לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 26-04-2011, 12:24
  משתמש זכר אל-בחאר אל-בחאר אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.10.08
הודעות: 1,184
Jules Jammal – סיפורו של גיבור ערבי נשכח?

על פי אתרי אינטרנט סורים וערבים אחרים Jules Jammal جول جمال הוא שהיד סורי ממוצא נוצרי שבשנת 1956 שירת כקצין בחיל הים המצרי. בזמן מלחמת סיני הוא התנגש עם ספינה טעונה בחומרי נפץ בספינת קרב של הצי הצרפתי והשמיד אותה. הואיל ונושא ציי מדינות ערב מעניין אותי, החלטתי לשתף אתכם במעט מידע על האיש וכן סקירה על הבעייתיות שבתיאור חייו וגבורתו.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

התיאור המקיף ביותר של חיי האיש וגבורתו מתוארים באתר וויקיפדיה בערבית (עם תוספות מאתר marefa.org בערבית) – התיאור מובא על פי המקורות:

ג'ול ג'מאל (1 באפריל 1939 – 4 בנובמבר 1956) הוא קצין סורי ושאהיד שנהרג במלחמת סואץ, בעת שפוצץ ביוזמת יחיד שלו סירת טורפדו על ספינת הענק הצרפתית Jean Bart. הוא נולד כג'ול יוסוף ג'מאל ב- 1 באפריל 1939 למשפחה נוצרית- אורתודוקסית בכפר אל-משטאיה المشتاية ליד העיר חומס ועבר לעיר לטקיה בילדותו. אביו היה וטרינר שהיה מעורב בתקופת מלחמת העולם השנייה בהתנגדות לכיבוש הצרפתי. כילד נאמר עליו שאהד את הפאן-ערביות ושינן בעל פה את הקוראן.
ג'מאל סיים את בית הספר התיכון של אוניברסיטת דמשק בשנת 1950 והתקבל לפקולטה למדעי הרוח, אותה עזב בשנת 1953 לאחר שהתקבל לאקדמיה הימית במצרים, כחלק ממשלחת סורית של קדטים. בשנת 1956 סיים ג'מאל את האקדמיה וקיבל דרגת קצין. כשנאצר החליט להלאים את תעלת סואץ עזבו רוב הקדטים הסוריים את מצרים אולם ג'מאל בחר להישאר וטען שלאור העובדה שמצרים התחילה אז לייבא ספינות טורפדו עדיף שהוא יתאמן עליהן במצרים.
בליל ה- 4 בנובמבר 1956 קיבל ג'מאל מידע שספינת המלחמה הצרפתית הענקית Jean Bart - בעלת דחי של 48,750 טון, שהייתה הראשונה בעולם שצוידה במכ"ם, מתכוונת להפגיז את העיר פורט סעיד, שהייתה כבר עיר רפאים בעקבות ההתקפה האנגלית-צרפתית. ג'מאל ביקש ממפקדיו אישור לתקוף את הספינה הצרפתית כדי למנוע את ההתקפה על העיר, אולם הם טענו שהחוק המצרי אוסר על חיילים זרים להשתתף בפעילות צבאית. לבסוף הוא שכנע את מפקדיו ושלוש ספינות טורפדו יצאו בפיקודו לקראת הספינה הצרפתית.
בניגוד ליחסי הכוחות הלא מאוזנים הצליח ג'מאל לפגוע בספינה הצרפתית והיא נחצתה לשניים. (לפי דיווח אחר - למשל באתר של העיר חומס - הוא הטביע את הספינה הצרפתית כשעל סיפונה 88 קצינים ו- 2055 חיילים).
על מעשה גבורתו זכה ג'מאל לאותות גבורה מממשלת מצרים וסוריה ורחובות נקראו על שמו במצרים ובסוריה וכן ברמאללה.


