אני סקרן לדעת את הפרטים, אם אפשר.
כמובן שאני לא יעשה 20 ילדים בגיל 23...
הם קצת פחות משלושים. קנו דירה בערים סמוכות (בת ים ורמלה), כך שהמחירים נוחים יותר. תחשוב שעל דירת 3 חדרים שם אתה משלם בין 600 ל-700 אלף. מכאן אתה צדריך להביא הון עצמי של בערך 200 אש"ח. מי שחוסך יחד עם בת זוג כמה וכמה שנים במשכורות שאינם בשמיים גם יכול לבצע את זה. שניהם גם סיימו תואר בזמן הזה, אז היו להם עוד הוצאות. וכן, קצת עזרה מההורים, אבל לא יותר מדי.
אני מסכים איתך על זה לגמרי.
מה שאני אומר - האם הבנקים יכולים עדיין להלוות 100% בעזרת נקיטת אמצעי ביטחון? (וללא נתינת כסף "בונוס" שמהווה סכנה נוספת)
מה שתיארת זה בדיוק מה שאמרתי שהבנקים צריכים להיזהר ממנו, ולנסות להימנע.
אם מספר אלפי אנשים ייכנסו לחובות, זה לא ייצור בעיות אחרות? השאלה היא האם זה באמת כמה אלפים, או פחות או יותר?
איזה אמצעי ביטחון יש לבנק שנותן לך הלוואה? הדירה שלך! אבל מה קורה אם המחיר שלה יורד? הבנק בעצם מפסיד פה הרבה כסף. אם אלפי אנשים נכנסים לחובות, המדינה תיפגע פחות מאשר אם בנק גדול יקרוס.
נא תקן אותי אם אני טועה, אבל לא הייתה אינפלציה גבוהה ב-40 השנים האחרונות.
האם בעקבות המשכנתאות או השינוי שאני מבקש באשכול - יכולה להיווצר אינפלציה?
אתה טועה יקירי, האינפלציה הכי גבוהה כאן היתה בשנות ה-80, מאות אחוזים. לא אמרתי שבגלל המשכנתאות תהיה אינפלציה, אלא שבמקרה של אינפלציה ומשכנתא צמודת מדד, ההחזר שלך יהיה עצום ואתה לא תעמוד בו.
בנוגע לחשיבה מהלב: אני לא רוצה תחושת ביטחון של בית, אלא אני מנסה למצוא את הדרך הטובה ביותר לרכוש דירה.
בנוגע לחשיבה מהראש ומחקר הטכניון: המחקר הזה לא ברור מספיק, אני חושב שחסרים פרטים. אתן לך דוגמא מכתבה הפורסמה
כאן:
כאשר לא מסתמכים על ההורים (כי לא לכל אחד יש הורים מלייאנים, ואולי להורים האלה אין אפילו דירה משל עצמם כי הם כל הזמן שכרו...),
לפי חישוב פשוט שעשיתי (תקן אותי אם אני טועה), יוצא שכאשר יכלת לקנות דירה שעלתה 1.4 מיליון ש"ח (כולל ריבית וקרן), אתה בסופו של התקופה תקנה דירה בשווי 500k ש"ח בלבד, כלומר - דירה עלובה כפי שציינתי מלכתחילה. ולכל אורך הזמן הזה, גרת בדירה לא-מי-יודע-מה, עם בעל בית שאולי עשה לך צרות, עם חוסר הרגשה של חופשיות...
במילים אחרות: בסוף התקופה - במקום שיהיה לך בית איכותי במיקום טוב, אתה מקבל דירה מתפוררת במיקום סוג ג'... (ובהנחה שלבנאדם גם אין הרבה מושג על השקעת בבורסה, כי זה מצריך הבנה גדולה, ולוקח זמן ללמוד את השוק, ויש עליות ומורדות גם בבורסה....)
אני לא אומר שלשכירת דירה אין יתרונות, היתרונות של שכירת ורכישת דירה מוצגות
כאן
טעית פה, ובגדול.
המחקר לא אמר שתקנה דירה ב-500 אלף, אלא אם היית שם את הכסף בחיסכון, היה לך יותר ממליון, ויחד עם 340 אש"ח שחסכת היית קונה אחלה דירה. קרא שוב.
לגבי התחלת דבריך- שים לב לסתירה שלך:
" אני לא רוצה תחושת ביטחון של בית, אלא אני מנסה למצוא את הדרך הטובה ביותר לרכוש דירה."
אבל מי אמר שצריך לרכוש דירה מלכתחילה?
אף אחד לא התכוון לקפוץ מעל הפופיק מלכתחילה
כמובן שרכישת דברים אמורה להיעשות עם קצת היגיון - לא קונים רכב חדש, אלא רכב יד שניה או אפילו שלישית\רביעית\וכו' אם אין מספיק כסף.
כאן אני לא ניסיתי לרכוש בית גדול - אלא ניסיתי לרכוש דירה פשוטה ונורמאלית (בניגוד לדירה קטנה ונרקבת). זה הבדל שאני מדגיש אותו שוב ושוב אבל אתם לא שמים לב אליו :/
כמובן שאפשר להגיע רחוק - אבל יש אנשים שפשוט לא יכולים לעשות את זה, יש אנשים שצריכים לבצע את "העבודות השחורות".
מה תגיד למוכרת בסופר? איך היא יכולה לקנות דירה צנועה בשביל משפחתה (היא, בעלה והילד, נניח)? או שבעצם לא מגיע לה דירה..? האם מצב שבו לאנשים שמרוויחים מחיר מינימום ודומה לו - זה המצב שאנו שואפים אליו? מה תעשה המוכרת בסופר כשתגיע לגיל זקנה? הרי, היא עובדת, מילא הייתה מתבטלת.
ואם אין כסף לא קונים רכב כלל אלא נוסעים באוטובוס. מבין? מי אמר שבכלל חייבים רכב? אני למשל סובל בקווים של דן בגלל שאם אקנה עכשיו רכב אוציא חלק גדול מהחסכונות שלי ואני לא מעוניין. אז אני קונה חופשי חודשי ומגיע איתו לעבודה.
אתה שוב אומר "דירה פשוטה ונורמלית", אבל אמרתי לך קודם- דירה באזור לא מובחר (לא חייבים בת"א) היא לא עסק כל כך יקר כמו שאתה חושב. אז בולעים את הגאווה וחיים בחולון או בת ים. לא באמת מתים מזה.
עריכה:
ב
כתבה שפורסמה ב-ynet (תודה לבן-אור על הקישור) כותבים:
לטענתם כן אפשרי ליצור מצב של הוזלת דירות, ע"י "תמריצים ותקנות" כהגדרתם. האם, כפי שכתבת קודם, זה לא ייצור אינפלציה וכו' ?
הם כותבים שבמדינות מפותחות כדוגמת אנגליה התהליך התבצע (וכנראה לא גרם לבעיות משמעותיות)
אני שוב מדגיש- לא כתבתי שתהיה אינפציה בגלל דירות, כתבתי שתהיה אינפלציה בדירות, כלומר השוק יוצף בדירות (אינפלציה- בהשאלה משמשת גם לתיאור מצב של הצפה). באנגליה כנראה שלא היו בעיות מזה. בארה"ב כן. אתה ערב לי שנהיה כמו האנגלים ולא כמו האמריקאים? שלא לדבר על זה שגם אנגליה לא במצב מזהיר, אני לא סגור למה וכמה בדיוק.