יום, לאחר האזכרה לחללי יוה"כ נכחתי בשיחה בין אם שכולה לאל"מ שיצג את צה"ל בטכסבבית העלמין. (אגב, הוא בחור צעיר יחסית שלא יודע הרבה על המלחמה ההיא, אך בעלתפקיד ידוע).
האם אמרה את שכבר נכתב כאן בעבר- כי לדעתה הפלס"ר הסתערלתוך שטח ההריגה, ללא נקיטת כל אמצעי זהירות, ללא תצפית, אלא בצורת "עליהום" (בעברהשוויתי את ההסתערות להסתערות הבריגדה הקלה).
והנה, מקריאת ספרו של אבירם ברקאי, "על בלימה" עולה, כי כחהקומנדו הזה "טרף" כבר שתי יחידות קודמות ופגע בשלישית. תחילה נתקל הכח בפלוגת אבנרלנדאו מגדוד 74 וגרם לה נפגעים. בעקבות הדיווח על האירוע שלח מג"ד 71 , שהיהממונה על הגזרה, לצורך חילוץ 2 צוותים נעדרים, את הסמג"ד גדעון ויילר ז"ל, בראש כח, אשר הסתער לעבר הקומנדווהושמד. הכח נשלח חרף הזהרותיו של לנדאו שאין להכנס לגזרה ולא ניתן לחץ אף, בנסיבותהקיימות,לחלץ את הנפגעים של פלוגתו, אלא לאחר אור ראשון.
בינתיים המשיך הכח הסורי להתקדם מערבה על מרגלות החרמונית, ונפרס, בכח של שתי פלוגות, בשרידי מוצב סורי, אשר שלט על ציר האורך המרכזי-ציריקיר. פריסה זאת פיצלה למעשה את הכח הישראלי בכל הגזרה הצפונית, ואיימה על עורפן שלהיחידות, אשר נאחזו בציפרניהן בקוו מול דיויזיה 7 הפורצת.
עם בוקר, נשלח גדוד 12 של גולני בפיקוד המג"ד יעקב שחר ז"ל,י לעבר הכח הסורי, והסתער עליו כשהוא רכוב ע"ג זחלמים. אף הפעם הכה הקומנדו בגרמו לגדוד אבידות קשות, כולל המג"ד שנפל בקרב. לצורך חילוץ נפגעי גדוד 12 נשלחו נגמשי פלס"ר 7. במהלך החילוץ, אגב התנועה על ציר יקיר, מול אלרום, נפתחה אש לעבר הנגמשים. מ"פ הפלס"ר החליט להסתער לעבר הכח הסורי, כאשר בהדרגה, וללא כל תכנון, התפרצו אחריו כל יתר נגמשי הפלסר, ללא סקירה מוקדמת של השטח, ללא זיהוי ואיתור האוייב, בהסתערות רכובה, אל מול כח מחופר ומצוייד היטב. התוצאה ידועה- הפלס"ר איבד 24 מלוחמיו, כולל המ"פ וסגנו, וירד ממצבת החטיבה.
סופו של הכח הסורי בא לאחר שלגזרה נשלחה מגזרת נפח פלוגתו של עמוס בן דוד ז"ל מחטיבה 679 (יש גם טענה שפלוגת שרמנים של הגש"פ היתה מעורבת בקרב זה). הטנקים תקפו בזהירות את הכח הסורי והשמידו אותו בקרב קצר, אך קטלני.
תהיותי: היכן היתה מערכת הדיווח הרוחבי, והיכן הדיווח לרמה הממונה אשר היתה אמורה להזרים את המידע ליחידות בשטח. האם היו קמב"צים וקמ"נים ביחידות המעורבות? האם אלה דיווחו כדבעי על הכח הסורי, עומתו, חימושו וכיוון תנועתו? היכן היה מודיעין החטיבה? היכן היה מודיעין האוגדה? האם בכלל נפרשו מפקדות עיקריות של שתי אלה, והאם אלה דאגו בכלל לעבודת מטה? האם בכלל עשתה חטיבה 7 דבר עם המידע שנתקבל מלנדאו וממג"ד 71 (משולם רטס ז"ל).
האם לא ברור היה לדרג המסתער , שקודם לכניסה לקרב יש לנקוט נוהל קרב כלשהו ולו החפוז ביותר ולהעביר פקודות מסודרות. האם אין צורך ללקט מודיעין כלשהו, ולו מודיעין מידי, ברמת התצפית על השטח? (ובכלל, לצורך מה קיים פלס"ר?). היכן למדו בצה"ל להסתער כמו חיל פרשים?
יכול להיות שהתשובות על תהיותי חיוביות. אבל הרגשתי היא כי התשובות אחרות.