגדולה שנחל מכך שהמודיעין התקשה לתת מענה להפתעה שנכונה לצה"ל בלבנון – התמודדות מול לוחמת גרילה שניהלו קבוצות קטנות של לוחמים נחושים וחדורי אמונה מתוך מארבים והסבו לצה"ל אבדות. מעתה נדרש המודיעין גם לאסוף מודיעין וגם לספקו מיד ומעבר לגבעה. תמיר מדגיש כי שוב ושוב פגש דפוס זה של איחור בהיערכות מודיעינית, גם כמתבונן מהצד (בשירות מילואים שהוא ממשיך לעשות מאז שחרורו): קיומו של פער משמעותי מתמיד בין האתגרים שמציבה המציאות המשתנה ובין המענה האיסופי והמודיעיני הנדרש – מיידי, יצירתי, פרי חשיבה מחוץ לקופסא.
המודיעין במלחמת לבנון הראשונה לעומת המודיעין במלחמת לבנון השנייה ולאחריה: שיקומו מחדש של מודיעין השטח
(הכותרת מצוטטת מהמאמר "הנביא הכפול").
תמיר מתרעם "בדם ליבו"על הנסיגה הנוראית שחלה לדעתו בתחום המקצועי המודיעיני בעשר השנים שחלפו מאז סיים את תפקידו כקמנ"ר, כפי שנחשפה במלחמת לבנון השנייה (גם אם הוא מדגיש, שלא המודיעין היה האחראי להצלחתו או לאי־הצלחתו של המבצע). "מודיעין השטח התרסק", כך אומר תמיר. בשנות ה־80 של המאה הקודמת היה ענף השטח במודיעין פיקוד הצפון הענף המוביל. הוא היה היצרן העיקרי של עזרי השטח, נמנו בו כ־40 אנשי מקצוע מעולים, ורע"ן שטח היה הקמ"ן המוביל.
לעומת זאת , בשנים שקדמו למלחמת לבנון השניה, ולמרות אמצעי הפוטוגרמטריה המתקדמים – חלה הידרדרות משמעותית ביכולת המקצועית של אנשי המודיעין שהיו אמורים לספק מודיעין לשטח. המידע המודיעיני היה קיים, במטכ"ל, באמ"ן ובפיקוד הצפון שאף הקים מוצב חיזבאללה תת־קרקעי כדי לדמות בתרגילים את ההתמודדות מולו. אבל, חלק מהמודיעין לא היה בידי הכוחות הלוחמים וודאי שלא הגיע לידיהם בזמן אמת.
מזל גדול שהצבא התעשת בעקבות תהליך הפקת לקחים עמוק ורציני, והמצב כבר השתנה לבלי הכר לטובה.
(הדגשים במאמר הם שלי "הנביא הכפול").
3. תא"ל דורון תמיר מונה לעמוד בראש ועדה שבדקה את נושא המטרות במלחמת לבנון השניה ואני כלל וכלל לא בטוח שמסקנות הועדה שלו תואמות את זחיחות הדעת המשתמעת מדבריך. נהפוך הוא עצם העובדה שהוקמה ועדה שכזו מצביע על כך שמי שמינה את הוועדה חשב שיש בעיה שצריך לבודקה.
ציטוט:
עד כמהשזכור לי כל וועדות החקירה לא נתנו את דעתם לכך מי אחרי לספק ציוד/מפות ועוד כלמיניאביזרים לא מתאימים.
בכל מלחמות ישראל קיימת בעיה שחלק מהכוחות הלוחמים נלחמים "בידים חשופות" וזאת למרות שבאיזה שהוא מחסן קיימים עזרי מודיעין לטובת אותה משימה. כיון שבעיה זו חוזרת על עצמה מן הראוי שהעומדים בראש המודיעין יתנו דעתם לפתרונה.
|