לא כל תגובה היא "טוקבק" ולא צריך להבהל מהעלאת נקודות לדיון רציני כמו שלא צריך לחנוק דיון כזה בטיעונים של " הדם עוד לא ייבש". לא זה ולא זה מתאימים לדיון בפורום שמתיימר להיות רציני.
כדי להמנע ממראית עין של טוקבק אפשר לפרט את הענין ולהפוך אותו כמעט לדיון אקדמי. הנה כותרת מוצעת לסמינר: "האם תורת הלחימה ורוח המפקד הנוגעים להתנהלות כוחות הבטחון בטיפול באירוע פח"ע השתנתה בשנים האחרונות? ואם כן, האם זירת הקרב המודרנית בסביבה רוויית מצלמות תרמה לשינוי?"
ועכשיו לרלבנטיות בשרשור הזה. אין לי טענות לשוטרים שעומדים מרחוק כמה דקות אחרי הירי הראשוני במחבל. יש לי תהיות לגבי הירי הראשוני וזו הנקודה כאן: למה שוטרים שפעלו יפה מאוד והורידו מחבל רוצח חמוש בנשק אוטומטי, נעצרו מייד לאחר שנפל ולא סיימו את הענין?
כותב למעלה אסף שהשוטר בסרטון פעל "לפי הספר" ואני, כנראה בצורה אולי אנאכרוניסטית תוהה איזה ספר ומה השתנה?
ה"ספר" שאני מכיר פירט תו"ל פח"ע שאומר שיורים במחבל עד שנופל ומייד רצים לכדור בראש ומעל ריחפה "רוח המפקד" שאמרה בצורה ברורה "שמחבלים לא יוצאים בחיים מאירוע". ככה למדנו וככה לימדנו, וככה גם נעשה. בלי קריצות ובלי מכבסות מילים. אח"כ נהיה לא נעים להגיד ווידוא הריגה אז קראו לזה בקריצה ווידוא ניטרול וכולם הבינו במה מדובר. ניטרול = אינו מסכן חיים בצורה הכי ברורה שיש. מת = לא מסכן חיים.
עכשיו נראה שלמילה ניטרול אין הגדרה ברורה: מה זה מנוטרל? בעבר ווידוא הריגה או ניטרול נעשו לא כי אנחנו רוצחים אלא כי בשניות שמתחולל הקרב אין לך את הפריבילגיה לעצור ולחשוב: כמה הפציעה של המחבל קשה או משביתה? האם הוא ללא נשק? האם יש עליו מטען? האם הוא ממולכד? ולכן, כתרגולת בסיסית, מי שירה במחבל והמחבל נפל, מצמצם טווח מיידית ומסיים את האירוע. השאלות הפוליטיות לגבי, כן/לא להחזיק מחבל חי בכלא ואולי פיגועי מיקוח לשחררו וכו, קשורה בצורה רופפת לענין אבל לא רלבנטית לשניות של המגע.
עכשיו יתחיל דיון על כך שהמחבל היורה נורה והיה "מנוטרל" ואני מרשה לעצמי לפקפק בחכמת הבדיעבד הזאת ולא מבין איך בחושך אפשר לזכות מחבל לבוש שלפני רגע עשה פיגוע רצחני. בדיוק בשביל זה יש או היתה תרגולת ברורה. היתה לוקחת עוד שניה ומסיימים אירוע לגמרי וכל הדיון הזה לא היה קורה. ובגלל שזה לא קרה אז אני תוהה ואוסיף שאני מקווה מאוד שאני טועה.
הסערה סביב החייל היורה נגועה בהמון אינטרסים ונקודות מוצא שונות וחלקן לא קשור, לא תמים ואף מזיק. בנושא שעלה לדיון במשפט החייל היה בנוגע לפרק הזמן בין הירי הראשוני במחבל הדוקר בחברון לבין ווידוא הנטרול שביצע החייל כולל דיון לגבי מה נחשב ניטרול, האם הוחשד לנושא מטען וכו'. חלק מאלה שהגנו על החייל בענין עשו זאת לא בגלל החייל הספציפי הזה וצדקת החלטותיו ומעשיו באירוע אלא מתוך חשש שבעתיד, בנסיבות שאולי יותר "מוצדקות" (לטעמי כמו באירוע הנוכחי) יימנעו אנשי כוחות הבטחון מפעולה נכונה.
עכשיו מי שרוצה לקרוא לי טוקבקיסט מוזמן בבקשה. אני לא הייתי באירוע ואני לא מתיימר לשפוט אף אחד על מעשיו וקבלת ההחלטות שלו תוך כדי אירוע ירי. בניגוד לאחרים אני נוטה לתמוך במי שנדרש לקבל החלטה מהירה תחת לחץ. אבל, אני לא מצליח להבין למה שוטר שהוריד מחבל בצורה יפה לא הולך ומוודא ניטרול באמת? ואי אפשר להיות תמימים או להתעלם מכך שיש אפשרות שהטיעונים שעלו במשפט החייל היורה היו ללא שום השפעה אפשרית. אולי לא במקרה זה אבל החשש הכללי נשאר.
מקווה מאוד שאני טועה