09-08-2010, 09:27
|
|
|
חבר מתאריך: 02.02.02
|
|
אם תרשה לי להיות יותר נועז ממך...
המונרכיה שאתה מצדד בה היא מונרכיה דמוקרטית יצוגית, שבה למונרך אין סמכות פוליטית של ממש, אלא הוא שריד היסטורי של מדינה לשעבר-מפוארת שנכון להיום היא דמוקרטיה לכל דבר ועניין, דוגמת בריטניה ומדינות נוספות באירופה. מודל כזה נראה בעיני ריקני וראוותני, ואין בו טעם אלמלא יש נסיבות היסטוריות ותרבותיות שתומכות בו.
גם אני תומך במונרכיה, וגם אני בעד שהיא תהיה חוקתית, אבל בניגוד אליך אני רוצה אותה מאוד ממשית, ובהחלט לא יצוגית. דוגמאות טובות לצורך המחשה יהיו הקיסרות הגרמנית בתקופת הרייך השני (1870-1918) כדוגמה היסטורית ונסיכות ליכטנשטיין כדוגמה מודרנית. מדובר במונרכיות שמושתתות על חוקה ולשליט בהן אין כוח אבסולוטי, ויחד עם זאת הוא בהחלט לא רק סמל או בובה, אלא מנהיג פוליטי לכל דבר ועניין שמוביל את האומה.
מדוע אני רואה את הדמוקרטיה כנחותה מהמונרכיה החוקתית? ובכן, אם ההגדרה לדמוקרטיה היא כפי שלינקולן הגדיר: "שלטון העם, למען העם, על ידי העם", אז אני יכול להסכים רק עם החלק של "למען העם". מהותו של השלטון היא לשרת את העם, או יותר נכון את האומה (כיוון שיש מרכיבים מסוימים באומה שהם רוחניים וטרנסנדנטליים ולא קשורים לאנשים באופן ישיר), כפי שהגדיר מלך פרוסיה פרידריך השני את תפקידו: "להיות המשרת הראשון של המדינה" . עם זאת, בשום פנים ואופן זה לא אומר שהעם צריך לשלוט על עצמו כדי להגשים את המטרה הזו, בדיוק כשם שאין ממנים ילד להיות אחראי לחינוכו או חולה להיות אחראי לרפואתו. העם כעם הוא גוש בשר ענק ומגושם, אוסף של דעות מבולבלות ומתנגשות, ניזונות מצרכים מידיים ושטחיים וראייה צרה ומוגבלת. האם לילד תהיה התבונה בעצמו לדעת לכבות את האורות וללכת לישון כשצריך, או שמא הוא יזדקק להורה שיבוא ויכפה זאת עליו למורת רוחו? והאם לחולה יהיה את האומץ לנתח את עצמו, או שמא הוא יצטרך רופא שיקבל את ההחלטה השקולה הזו בשבילו? באותה מידה, כך עם שיחליט ויקבע עבור עצמו לא באמת ישיג את טובתו.
מובנת בהחלט ההססנות של אנשים, ולא פלא שהטיעון המקובל ביותר נגד המלוכה הוא "ריכוז של יותר מדי כוח בידי אדם אחד". אנחנו יצורים מפונקים, אוהבים את החופש שלנו ונתקשה מאוד לוותר עליו בכל צורה שהיא. אבל השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא האם אנחנו מעוניינים שהחופש הזה יתבסס על בינוניות והסתאבות. האם זה באמת חופש, או שזה רק הנוחיות שבעצלנות ובחוסר התמודדות עם אתגרי החיים?
|