אתרים באנגלית שמספרים את סיפורו:
· Syrian History - שקורא לו "הקצין המפורסם ששמו הפך לשם דבר במצרים בשנות החמישים והששים" – תיאורו של Jammal מאתר זה מצוטט באתרים רבים;
· Gulf News – המספר על במאי טלוויזיה המבקש לביים סרט על Jules Jammal, המתואר שם כ- "אחד הגיבורים האגדיים של התרבות הסורית והמצרית במאה ה- 20".

אתרים בערבית שמספרים את סיפורו:
· אתר העיר חומס בתוך פורטל esyria - כתבי האתר ביקרו בכפר הולדתו של ג'מאל ונפגש עם בן דודו. לדברי הקרוב ג'מאל נולד בשנת 1934 ובפעולה אכן הוטבעה הספינה הצרפתית.
· הערך בוויקיפדיה בערבית
· הערך באתר marefa.org

הערות:
1. על פי וויקיפדיה (בערבית) ואתרים רבים אחרים ג'מאל נולד ב- 1 באפריל 1939, מה שאומר שבמותו הוא היה בן 17. גם אתר משרד ההסברה הסורי טוען שזהו תאריך הלידה שלו. על פי האתר הזה הוא סיים בית ספר תיכון בשנת 1953, כלומר בגיל 14.
2. הספינה הצרפתית Jean Bart (באתרים ערבים רבים היא מכונה Jean D'arc) הייתה אניית מערכה מדגם Richelieu שהושקה בשנת 1936 ונכנסה לשירות במרץ 1940, אם כי היא לא הושלמה עדיין. היא הייתה שייכת לכוחות הצי של משטר וישי ובזמן מבצע "לפיד" של נחיתת כוחות בעלות הברית בצפון אפריקה השתתפה בקרב נגד ספינות אמריקאיות ונפגעה קשה. לאחר המלחמה היא הושטה לארה"ב לתיקונים ובנייתה הושלמה סופית ב- 1949. על פי וויקיפדיה היא השתתפה במלחמת סואץ, אולם לא השתתפה בקרבות ימיים. מעבר לכך שאירוע הטבעה או היפגעות שלה בשנת 1956 לא מוזכר בהיסטוריה שלה, היא חזרה לצרפת לאחר המלחמה ושירתה בצי הצרפתי עד שהוצאה משירות בשנת 1961. יש תמונה שלה בנמל טולון בשנת 1968 ממתינה לפירוק.
3. ה- Jean Bart לא הייתה הספינה הראשונה בעולם שבה הותקן מכ"ם – על פי הספרRadar Origins Worldwide (2009) ההתקנה הראשונה בארה"ב הייתה בספינה USS New York בשנת 1939 ובצי המלכותי בספינה HMS Prince of Wales בשנת 1940. ב- Jean Bart הותקנה המערכת בשנת 1942.
4. באתר משרד ההגנה הסורי נאמר שנשיא סוריה המנוח חאפז אל אסאד למד בבית הספר התיכון Jules Jammal בלטקיה (בויקיפדיה בערבית מצויין במפורש שמדובר בשאהיד ג'מאל). הואיל ואסאד למד שם בשנות ה- 40, האם יתכן שהיו שני ג'מאלים בהיסטוריה של סוריה? יתכן ששמו של בית הספר הוחלף לאחר 1956 לציון שמו של ג'מאל? בספרים של סיל ומעוז על אסאד לא הצלחתי למצוא את שם בית הספר התיכון שבו למד הראיס המנוח.
5. אתר אל-אהרם מתאר את האירוע ב- 4 בנובמבר 1956, אולם טוען שהפעולה הונהגה על ידי הקצין המצרי Jalal Desouki - جلال الدسوقي וכי שלוש הטרפדות המצריות אכן תקפו את הספינה הצרפתית ושיתקו אותה. לדברי הכתבה (מ- 2009) בדרכן חזרה לבסיס הותקפו הספינות המצריות על ידי מטוסים של צרפת והוטבעו וכך נהרג גם ג'מאל. הכתבה שם חוזרת על כמה טענות שגויות שמופיעות במקומות אחרים – למשל שהספינה הצרפתית הייתה הראשונה בעולם לקבל מכ"ם.

