08-07-2011, 02:23
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
כתבה מאתר זרוע היבשה - תאמינו או לא, קיים ביבשה: רמ"ד בעלי חיים אוכלי עשב
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "כבר לא "הולכים על ארבע" צה"ל משחרר את האנטילופות והלאמות"
http://mazi.idf.il/6511-9888-HE/IGF.aspx
שהשם המיוחד לא יטעה אתכם, גיוס בע"ח לשורות צה"ל מסייע בשמירה על איכות הסביבה, חוסך עלויות, מונע שריפות, והכי חשוב מאפשר חברויות אמיצות בין החיות ללוחמים. שהאדם פגש את הטבע. לא קונבנציונאלי
במסגרת התפקיד
אחריות על פרוייקטים בהן מעורבות חיות אוכלות עשב, תאום בין הצבא למנגנונים אזרחיים כגון הרשות הוטרינרית ואיגוד החקלאים וכתיבת הפקודות העוסקות בהכנסה, שימוש ותנאי המחייה של בע"ח.
איך זה עובד
ישנם כמה פרוייקטים בשילוב חיות, כל אחד בעל מטרה שונה, אך היתרונות הרבים שלהם כגון ידידותם לסביבה והוזלת עלויות משותפים לכולם.
הפרויקט הראשון התחיל בפיילוט בו מוקמו מספר חיות בר בבסיס בצפון, בתקווה שהן יאכלו את העשב הרב שגדל בבסיס ואת ענפי העצים הקרובים לקרקע. כך השטח יהיה פחות דליק במקרה ותפרוץ שרפה או יעשה שימוש בתחמושת. ובמקרה והאש אכן תתלקח, הסיכויים שתתפשט יהיו נמוכים משמעותית. "המטרה היא לא להכחיד את העשב, אלא למנוע ריבוי. בשדה שהחיות הסתובבו בו אפשר לזרוק גפרור בוער והאש לא תתפשט. אני זוכר שלפני כמה שנים הייתה שרפה גדולה ביער של קק"ל, ושטח רב התכלה, אבל כשהאש הגיעה לבסיס היא נעצרה כמעט מעצמה, בגלל שלא היה לה במה להיאחז.
מה גם שעל ידי הכנסת החיות לניקוש עשבים נחסכת עלות חומרי ההדברה, נמנע הזיהום הנוצר כתוצאה מכך וגם החיות עצמן זוכות לטיפול טוב יותר ומרחבי מחיה גדולים יותר".
יש פרויקט נוסף בו ממקמים חיות בר באזור גדרות המערכת בצפון. והן, מעצם היותן חיות פרא, מונעות הסתובבויות של זרים ובכך מפחיתות את הסיכון לתקיפה, הנחות מטענים ואיסוף מודיעין.
פרויקט מרשים אחר הוא שימוש בלאמות לסחיבת ציוד החיילים. אלו חיות חזקות, שקטות ומסוגלות להתנייד בתנאי שטח קשים, הכוללים שטח הררי או מושלג. בעקבות אימונים מיוחדים הלאמות מסתגלות לרעשים חזקים ולא נבהלות מפיצוצים או שימוש בכלי נשק, ולכן מתאימות לליווי לוחמים ביחידות שונות.
חשוב לציין שחלק מהפרוייקטים בשילוב חיות נמצאים כיום בתהליכי מיסוד ואינם בשימוש שוטף.
חיבור אישי
בבסיסים באזור הצפון היה צורך למצוא דרך לדלל את העשב ולמנוע את הסיכון בהיווצרות שריפה.
ריסוס נגד עשבים הביא לזיהום של מי התהום, לפגיעה בגידולים באזור ובצורך לפיצוי החקלאים עבור כך. כחלק ממאמץ לצמצום הפגיעה באיכות הסביבה, הורה רא"ל בני גנץ, דאז אלוף פיקוד צפון, בשנת 2002 על הכנסת חיות בר לשימוש צה"ל.
"את התפקיד עצמו הצעתי אני, מתוך משיכה אישית לנושא.התנדבתי למלא אותו מתוך הבנת חשיבות השילוב בין האדם לטבע ולבעלי החיים, ועניין שלי בתחום. לפעמים יש לנו נטייה לחשוב שאנחנו יודעים הכי טוב איך לטפל בבעיות - אבל הטבע יודע להסתדר טוב מאוד בעצמו.
תגובות הסביבה
"כששומעים על התפקיד בפעם הראשונה הוא נשמע מצחיק, אבל צריך לראות מעבר ל"שם המוזר" ולהבין שמלבד היתרונות המעשיים, התפקיד מדגיש שינוי תפיסתי. הצבא הוא גוף בעל השפעה חזקה על האוכלוסייה, ותפקיד שדואג לבעלי החיים בבסיסים, מגביר את מודעות החיילים ליתרונות ולחשיבות שמירה על החי, ומעיד על החשיבות הגדולה שצה"ל מקנה לנושא".
סיפורים מיוחדים
הממשק הקרוב בין הלאמות לאנשי הצבא, כשהן נמצאות עם הלוחמים כל כך הרבה שעות בשטח, יוצר קשרים ממש מעניינים.
פעם אחת, לאחר סיום פעילות מבצעית, כשהחיילים העמיסו ציוד לטיולית, הלאמות כל כך נקשרו אל החיילים, שגם הן ניסו להידחף בין האלונקות והתיקים כדי להצליח לעלות להסעה; וכדי לשכנע את החיות להיכנס לג'יפ המיועד להן נדרשו מאמצים רבים.
בפעם אחרת, בעת אימון בשטח, החיילים כל כך נקשרו אליהן שהיו רבים בינם לבין עצמם מי יזכה לישון עם הלאמות, חלק היו ממציאים להן שמות, אחרים קולעים להן זרי פרחים. דבר שככל הנראה לא ממש הפריע לחיות, שנהנו מתשומת הלב
אשכולות נוספים בנושא
http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...ad.php?t=376703
http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...ad.php?t=259830
|