|
22-10-2005, 22:50
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
סיכום התחקיר שנמסר למשפחתו של רס"ל יוחאי פוראת הי"ד (קובץ PDF)
התחקיר השני, של וועדת החקירה בראשות האלוף אייל בן ראובן
קצת קשה לי לדבר על הארוע הזה בלי לפגוע בכבודם של המתים.
אני אדבר על עובדות, כפי שכתבתי אותן בדיון שהתנהל בין מנהלי הפורום הזה, וכפי שהיו ידועות לי באותו היום.
עצוב שכמה משפחות לקחו את הארוע הפרטי והעצוב שלהן ומשתמשות בו ככלי ניגוח פוליטי כנגד גורמים בעלי השקפה שונה משלהם. זה עצוב פעמיים היות שבשל הרצון שלא לפגוע במשפחות העדיפו לא לפרוט את מעשי החיילים לפרוטות, מאחר והמשפחות הללו לחצו התחקיר פורסם ברבים.
כתבות עיתונות מטעם המשפחות הצטיירו, לפחות אצלי, כמגמתיות כנגד מפקדי צה"ל תוך התעלמות מהשגיאות של החיילים בעצמם. אני דווקא התיחסתי לשגיאות אלו.
אם מישהו יוכל להביא את הכתבה שפורסמה במוסף שבועות של ידיעות אחרונות מאת רונן ברגמן וגיל מלצר "טבח ידוע מראש" ב 5.6.03 זה יועיל מאד:
אחרי שקראתי את הכתבה שלוש פעמים, וישנתי על זה לילה...אני פשוט נדהם:
א. מהמגמתיות של כותבי הכתבה
ו-ב. מחוסר החיילות הבסיסית של החיילים במחסום.
לצערי אין לי עודף זמן, אז אני לא אפרט יותר מידי אלא רק חלקית:
א. מגמתיות - בל נשכח, רובי דמלין, אימו של סגן דיוויד דמלין המ"מ שנהרג שם, היא היום אמנם אם שכולה, אבל היא פעילה בשלום עכשיו במשך שנים גם בארבע אימהות, אני זוכר אותה היטב מתווכחת איתי בהפגנות של 4 אימהות, קוראת לחיילים בשיירות לסרב פקודה ולא לשרת בלבנון ובשטחים.
חבל שהיא מנצלת את מותו של בנה כדי לנגח את הצבא באותה הצורה שבה ניגחה אותו גם לפני מותו ומציגה את זה כאילו המוות שלו גרם לה לסוויץ'.
ב. חוסר חיילות - בכתבה מופנות תלונות רבות של החיילים כלפי כל דרגי הפיקוד רק לא לעצמם, החיילים גם מתמרמרים שהתחקיר הצה"לי מוצא אותם אשמים במספר מחדלים בלי להפנות כמעט בכלל אצבע מאשימה כלפי המפקדים הבכירים.
אם החיילים הללו היו קצת מתאמצים המצב היה אחרת.
לצערי הכתבה לא נמצאת מול העיניים שלי ועברו כמה שעות מאז קראתי אותה ולכן אני לא זוכר כל פרט אבל אנסה לענות לטענות שבכתבה אחת לאחת לפי זיכרוני:
- מיקום המחסום - המחסום מוקם בשטח נשלט בתוך וואדי בין שתי גבעות ולכן לא יכל להגן על עצמו. אפילו הרמטכ"ל דהיום, סגן הרמטכ"ל אז, בוגי יעלון טען ביום הארוע שגם חיילי סיירת מטכ"ל לא היו יוצאים בחיים מהארוע.
אלא מה?
1. מיקום המחסום לא נבחר במקרה! במקום בוצעו מספר פיגועים כנגד אזרחים, ירי מרכב חולף ומן המארב (אני זוכר כרגע רק את עפרה פליקס ז"ל אבל היו עוד). הציר הוא ציר ראשי המחבר את כל גוש השומרון עם בנימין וירושלים וככזה משמש ככביש שבו נוסעים מאות (אם לא אלפי) ישראלים ביום.