הערה: אמנם מאחורי מכינה בערבית באוניברסיטה העברית לפני כמה וכמה שנים, אבל את התרגום מערבית לאנגלית עשה ברובו שירות Google Translate. אשמח לכן לתיקונים מצד ערביסטים מובהקים יותר ובכלל להערות בנושא.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 26-04-2011, 14:57
צלמית המשתמש של ISHPUZ
  ISHPUZ ISHPUZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.04.05
הודעות: 5,100
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי אל-בחאר שמתחילה ב "Jules Jammal – סיפורו של גיבור ערבי נשכח?"

תודה על המידע המעניין,
חיפשתי קצת מסביב ועושה רושם שבעוד המקורות בערבית מתווכחים ביניהם האם צלאח-א-דין הימי שלהם הטביע רק את כל הצי הצרפתי או גם הטביע את הצי הבריטי על הדרך, בשום מקום אחר לא מצויין שום נזק ל-Jean Bart. כלום!

כאן יש פירוט מדוקדק של עלילות הספינה ומצויין בו כי הפגיעה היחידה הייתה שהקפטן נפגע ממוקש נ"א בקפריסין בדרכם חזרה לצרפת ממבצע מוסקטיר (שבו הספיקה הספינה לירות רק ארבעה פגזים) ובמקומות נוספים כתוב גם כן שהפעילות שלה הוגבלה לירי הזה, שהספינה די "פיספסה את המלחמה" ואמובן שאין שום איזכור להיתקלות עם ספינות אוייב.
חשבתי לרגע שאולי המקורות הערביים מתבלבלים עם ספינה אחרת, אבל לא רק שאין איזכור של שום פגיעה בספינה של הציים התוקפים. חוסר מידע שהצלחתי למצוא עדיין לא שולל את האפשרות שזה קרה, אז חיפשתי אבידות ומצאתי את המאמר המעניין הזה על הפעלת הציים במשבר סואץ שבו כתוב מפורשות שהאבידות היחידות לכח הימי היו אובדן של מספר כלי טייס מנושאות מטוסים (עם פירוט של המטוסים והאבידות בכח אדם).

אז איך אומרים בערבית מדוברת - נישט געשטויגען נישט געפלויגען. או שהדמיון המזרחי עובד שעות נוספות על ניוטרל, או שיש אפשרות קלושה שהשאהיד הטביע בגבורה קמיקזית איזה סוחרת או דייגת צולעת והסיפור התנפח, למרות שקשה לי להאמין שספינות אזרחיות הסתובבו בין הרגליים של הציים הלוחמים.

וקצת מעבר לכך - ויקיפדיה בערבית היא כנראה מקום מאוד מפוקפק למידע אמין, מה שיכול אולי ללמד אותנו שייתכן והמנטליות והרטוריקה הערבית לא עברו טרנספורמציה כשעברו משיחות בתי הקפה והעיתונות המגוייסת למדיום הדיגיטלי, דבר שקצת מצנן את ההתלהבות מהשינויים שעוברים על העולם הערבי ומיוחסים בין השאר להשפעות האינטרנט.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 28-04-2011, 16:14
  ran saar ran saar אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.03.06
הודעות: 96
עוד דמיון ערבי מפותח
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "אתה מדבר שטויות"

עוד דוגמה לסיפורי אלף לילה ולילה,

עלי בבא הזה סיים אקדמייה ימית בגיל 17 ?

גם לא ידוע על הטבעתה את אותה אוניית מערכה כבדה,

גם רצוי לעיין את הסניליות הלא ברורה לבאורה של אותם מצריים שקרניים,

מהללים את הטבעת אח"י אילת -עובדה נכונה,

אך "שכחו" הטבעות רבות ביותר של כלי שייט מצריים לאורך ההיסטוריה ע"י צה"ל:

משחתות : 3 במספר .הפרוק מ48 , אברהים אל אוול ב56 (נלקחה שלל) והטבעת משחתת מדגם z ע"י ח"הא ב70

טרפדות : שתיים בקרב רומני, 2 במבצע אסקורט, 2 ליד האי שדואן, 2 בערדקה (אחת במוזיאון ח"י),

ועוד כ3-7 טרפדות שהוטבעו בפעולות אחרות,

שולת מוקשית טי 43: הוטבעה ע"י חיל האויר ב70.

