18-10-2010, 09:23
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
|
|
תשובות
ציטוט:
במקור נכתב על ידי תבור - tar 21
כן, אבל אמרת שייתכן שהשימוש במערות לצורכי לחימה היה הגזמה של מפקדים רומאים,.
|
לא אמרתי את זה: אמרתי שהיה בהן שימוש במהלך המרד, וומכאן שהתיאור הרומאי לפיו אלה היו מוצבים צבאיים לכל דבר הוא הגזמה - הגזמה מאוד "רגילה" בכתיבת היסטוריה. כאשר הצבא הרומי מדכא מרידה (גם במרד הגדול, וגם במרד בר כוכבא) הוא נוקט צעדים של "טיהור" יישובים באזורי מרידה פעילה ע"י החרבתם (במקרים רבים) או בזיזתם. תושבי היישובים, במקרה של שפלת חהודה והר יהודה, לא פעם מסתתרים במערות - אותן מערות שבהן הן מסתתרים בתקופות רעות משודדים, או שבהן הם מסתירים תוצרת כדי להמנע ממס. זו לא המצאה של התקופה ההיא, וזו לא המצאה של יהודים בא"י. הצבא הרומאי "שוקע בבוץ היהודאי" עם מלחמת גרילה ותושבים שנעלמים מעל פני האדמה כאשר יחידה של הלגיון מתקרבת ליישוב שלהם. פה ושם הם גם מותקפים ממנהרות כאלה. מדובר פה על עידן של טרם תאורה מלאכותית, טרם מצלמות או רובוטים: החייל הרומאי מפחד מאוד להכנס לחורים הללו, ולכן הם עושים רושם גדול מאוד. בהחלט סביר ש-9 מתוך 10 מחילות לא שימשו ממש ללחימה, אלא למסתור של התושבים. ברור שעבור הקצין הרומאי מקרה שבו חוליה של מורדים פשטו על חיילים שלו בלילה, ומייד נעלמו באדמה, זה זכרון שנצרב. קח בחשבון שאם היו יהודים כותבים היסטוריה על המרד, סביר מאוד להניח שהיית קורא תיאורי איימים של תושבים המסתתרים מאימת השוחט הרומאי, מצויים בחרדה בחשכת המחילות הצרות וחוששים מן הרגע בו יחנקו אותם הרומאים בעשן. להבדיל אלף אלפי הבדלות: גם שטרופ, בדו"ח שלו על מרד גטו וארשה, מציג את המורדים ככוח חזק פי כמה ממה שהיו באמת. הוא הרי צריך לתרץ את העובדה שאיבד הרבה חיילים בפעולת שיטור פשוטה נגד אוכלוסיה מורעבת, לא?
ציטוט:
במקור נכתב על ידי תבור - tar 21
והאם אגרות בר כוכבא שנמצאו לא מוכיחות שהיתה תשתית פיקודית מסודרת?,.
|
ולמה תשתית מסודרת לא יכולה לפקד על מלחמת גרילה מוצלחת? מי כמונו, לפחות מי שהיה פה ב 2006, יודע שלפעמים הפיקוד הצבאי היעיל והמשוכלל יותר פועל דווקא בצד של הגרילה. אתה צריך להניח מאחור את הדימוי של צבא רומי של אלפי חיילים צועד במישור אל מול המון לוחמי בר כוכבא. במקרה כזה הרומאים היו מוחצים את המרד בתוך חצי שנה לכל היותר. מה שהיה זו בעיקר תסיסה צבאית שהביאה לכך שבמשך תקופה הצבא הרומי באזור, שלא היה גדול ככל הנראה, לא יכל לממש שליטה בהר יהודה, מה שאומר שבר כוכבא ומפקדיו קיימו שלטון עצמי בפועל, גם אם במתכונת צבאית מלחמתית. מאחר ומראש נקטו טקטיקת גרילה, לא יכלו הרומאים להשתלט על המרד טרם איסוף כוח צבאי גדול, תחת פיקוד יעיל (לא בלתי סביר שבחילת המרד הפקד הרומי המקומי היה חדל אישים שלא השכיל לטפל בבעיה הצבאית בכלים נכונים - שוב, לא משהו שזר לנו). כאשר נאסף כוח כזה הוא "טיהר" את יהודה צעד צעד, ואז גם נסגרו המורדים במקומות כמו ביתר או מערות מדבר יהודה. מאחר ובשלב זה לרומאים לא הייתה כוונה להניח לגרעין המרד, הם טרחו ורדפו את אחרוני המורדים, והאזרחים שאתם, בכל מקום בו הסתתרו, ומכן מחנות המצור מעל מערות נחל חבר.
העובדה שבר כוכבא לא כבש את ירושלים, למרות שהמרד הקיף אותה, מוכיחה כי למורדים לא היה כוח צבאי סדיר גדול. ניחוש שלי: הרומאים ידעו כי כיבוש ירושלים יתן זריקת אנרגיה למרד, ולכן נאחזו בה בכל מחיר, ואולי אף ריכזו בה את רוב הכוחות הזמינים טרם הגעת תגבורות. בסך הכל מדובר פה על עידן שבו הכל עובד לאט, לא נלחמים בחורף, ולהניע צבא זה עסק לא פשוט. זו הסיבה שמרידות כאלה נמשכות שנים - לא בגלל שלמורדים יש כוח צבאי שבאמת יכול להתמודד עם הצבא הרומי.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי תבור - tar 21
נ.ב. הסיפור הזה על המנהרות בהחלט מתחיל להיכנס לרפת הלאומית.
|
למיטב שיפוטי מרד בר כוכבא כולו די מחוץ לפנתאון, ואפילו לא מהיום. מן הרגע שבו הובן שבר כוכבא היה מעורר מחלוקת גם בקרב היהודים, ושהמרד הביא על יהודה חורבן בקנה מידה גדול מזה של המרד הגדול, פסה הרומנטיות מעל ראש המורדים. בכל מקרה מחילות המסתור הן אלמנט סופר מרשים שמאחוריו סיפור מאוד חזק. זה בזיון לא קטן שכיום אין שום מערכת כזאת שמוסדרת לביקורים עבור הציבור באופן משביע רצון. ראוי אפילו היה שמערכת אחת "תנזק" באופן כזה שיאפשר סיור בחלקיה גם עבור מי שלא יכול/רוצה לזחול.
_____________________________________
.
נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 18-10-2010 בשעה 09:27.
|