02-02-2011, 14:10
|
|
|
חבר מתאריך: 24.10.09
|
|
הנכון, פרס נובל לשלום אולי לא מגיע לברק חוסיין אובמה, אך לא ניתן בוודאות להכריע כי הוא מנהיג "רע" למערב, לעולם המודרני ולארצות הברית.
דבר ראשון, הוא קיבל מדינה במצב מאד קשה אחרי כהונתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. המדינה שררה במשבר כלכלי גדול, השתתפה בעימותים צבאיים ושתי מלחמות - אפגניסטן ועריאק כאשר השניה בכלל לא הייתה צריכה להתחיל (התחילה בגלל מודיעין כושל) ואם היא כבר התחילה אז בטח לא להימשך כשמונה שנים (ומי יודע כמה זמן היא הייתה נמשכת אם בוש או הרפובליקנים היו ממשיכים בשלטון). וניתן לראות כי אובמה עושה צעדים שנראים קטנים (אולי הם באמת קטנים) על מנת להוציא את המדינה שלו מהבוץ שאליו נכלאה בזמן כהונותו של בוש. כדי להוציא את המדינה מהבוץ הזה צריך יותר מ-4 שנים (מה שכניראה לא יהיה לו).
דבר שני, בקשר לבדלנות של ארה"ב. אני דווקא חושב (שוב, זאת היא רק דעתי) שדווקא ארצות הברית של אובמה עושה נכון שלא דוחפת את האף שלה לכל נקודה בעולם, בניגוד לממשלת בוש (ועוד הרבה ממשלות, גם במלחמה הקרה) שהיה דוחף את האף שלו לכל נקודה גם אם היא הייתה חשובה וגם אם היא הייתה לא חשובה. מנהיג קודם כל צריך לדאוג לצרכיה של מדינתו - מה שאובמה עושה (או לפחות עושה חלקית), אחרי זה לדאוג לצרכי אזורו ורק לאחר מיכן (זה באינטרסים שלו) הוא צריך לדאוג לצרכים גולבליים. לא כל בעיה כלכלית, פוליטית בטחונית וצבאית גלובלית צריכה להיפתר על ידי ארה"ב. אני חושב שמאז מלחמת העולם השניה, העולם התרגל ש"אבא" ארצות הברית יבוא ויפתור את כל הבעיות - זאת גישה לא נכונה. אובמה בניגוד לקודמו, קודם כל מעדיף לנסות את הדרך הדיפלומטית (לטובה ולרעה) ורק לאחר מכן לנסות להשפיע באמצעים כוחניים.
שלישי, כמובן שלכל מנהיג יש את ה+ ואת ה- שלו, וללא ספק גם לאובמה, ממשלתו ומדיניותו לא חסר. אני חושב שאובמה פשוט משנה את הגישה של ארה"ב - שינוי גישה יכול להתפרש על ידי חלק מאנשים כטוב והשאר יכולים לפרש אותו כרע. אם אני לטועה אף פעם אין 100% מרוצים מגישה או מדיניות פוליטית. וזה למרות שקיימים מושגים כמו מעצמת - על שלפי דעתי לא אמורים להיות נכונים.
רביעי, זה שהוא "דקר" את בעל בריתו מובארק בגב - אפשר לפרש את זה בעוד דרכים. אני חושב שהמהפכה במצרים הייתה בלתי נמנית בשביל המדינה ואוכלוסייתה. אולי היא הייתה צריכה להתרחש קודם, אולי היה חסר לה איזה פוש (כזה שבא מתוניסה) ויכול להיות שהיא הייתה פורצת בעוד שנה, שנתיים, חמש ועשר. אובמה פשוט לא רואה המשך לממשל מובארק וזה לא משנה כמה הוא היה חברו או עמיתו. יש עובדות שצריך להשלים עם זה.
|