סטילי"ם אוסה וקומר : הוטבעו בין 6-8 ע"י חיל הים והאויר.

הוטבעו בנוסף גם ספינות עזר ,משמר ואחרות בעשרות רבות,

את כול "שכחו" כול אותם מצריים מלומדים,

אשמח לקבל עדכונים ותיקונים לגביי מה שכתבתי


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 28-04-2011, 23:40
  צנחן77 צנחן77 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.07.08
הודעות: 665
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי אל-בחאר שמתחילה ב "Jules Jammal – סיפורו של גיבור ערבי נשכח?"

לאל-בחאר:

בציטוט מהדברים שהבאת נכתב:
"ג'מאל סיים את בית הספר התיכון של אוניברסיטת דמשק בשנת 1950 והתקבל לפקולטה למדעי הרוח, אותה עזב בשנת 1953..."

בהערה מס' 1 עמדת על הישגיו המופלאים של הבחור בחייו הקצרים, וכתבת:
"על פי האתר הזה הוא סיים בית ספר תיכון בשנת 1953, כלומר בגיל 14".

ולא היא. מסתבר שהוא היה עוד הרבה יותר זריז אפילו מזה:
נא שים לב שלפי המידע בציטוט הנ"ל, הגיבור - שנולד ב-1939, סיים את לימודיו בתיכון בגיל 11 (ולא בגיל 14, שזה גיל הרבה יותר סביר לסיום לימודים בבי"ס תיכון, במיוחד עבור מטביעי אוניות).
אגב, בגיל 14 הוא כבר היה אחרי לימודיו בפקולטה למדעי הרוח (והאבו-עלי)

נערך לאחרונה ע"י צנחן77 בתאריך 28-04-2011 בשעה 23:44.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #12  
ישן 29-04-2011, 01:32
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
ואחרי שצחקנו, נעבור לחלק האומנותי.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי אל-בחאר שמתחילה ב "Jules Jammal – סיפורו של גיבור ערבי נשכח?"

חלק מהאתרים מציינים שהוא נולד ב-1932, וזה כבר הרבה יותר הגיוני.

עכשיו, אחרי חיטוט קצר בזיכרון ובספרים, מצאתי שתאריך מותו אכן חופף לתקרית ימית במלחמת סיני: ב-4 בנובמבר יצאו שתי סירות פטרול מצריות להתקפה על השייטת הבריטית-צרפתית. אין לי מושג מה עבר למי שתכנן את ההתקפה הזו, בהתחשב בכך שמול שתי סירות הפטרול היו אניית מערכה, סיירות, משחתות, פריגטות ושאר בסיסי-אש מושטים, שלא לדבר על חיל האויר. שתי הסירות הוטבעו בידי מטוסים בלי נזק לאנגלים והצרפתים, אבל רדיו קהיר דיווח על הטבעת הז'אן בארט (ויותר מאוחר הוסיף לעניין גם סיירת ושתי משחתות, לאו דווקא באותה הזדמנות), והמיתוס נפוץ במהירות ברחבי העולם הערבי.

בקיצור, אחרי שקלול כל הגורמים, ייתכן בהחלט שמר גמאל הנ"ל השתתף בהתקפה של 4 בנובמבר, וייתכן אפילו שמישהו טען את ספינות משמר החופים האלה בחומר נפץ כדי לבצע התקפת התאבדות.

רק שהז'אן בארט לא נפגעה, וכמוה שום ספינה אחרת.
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)


המדריך לשביל ישראל, מאת יגיל הנקין ויעקב סער. מהדורה רביעית, 2020
גלריית התמונות שלי

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 07:20

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר