13-12-2010, 11:52
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.05
|
|
דו''צ הוא לא תמיד בעיה מקצועית.
מרגע שמתחילות היריות הדילמה הכי בוערת (גם לחייל ה"פשוט") היא מהו השיקול המרכזי שקובע את הפעולות - מהירות או אבטחה.(מהירות על חשבון אבטחה, או אבטחה על חשבון מהירות)
ברגע שנבחר שיקול המהירות כמוביל, הנגזרות הטכניות המחויבות שלו מתחילות להשפיע:
א. לדוגמה מעולם החי''ר- מזהים תנועה, נראה שאלו המחבלים, הטווח כחמישים מטרים (כנראה, אין מד טווח לייזר...), המפקד צועק "הנה הם מלפנים, לדלג שמאלה איתי!" ומייד משפר. אין זמן לקשר לתת מיקום מדויק כי רצים וזזים ומי סגור על המיקום שהשתנה בר בשטח בעשרה, עשרים ושלושים מטרים לפה או לשם.
ב. אם יש טכנולוגיה שנותנת מיקום זמן אמת (ואני בכוונה לא נכנס לפרטים) אז יש השהייה שנגרמת כתוצאה ממגבלות היכולת הטכנולוגית, או שהסמן על המסך גדול (המפה בקנה מידה?) ונראה אותך מתרגם מיד את מיקום הסמן לשיח הזה או התלולית שלידו?
ג. לעולם לא לכל חייל יורה ברור בזמן אמת מיקומו של כל חייל עמית, החוק הזה מתקיים בכל הטווחים ומוכרים מקרים של חבר'ה שירו אחד בשני משתי פינות של אותו בניין, חייל שהכווין טיל ממסק''ר על עצמו (וחבריו), קלע שירה בדמות בחלון שהתבררה כקצין שלנו ועוד ועוד ועוד ועוד.
לעיתים הפתרון המבצעי הנכון מחייב העדפת שיקול המהירות על פני האבטחה, והדוגמה הטובה ביותר היא תקרית המ"פ עוקשי שזינק על מחבל, נאבק בו והשכיבו על הרימון של עצמו. לגבי חייל המפעיל נשק קו ראיה בעל טווח כמו תותח טנק, אין משמעות אם הטווח הוא 3000 או 150, מהרגע שמדובר על דמות בעדשה אז יש דמות בעדשה. נתון הזע''ט יכול שיגיע או שלא יגיע, או שמפקד הכלי יהווה סוג של נצרה אם יחליט להחליש את שיקול המהירות ולהגביר את שיקול האבטחה.
אני בכוונה לא מכניס לעניין הדו''צ את עניין הבטיחות משום שהדו''צים הנדונים כאן הם אלו הנובעים מהחלטה מבצעית לגבי זהות המטרה שהתבררה כשגויה ולא מתפעול לא נכון של הנשק שמביא אותו לירות למקומות שלא רצינו לירות אליהם.
לפעמים עניין של זמן חיות המטרה ("הוא עוד רגע נעלם לנו!") מקפיץ לפתע את שיקול המהירות לבכורה על פני האבטחה ("אולי נמתין, המרחב מאפשר לנו לספוג היעלמות של המטרה לכמה רגעים ואת הזמן שהרווחנו נוכל לנצל להתארגנות טובה יותר מבחינת זיהוי עמית\טורף או ירייה מדויקת יותר").
דו''צ הוא לא תמיד שגיאה מקצועית, אך נכון שצריך לתחקר ביושר כי אולי נגלה ששיקול המהירות הועדף מסיבות לא נכונות וצריך היה דווקא להעדיף את שיקול האבטחה ולא לירות באותו הרגע.
מצד שני, אני מאמין כי יכול גם להיות שבתחקיר יגלה כי בתנאי הרגע, הזיהוי השגוי היה תוצאה הגיונית או סבירה של נסיבות, והתחקיר לא יידע לתת תוצר שיסייע למנוע דו''צים בעתיד.
"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'
|