היות שהנקודה נשלטת באמת מהגבעות שסביב הואדי ראו באוגדת שומרון לנכון להציב במקום המאויים ביותר חיילים לטובת הנוסעים על הכביש. מה גם שבגלל המיקום בין הרים אין קליטה למכשירים סלולריים ואזרח שנפגע לא יוכל להזעיק עזרה.
2. לחיילים הייתה אפשרת להגדיל את מיגונם ולבטל את היתרון היחסי של האוייב:
- להגדיל את המיגון
- לבטל יתרון יחסי - בסך הכל היו צריכים להעלות חייל אחד או שניים לתצפית גבוהה בנקודה שולטת על אחת הגבעות, רצוי עם כוונת (היה במקום קלע A3) או כח אש משמעותי כמו מאג או נגב ואפילו גם זה וגם זה.
הדבר לא נעשה למרות שהוספו לכח במקום שני חיילים נוספים לכל משמרת (בסה"כ שניים עשר חיילים במקום שמונה)!
בנוסף לפי פקודת האבטחה שבתיק המחסום קיום תצפית כזו היה חובה! החובה הזאת לא קויימה! סוג של ניצנוץ!
עוד חובה שלא מולאה היא קיום "שרשרת" - סריקה מקיפה סביב המחסום בפיקוד קצין ושני חיילים לאיתור מטענים ובדיקת נקודות שולטות לוידוא שלא משכיבים צלף נגד המחסום.
השרשרת לא בוצעה!!!
אם הם רק קצת היו עושים רק את הפקודות הם היו חיים! היום הם מתים ולצה"ל יש בעיה לומר שהם היו חיילים נצנצנים שלא הבינו מה הם עושים במקום וחשבו שהם ברווזים במטווח (ככה רובי דמלין מספרת שדייויד שהיה אמור לפקד על המחסום אמר לה יום לפני) ולכן לא עשו כלום כדי להגביר את ביטחונם.
מה זה "אני רוצה לשים תצפית על הגג אבל לא נותנים לי סולם ולא פותחים לי את הקומה השניה"???
מה קצין שלם בצה"ל לא יודע לבנות סולם מקרשים? לא יודע לבעוט בדלת ולפתוח אותה?
מה זה הזיבולי מח האלה?!
אתה חושב שאתה בסיכון? תמרוד! סרב פקודה ואל תעלה למחסום. אם כבר עלית נסה להגביר את אמצעי האבטחה סביבך. מלא שקי חול, פרוץ דלת.
לפחות תמלא את פקודת האבטחה הבסיסית של המקום.
ולא "אנחנו ברווזים במטווח"
ראש קטן,
ראש קטן ומת.
סירפד:
כבר הסכמנו שאנחנו לא מסכימים בקשר למהות המחסום והנסיבות שהובילו לטבח. לכן אומר שבראייה האובייקטיבית, הקרה, והטקטית - ללא שום הכנסת רגשות - אפשר לקבוע מספר עובדות:- המחסום היה ממוקם בשטח נשלט. מכאן מתחיל הכל.
- כל שרשרת הפיקוד ידעה שהמחסום מוצב בנקודה שגויה (קרי - נשלטת בתצפית ובאש).
- הפקודה להפסיק לאייש את המחסום אכן ניתנה.
- עפ"י שעת האירוע, הצלף התגנב אל העמדה בשעות החשיכה - בכלל לא בטוח שהשומר במגדל היה מזהה אותו. הוא היה נהרג ראשון.
- אופי בחירת עמדת הצלף היה מקצועי. לדברי בוגי,"גם סיירת מטכ"ל לא היתה יוצאת משם בחיים".
- סביר והגיוני שהמל"מ נאסף ע"י חקלאים שעבדו באיזור, והחיילים הונחו שלא להפריע להם.
- החיילים עצמם אינם נקיים מאשמה (הדלת הנעולה, סולם), אך צריך לזכור שתיקון תקלות מקומי ועצמאי קורה לרוב לאחר פרק זמן מסויים (לא כולם דואגים כבר ביום הראשון לבנות סולם - וכולנו יודעים איך מילואימניקים חושבים ומתנהגים).
