11-07-2010, 19:43
|
|
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
הודעות: 29,140
|
|
אלעד, אתה וכל המגיבים כאן - טועים ללא יוצא מהכלל.
על כולכם עשו סחריר (ספין בלעז).
חוקר ערך מחקר משמים למען משרד השיכון. הוא החליט לבדוק את השפעתם של משתנים שונים על עלויות הנדל"ן (שהן, תוצאה של הביקוש לנדל"ן). הוא בדק את השפעתה של ההשכלה, של ההכנסה ועוד כהנה וכנה משתנים (שיש קשר בינהם) . בין היתר, הוא החליט לבדוק גם את השפעתם של עולים חדשים וותיקים על עלויות הדיור. המחקר הזה עניין את הציבור לא פחות ולא יותר מהמחקר על הרגלי הרבייה של החרדון המצוי בניצנה.
אלא שאז התרחשה תפנית מפתיעה בעלילה. תחקירנית הלילה המפוהקת, הניחה בטעות את המחקר השגרתי על שולחנו של עורך הבוקר ב - ynet. שם, בין דף המסרים היומי של שלום עכשיו לבין סקירת העיתונות מהעולם הערבי, המתין המחקר בשקט, בסבלנות, עד שיזכה גם הוא לשחזור בתור כתבה שתכנס לאחד מעמודי האתר.
האמת היא שהעורך היה מגלה את טעותה של התחקירנית ומשליך את המחקר לפח האשפה (שם היה נח לצד - "מתנחלים מוחים על הצגתם כמפלצות" ו"טיול בירושלים שבין החומות") אילולא במקרה, היה הנייר מקופל בדיוק במקום שבו כתוב "יוצאי אירופה ואמריקה". אהה, אמר לעצמו העורך - אשכנזים - זה כבר מעניין. חמש דקות לאחר מכן יצאה תחת ידו הכותרת "ישראלים מעדיפים לגור ליד אשכנזים" שכל קשר בינה לבין המחקר המקורי והארכני מקרי בהחלט. העיקר שכולם הקליקו.
שימו לב למה שכתוב בפועל במאמר "בנוסף, מצא הסקר כי למוצא התושבים יש השפעה על מחירי הנכס: ביישובים שבהם יש שיעור גבוה יותר של "יוצאי אירופה ואמריקה" - אשכנזים - מחירי הבתים גבוהים יותר מאשר ביישובים שבהם יש שיעור גבוה יותר של "יוצאי אסיה ואפריקה". זאת, אף שהמחקר לא התייחס למוצאם של תושבים ילידי הארץ, אלא בדק רק את ההשפעה של ארצות המוצא של ילידי חו"ל על מחירי הדירות. "
כלומר, המחקר מתייחס בעיקר לאנשים שעלו בדורות האחרונים. מאיזה מדינות עלו? רוסיה, ארצות הברית , אתיופיה, קווקז. מה לעשות שמצבם הכלכלי והסוציו אקונומי של העולים מהמדינות הראשונות, עדיף על זה של העולים מהמדינות האחרונות? אז אולי הישראלי מעדיף לגור לידם בלי שום קשר למוצא?
ומה לגבי המתאם בין המשתנים? נניח שההשכלה משפיעה בדיוק כמו המוצא של העולים לארץ. אולי העובדה שהשכלתם הממוצעת של יוצאי ארצות הברית רחבה יותר מהשכלתם הממוצעת של יוצאי אתיופיה היא שגורמת להעדפה שלהם? ולא סיבות אחרות?
אני מבקש מכל מי שקרא את המאמר הזה - עשו עם עצמכם תרגיל קטן. קראו שוב את המאמר - הפעם דלגו במכוון על הכותרת. הכתבה תראה לכם שונה לגמרי. ויש סיכוי, יותר מסביר, שקריאת המאמר, תקבור את הפרובוקציה הזאת סופית.
_____________________________________
“Much of the social history of the Western world over the past three decades has involved replacing what worked with what sounded good”
|