|
08-08-2011, 12:03
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
הנשק החדש לספטמבר: הכנה מנטאלית - כתבה מבמחנה
http://www.idf.il/1489-12641-HE/Dover.aspx
לצד רכישה אינטנסיבית של אמצעים לפיזור הפגנות ואימונים מקצועיים לכוחות: במערכת הביטחון לא מותירים את החיילים להתמודד לבד עם הדילמות בזמן אמת, ועוסקים גם בהכנה ערכית ונפשית, לקראת תרחיש של הכרזה על מדינה פלסטינית בחודש הבא.
הבנה והכרה של הציבור הפלסטיני המפגין היא אחד הצעדים הראשונים בהכנה המנטאלית לפני ספטמבר. לקראת ההכרזה המיועדת, במג"ב איו"ש פועלים על מנת להכין את השוטרים לתרחישים הצפויים עמם יאלצו להתמודד - גם במישור הערכי. "אנו מדברים איתם בין היתר על התהליכים הפסיכולוגיים אשר עוברים מפירי הסדר והשוטרים בהפגנה. כל מי שנמצא בתוך המון מתלהם מושפע מכך ומהאווירה הסובבת אותו", הסבירו במשמר הגבול.
במג"ב נערכים להתמודד עם נוכחות התקשורת בהפגנות, וגם על ביצוע משימה בהיעדר הסכמה לאומית. "הקמת מדינה פלסטינית תעורר הרבה הדים בחברה הישראלית, ושוטר חשוף לדעות של משפחתו, של התקשורת ושל תושבי איו"ש היהודים והפלסטינים", הסבירה קצינת החינוך של מג"ב איו"ש, פקד נועם קפלן. "על השוטר לא להיות מושפע מרחשי העם, ולבצע את עבודתו בהתאם לפקודות ולרוח הארגון".
בנוסף, במג"ב איו"ש מתמקדים בהשלמת פערי הידע ללוחמים הצעירים, שלרוב אינם בקיאים לעומק בסכסוך הישראלי-פלסטיני. מלבד השיעורים להשלמת החסר, עוברים הלוחמים סדנאות תאטרון עם שחקנים מקצועיים, שמעלים על הבמה חלק מהתרחישים הצפויים במגע עם האוכלוסייה המפגינה. "אנחנו רוצים להשפיע על תודעתם באמצעות המחשה וניתוח של אירועים שקרו באיו"ש בעבר", אמרו במג"ב.
מפגינים ולא מחבלים
בפיקוד הדרום לקחו את ההכנה הנפשית צעד אחד קדימה, והנפיקו ערכה מיוחדת המתדרכת את הכוחות שמגיעים לתעסוקה מבצעית בכל הגבולות לקראת ספטמבר.
הערכה החדשה מתמקדת בתרחישים שגרתיים לאזור הדרום כמו ירי תמ"ס, הנחת מטענים ונסיונות חדירה, לצד אירועים חריגים יותר כמו אלו שקרו בצפון ביום הנכבה, בהם חצו המפגינים את הגדר. אירועים כאלו, בהם הממשק הוא עם אוכלוסייה מפגינה ולא מול מחבלים עם כוונות פח"ע, הם פחות נפוצים בפיקוד מאשר בגזרות אחרות, ומכאן החשיבות הרבה שרואים בפד"ם בהכנה המנטאלית. "הערכה מנתחת את התרחישים המרכזיים, מתוך הנחה שיש בהם לא מעט דילמות פיקודיות", הסביר פסיכולוג הפיקוד, רס"ן אריאל וינר.
ההכנה הנפשית הותאמה לפיקוד על פי מאפייניו הייחודיים והתרחישים הנצפים. הערכה היא חלק מההכנה שתועבר לכל הכוחות שעתידים להגיע לאזור בספטמבר. היא תועבר תחילה למח"טים, שיציגו אותה למג"דים וכן הלאה. "כמו שמפקד מכין את הכוחות ברמה המבצעית, כך עליו לעשות גם ברמה המנטאלית", הוסיף רס"ן וינר. "אנחנו עוזרים עם התשתית שמסייעת לו לשים לב לאתגרים או להיבטים מנטאליים, ובתוך זה הוא נותן את הדגשים שחשובים בעיניו".
בחיל החינוך והנוער נכתבו מערכי שיעור יעודיים העוסקים בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובצבא במדינה יהודית ודמוקרטית. שני המערכים מיועדים לכלל הכוחות בשטח, ונכתבו בשיתוף מלא עם פיקוד המרכז. "חייל שמבין את ההקשר הרחב של הקמת מדינת ישראל, של מי הם אותם ערביי ישראל ומי הם הפלסטינים, מקבל יכולת התמצאות במרחב וידע שהוא צורך בסיסי, בטח ברגעים בהם יש המון דיס-אינפורמציה בנושא הזה", הסבירה רע"ן חינוך והסברה בחיל החינוך והנוער, סא"ל נורית קוטיק.
בתוך כך, בחטיבת הנח"ל קיימו בשבוע שעבר יום עיון על ערכים ומוסר בלחימה בסביבה אזרחית. אף על פי שההשתלמות נבנתה ללא קשר לאירועי ספטמבר, במהלכה עלתה גם המוכנות הערכית למצב של הסלמה. "בספטמבר אתם תידרשו לדעת מה עושים ומה לא עושים בלחימה בסביבה אזרחית", אמר למשתתפים מאו"ג 162, תא"ל אגאי יחזקאל, שהדגיש גם את חשיבות הלחימה התודעתית. "אנו נמצאים במקום בעולם בו לא מבינים אותנו כמו שצריך", אמר. "יש להילחם על דעת הקהל ואתם הם אלו שמייצרים אותה".
רח"ט ההפעלה באמ"ן, תא"ל הרצי הלוי, ששימש מח"ט הצנחנים במבצע "עופרת יצוקה", השתתף ביום העיון וציין כי קביעת גבולות וההגדרה של מותר ואסור על ידי מפקדים היא הכרחית. "אם המפקד לא יקבע את הגבול - החיילים יקבעו אותו, ולעתים גם במקום נמוך מן הרצוי", אמר תא"ל הלוי. "מה שמטריד אותי לקראת המערכה הבאה, הוא שבעקבות דוח גולדסטון מפקדים וחיילים לא יילחמו בצורה נכונה. צריך לתת להם את הביטחון כדי שהם יידעו שהם עושים את מה שצריך".
לדבריו של תא"ל הלוי הצטרף גם מפקד חטיבת הנח"ל, אל"ם אמיר אבולעפיה, שציין כי "המפקדים צריכים להבין את המורכבות ולקבל את ההחלטות הכי נכונות לנקודת הזמן הרלוונטית. אני משוכנע שהם יידעו להבדיל בין אירוע מוסרי לבין אירוע לא מוסרי".
|
|