- לדעתי האישית, הכסת"ח שהתלווה לאירוע רק מוכיח את טענתי - כל שרשרת הפיקוד יודעת טוב מאוד שנעשתה פאשלה נוראית, מנערת את עצמה מכל אחריות שהיא.
תשובתי:
1+2. מיקום המחסום נבחר בשטח נשלט כי זה השטח שבו צריך להיות מוצב! ראוי לציון זה לא היה מחסום אלא מוצב! כלומר נקודת שליטה לאורך הציר. עובדתית הנקודה הזאת נבחרה ע"י הטורקים, הבריטים והירדנים כנקודת ביקורת לאורך הציר החשוב ביותר על קו פרשת המים (ציר ההר המרכזי) לא ג'רי המציא את הנקודה, את החשיבות שלה ו/או את הרגישות שלה.
אין מה לעשות לפעמים חיילים נשלחים לאייש/לשלוט בנקודה מסוכנת.
3. תקרא שוב את הכתבה. לא ניתנה פקודה להוריד את המחסום לפני הארוע! אמנם, אלוף הפיקוד עבר בשבת (יום או יומיים לפני הארוע) בנקודה ושאל את אחד החיילים, לפי עדותו בלבד, "מה אתם עוד עושים פה?!"
למעשה, גם לאחר הארוע המחסום אוייש במשך אותו השבוע עד יום חמישי, באותו יום חמישי ניתנה פקודה להוריד 70 מחסומים ביו"ש! מתוכם 20 או 22 בגזרת בנימין ובכללם מחסום זה. ההוראה שיצאה מהרמטכ"ל הייתה שכל מחסום שלא חולש על קו התפר או על כניסה ויציאה מהערים הפלש' יורד.
אבל, תוך חודש למעלה משישים מהמחסומים שהורדו הוחזרו! בהתחלה כ"מחסום פתע"= ג'יפ עוצר ומוריד ארבעה חיילים בלי מיגון ובלי כלום. אח"כ כמחסום פתע קבוע= כל כמה שעות החיילים במחסום מוחלפים, הם נקראים גל"ב (סיו בגיזרה) אבל בעצם משמשים כמחסום קבועה בנקודה.
מאחר והחיילים התלוננו שהם נמצאים באותה נקודה שבעבר הייתה ממוגנת והיום הם מאיישים אותה בלי מיגון הנקודות הלכו והתעבו וחזרו להיות מחסום קבע. עד כמה שאני יודע זה כולל גם את המחסום הזה, בדיוק באותה נקודה בוואדי חרמייה ליד מבנה המשטרה הבריטית.
4. לא בטוח ששומר במגדל היה מזהה את מי שמתגנב בחושך, זה נכון, אבל הוא היה מעלה את הסיכוי לתגובה. אני גם לא דיברתי על תצפית במגדל של המשטרה אלא על תצפית על הגבעה השולטת המיזרחית. תצפית כזו הייתה יכולה לאתר הגעה, לשלוט ולנהל את הארוע, הגעת כוחות, חבירה, רפואה, אש ועוד. לתצפית היה קשר. התצפית הייתה יכולה לנהל אש עם היורה בגובה העיניים בלי צורך לירות כלפי מעלה. התצפית הייתה מונעת את הבריחה שלו. ועוד הרבה נקודות אפשריות לטובת התצפית. זה פשוט עוד נוהל שהם לא מילאו ופשוט הרג אותם!
לא זוכר אם כבר אמרתי את זה אבל דמלין, קפץ לארוע עם גטקעס וגופיה בלי מדים נעליים או ציוד מיגון. מזל שהוא זכר לקחת נשק. וזה כשבפרוש הוא היה אמור לישון על מדים ונעליים.
למה התצפית היה נהרג ראשון?
אני מכיר הרבה עמדות תצפית, אפילו חפוזות, שממוגנות יופי. קצת עבודה עם את חפירה, הזזת אבנים ושיחים ואפשר להוסיף רשת הסוואה. אף אחד לא יודע שאתה שם עד שאתה פוגע בו.
