21-08-2010, 09:18
|
|
|
|
חבר מתאריך: 24.09.07
הודעות: 87
|
|
איראן: הופעל הכור הגרעיני בבושהר
איראן הפכה למדינה המחזיקה במתקן גרעין פעיל: העברת 163 מוטות דלק גרעיני מרוסיה לכור בבושהר החלה הבוקר (שבת). כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית אירנ"א. לאחר מכן דווח באיראן שהמוטות הוטענו והכור החל לפעול. בעוד מספר שבועות הכור יחל להפיק חשמל.
בטקס שנערך בכור הגרעיני נכחו ראש סוכנות הגרעין של איראן, עלי אכבר סאלחי, ועמיתו הרוסי סרגיי קריינקו. "היום זה יום גדול. הגענו לשלב הפעלתו הפיזית של הכור בבושהר", אמר ראש סוכנות הגרעין של רוסיה. "אחרי 36 שנים אנחנו שמחים על הגשמת המשאלה של העם האיראני". הוא הוסיף כי "הכור בבושהר הוא כור מיוחד, אין עוד כמוהו בעולם, מפני שרבים מהחלקים שבו - הותקנו על החלקים שהגרמנים סיפקו בעבר".
סאלחי הודה לרוסים: "אני מודה לממשלת רוסיה ולאומה הרוסית, ששיתפו פעולה עם האומה האיראנית הגדולה ורשמו את שמם בהיסטוריה של הרפובליקה האיסלאמית של איראן. היום זהו יום היסטורי, והוא יזכר בהיסטוריה".
על תהליך הטענת הדלק והפעלתו של הכור מפקחים פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, המוודאים שאיראן לא תעשה שימוש בשאריות הדלק הגרעיני לייצור פצצת אטום. את הדלק הגרעיני המשומש יאספו הרוסים. אתמול הבהיר שוב משרד החוץ הרוסי, כי הכור בבושהר ישמש לצרכים אזרחיים בלבד. "זה מובטח במאה אחוז", אמר סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריבקוב, "וההבטחה הזו אינה רוסית, אלא נובעת מעובדות אובייקטיביות".
"איראן נחושה בתוכנית"
"מדובר בהצלחה גדולה לאיראן", אמר חבר פרלמנט שמרני בטהרן. "זה גם מראה שאיראן נחושה ויכולה להתמיד עם תוכנית הגרעין שלה".
זמן קצר לפני הטקס בבושהר, אמר נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד כי טהרן תעצור את העשרת האורניום שברשותה אם תהיה בטוחה שתקבל דלק גרעיני לכור בבושהר. בראיון לעיתון היפני "יומיורי שימבון", הוא אמר: "אנחנו מבטיחים לעצור את העשרת האורניום לדרגה של 20 אחוזים אם תובטח לנו אספקת הדלק. זו זכותנו להעשיר אורניום. מעולם לא יזמנו מלחמה או שאפנו לפצצה גרעינית".
השלמת בנייתו של הכור בבושהר, הנחשב לכור מיושן שאמור להפיק 1,000 מגה וואט חשמל, נדחתה כמה פעמים בעשר השנים
האחרונות שבהן סייעה רוסיה לאיראן. הבנייה החלה ב-1975 על-ידי חברות מגרמניה, בהן חברת "סימנס", אולם הפרויקט הופסק ב-1980 עקב פרוץ מלחמת איראן-עיראק.
לאחר הטלת החרם האמריקני על אספקת טכנולוגיה עילית לאיראן נטשו החברות הגרמניות את הפרויקט - ורוסיה השתלבה בו בשנת 1994. לאחר ארבע שנים חתמה על עסקת ענק בסך מיליארד דולר עם טהרן לסיום עבודות הבנייה בכור. על פי התכנון המקורי, בניית הכור הייתה אמורה להסתיים עד סוף 2006, אך חלו עיכובים רבים, בין היתר עקב ניסיונותיה של מוסקבה להשתמש בתאריך היעד לסיום העבודות כאמצעי לחץ דיפלומטי על איראן.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3940897,00.html
|