05-11-2010, 08:48
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
אם כבר נכנסת לנושא המרגמות הנה פנינה מהפורום ישן. הסבר של על תחיל השימוש במרגמות.
בזמן מלחמת רוסיה יפן, ב1904 היפנים התקיפו את הנמל הרוסי 'פורט ארתור'.
ב17 ביוני הארמיה השלישית היפנית קרבה למצודת פורט ארתור. הם התקיפו ב6 באוגוסט במשך שבוע שלם, אך ספגו אבדות גדולות ונסוגו.
היפנים תכננו התקפה שנייה, ובנתיים התבצרו במקום, וכך עשו גם הרוסים. בכמה מקומות המרחק בין הביצורים לא עלה על יותר מ30 צעדים. במצב כזה אי אפשר היה להפעיל ארטילריה מחשש לפגוע בכוחות ידידותיים, ולנהל קרב אש מהחפירות היה בגדר התאבדות.
היה קצין צעיר - סרן - באותו מקום בשם לאוניד גוביאטו, אחראי של מכוני הייצור הארטילריים של המצודה. הוא חשב על הרעיון: למה לא לזרוק על האוייב מוקשים? והתחיל לעבוד על מכשיר שתפקידו הוא ירי ארטילרי למרחקים קצרים.
המרגמות הראשונות היו שתי מרגמות 75מ"מ, שהיו מוכנות באוגוסט 1904. בחורף הם הוחלפו בתותח 47 מ"מ ימי שהוסב לירי "מוקשים", והושם על עגלה נגררת.
הפצצה הייתה בעלת ראש קונוסי חרוט, שנטענה מקדמת הלוע, ובחלק האחורי של התותח היו מכניסים אבש"ש. כמות חומר הנפץ בפצצה היתה כ6.2 קילוגרם פירוקסילין, והמשקל הכללי של הפצצה 11.5 קילוגרם. הדבר הזה נקרא "יורה מוקשים" (או מרגמה).
(הערה שלי - מרגמה ברוסית Миномет מינומט, מוקש МИНА מינה. יוסי)
המרגמה
הפצמ"רים (או כפי שנקראו , מוקשים) למרגמה ב9 בנובמר 1904 המרגמה לקחה חלק בפיצמור החפירות של היפנים. התוצאה הייתה מזעזעת, והיפנים החליטו לעבור להתקפה. בהתקפה הזאת על העמדה של גוביאטו שתיפעל את המרגמה נחתה אש תופת, המרגמה הושבתה וגוביאטו נהרג.
הסיבה שפצצות המרגמה נקראו מוקש: ברוסיה היה נהוג כי כל קלע המכיל יותר מ30 אחוז חומר נפץ מכונה מוקש. בפצצות המרגמה של גוביאטו, היה 54% חומר נפץ ולכן השם דבק בכמה שפות בעולם.
מאז פיתוח מרגמות הואץ ברוסיה, צרפת, פינלנד, גרמניה, איטליה ועוד...
והשבוע חוגגת המרגמה 106 שנים מאז טבילת האש ההיא