התצפית הייתה אמורה להתמקם בחשיכה ולרדת בחשיכה.
5. אז מה?! הוא אמר את זה כניחומים לחיילים שהרגע שכלו את חבריהם, לא מתוך בחינת העובדות. כפי שכבר היצגתי, אם הם רק היו עושים את מה שהוטל עליהם בהחלט יתכן שרובם היו בחיים!
6. אז מה?
7. הם עלו לגיזרה וקיבלו אחריות ביום רביעי, התקרית הייתה ביום ראשון. זה מספיק זמן בשביל להגיע להכרה ש"אנחנו מטרות במטווח". זה גם מספיק זמן לחשוב איך למנוע את המצב הזה ולא רק להכין רשימת ציוד שצריך להתמגנות כדי לצאת ידי חובה (שזה מה שדמלין עשה!)
8. עדיין לא ראיתי כסת"ח, לא בדבריך ולא בכתבה. אודה לך אם תפנה אותי לכסת"ח רלוונטי.
---------------------
אני קורא עכשיו כתבה נוספת, שלא קראתי עד היום ובה נכתב כי החיילים עבדו בשבת למלא שקי חול לטובת מיגון המוצב. כמו שאני ראיתי את המקום שקי החול שפוזרו ם מיגנו את העמדות עצמן. זו דוגמא מובהקת לחוסר ראות וחוסר בניתוח נת"מים (נקודות תורפה מבצעיות) ואיומים, אם אתה כבר יודע שהבעיה שלך היא השליטה עליך מלמעלה מה יעזרו שקי חול על עמדות ה'חית' בטון?
בכתבה מצוטט ג'רי כמי שאמר שאחד החיילים נורה מכדור שעבר דרך כוונות הרובה שלו (כמו שאמרתי לעיל) כלומר הוא כבר איתר את הצלף אך נדרשה לו שניה נוספת כדי לירות בו. אולי אפילו עשירית שניה.
אם הייתה פה חיילות בסיסית והקלע היה מחליף את האקילה, כוונת הלילה, שלו בכוונת יום (טריג'יקון) עם עליית השחר. כפי שהוא נדרש בפקודות. או שהיה מקבל פקודה לעשות זאת. כנראה שהוא היה מקבל את השניה החסרה הזאת, יורה במחבל והורג אותו.
בכתבה הזאת ובאחרות מוזכר שהחיילים הסתנוורו מהשמש שהייתה מאחורי הצלף. קצת קשה לי להבין כיצד זה קרה אם הצלף היה ממערב למחסום.
טענה נוספת שעולה בכתבה היא העדר אמר"ל, לפחות אמר"ל שמאפשר ירי. מכיוון שאנחנו יודעים שהייתה במקום לפחות כוונת אקילה אחת אנחנו יכולים לשלול את הטענה.
שימו לב לתגובת דובר צה"ל בסוף הכתבה: "הסרת מחסום צה"ל בצומת המשטרה הבריטית... בוצע בשל שיקולים מבצעיים והערכות מצב... צה"ל פועל באמצעים סמויים וגלויים לשמירת בטחון אזרחי ישראל וחיילי צה"ל".
אני חוזר כל הזמן לנקודה שאותה אני צועק כבר שלוש שנים:
אם החיילים היו משכיבים תצפית כפי שנדרש מהם בפקודות למשך 12 שעות המצב ההיה טוב הרבה יותר.
אם המג"ד של גדוד המילואים לא היה משנה את הגדרות התצפית מתצפית קבועה, במשך 24 שעות ל12 שעות היה הרבה יותר טוב.
אם הוא רק היה מבקש אישור לשינוי הזה ולא מקבל אותו (כי באג"ם של חטמ"ר בנימין מודעים לבעיתיות של הנקודה) ובמקום זה מקבל על הראש, היה הרבה יותר טוב.
עוד מסמכים רבים בנושא, בפורום גילוי מסמכים של רוטר
|