28-12-2008, 19:20
|
|
|
חבר מתאריך: 01.03.07
|
|
כמה מילים לתולדות ר"ג
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב ""זכרונותי מרמת גן בשנות ה30 וה40" מאת טוביה מילנר."
חיפשתי אתמול בחומר ישן אצלי וגיליתי מכתב ששכחתי מקיומו. זה מכתב ארוך מאוד, שנשלח אלי ב1991 מבן דוד של אמי, בו הוא מספר לי על סבי וסבתי לפני מלחמת העולם הראשונה ואחריה. מופיע שם קטע על רכישת קרקע בר"ג, אולי יעניין. יש לקחת בחשבון שלא מדובר במחקר היסטורי. אני מעלה את הדברים כפי שנכתבו, מבלי לבדוק את דיוקם. הוספתי בכמה מקומות פסיקים להקלת הקריאה. בסוגריים מרובעות, הבהרות שלי. הקטע הבא מתחיל בתקופה שלפני מלחמת העולם הראשונה:
... אמא [יהודית מרכוס, אמא של כותב המכתב] שהייתה אנרגית החליטה בשותפות עם המחותנים ועוד משפחות לקנות חלקה שתהיה עוד יותר יפה מתל אביב, מגרשים של 5 דונם כל אחד. קראו לחברה עיר גנים. נדברו עם ערבי סוחר קרקעות על שטח של 2300 דונם ממזרח לשרונה שהייתה מושבה גרמנית, בדרך החוף של פ"ת. בינתיים פרצה המלחמה והעניין שותק. אנחנו גורשנו עם שאר היהודים מהסביבה של ת"א. בשובינו אמר הסוחר, שאת דמי הקדימה שנתנו לו, אכלו הריבית, והחילנו בעזרת אחי יעקב [יעקב מרכוס ממיסדי ר"ג], הכול מחדש. למשפחה עם המטמנים היו 7 מגרשים של 35 דונם בגוש אחד [ המטמנים הם המשפחות שבין יתר מעשיהם, היו בין מייסדי ר"ג – שני הגיסים של סבי: יהודה לייב מטמן ואחיו יעקב מטמן]. ביום שבת אחד, לאחר החלוקה יצאנו לראות את המגרשים. הצלחנו להגיע עד לגבעה הראשונה ומשם להשקיף על המבוגרים שהלכו לאורך הגבול [של המגרשים] רחוק. כשחזרו אלינו פרצה הסבתא שלך [סבתי] בבכי, ואמרה "מה נעשה במדבר הזה" וזה היה באמת מדבר טרשים עם שיחים של 'זעטר'...
נערך לאחרונה ע"י irir בתאריך 28-12-2008 בשעה 19:24.
|