19-11-2011, 12:13
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,822
|
|
מתוך הספר "48 שנים + 20 יום" של חנוך ברטוב
בתגובה להודעה מספר 30 שנכתבה על ידי ykantor שמתחילה ב "ניתן להבין כי בבלוזה היה גשר, ואילו ביוקון היו חלקים שלא הספיקו לגשר שלם"
ב 19 לאפריל 1973 ערב פסח תשל"ד מתכנס המטה הכללי להערכת מצב. באותו השבוע מגיעות למצרים טייסת האנטרים ירדנית וטייסת מיראז'ים לובית. מבין כל משתתפי הכינוס חריגים בהתייחסותם הם שר הבטחון דיין, החוזר וטוען שהוא מריח מלחמה בקיץ 1973, והאלוף גורודיש, ראש מה"ד, שלקחי תרגיל איל ברזל עדיין טריים בראשו, ומנבא שחורות אל מול האופטימיות השוררת בחדר. בתום הדיון (ואחרים כמותו), מורה הרמטכ"ל להגביר משמעותית את הכוננות בצבא וההכנות למלחמה (כוננות כחול לבן), זאת למרות קביעתו של ראש אמ"ן כי הסבירות אליה בתנאים הנוכחים נמוכה עד נמוכה ביותר ותמימות הדעים סביבה.
במהלך הדיון מדבר שרון דאז אלוף פיקוד הדרום: "אנחנו מוכנים בסיני למקרה מלחמה ובסה"כ אנחנו במצב טוב מאוד בכל הנוגע למערכות שליטה, קשר, מוצבי פיקוד, דרכי גישה. נסללת עכשיו דרך מיוחדת לגשר הגלילים אבל גם אם לא תושלם, ניתן יהיה להסתדר בלעדיה. גם בכל הנוגע לתוכניות אנחנו מוכנים. לפני זמן קצר הוצגו ורועננו כל התוכניות. בקו המים יש להחזיק רק את ההכרחי, באזורים שיש לנו עניין לשבת שם לצורך צליחה מהירה . הצליחה עצמה אגב קוסמת ביותר כמבצע אך חשיבותה שולית ואפשר בהחלט לוותר עליה.
הנה הפרק על שובך יונים בספר הראשון - שים לב ש "שובך יונים" נבנתה כתכנית הגנה בימי האלוף שרון והייתה תמימות דעים מוחלטת לגביה (מטרותיה, פריסת הכוחות וכו') בין הפיקוד והמטה הכללי. וכל זה בספר על דדו, שכידוע לא היה מאוהדיו של שרון.
הנה הפרק על שובך יונים בספר השני - קרי בפרוץ המלחמה.
ביקורת נוספת על האלוף גורודיש היא על החלטתו להקים את הסנפירים - אותן רמפות טנקים מוגבהות שנבנו בעורף המעוזים בקיץ 1973 - במרחק של 1500-2000 מטרים בלבד מהתעלה וזאת כדי שיהיו בקצה טווח טנ"ט השמל בו נתקל במלחמת ששת הימים. אפעס, בעת ההיא כבר ידוע (ולמעשה כבר 3 שנים קודם לכן!) על המצאות טנ"ט סאגר ברשות המצרים, שלו טווח של 3 ק"מ מכסה את כל הרמפות עוד מעמדות השיגור שעל הסוללה המצרית. אמנם היו כוונות כלשהו "להזיז את הרמפות" בסופו של דבר למרחק זה אולם הן לא בוצעו טרם המלחמה. זו טעות קשה מצד אלוף הפיקוד שאין לה הסבר מניח את הדעת ושעלתה לגדודים הקדמיים בדמים מיותרים ביום הראשון למלחמה.
אנקדוטות מעניינות נוספות:
א. בנושא העדר חיר"ם/חרמ"ש באוגדות השריון הקבועות - בדיון ביוני 1973 על מבנה האוגדה הקבועה מדבר דדו על כך שבגלל האתוס הישראלי והחרדה המתמדת לחייו של כל לוחם (כפי שבאו לידי ביטוי בהתשה), צה"ל אינו יכול להפעיל "מאסות" של חי"ר בדומה לערבים ולמעצמות הזרות. כמו כן משאבי האנושיים מוגבלים ורובם מוקצים לחיל השיריון. ועל כן במגבלות הללו לא ניתן להפוך את חטיבות החיר"ם הסדירות שמספרם מצומצם לחלק אורגני מהאוגדות הקבועות אלא יש לשמור אותן לטובת בדרג הפיקוד והמטה הכללי לאיוש המוצבים בקווי החזית ולטובת מבצעים מיוחדים בעורף האויב.
כזכור לצה"ל בעת ההיא 5 חטיבות חיר"ם ויחידות חיר"ם נוספות בהיקף של חטיבה נוספת. היה ניתן ואפשר להכפיף כל אחת ואחת מהן אורגנית לכל אחת מאוגדות ובכך לתת בידי מפקדי האוגדות כלים מעולים ללחימה במערכי החי"ר והנ"ט של הערבים כבר מיומה הראשון של המלחמה, ולא בצורה מאולתרת, מגומגמת וחלקית כפי שנעשה בהמשכה. בפועל במלחמה כמעט ולא נעשה שימוש מושכל בחטיבות הללו בצורתן האורגנית, בוודאי שלא לטובת מבצעים נועזים בעורף האויב (למעט קינוח) ובסופו של דבר רובן פוצלו לכל עבר, לעתים על פני 2 החזיתות, על פי צרכי השעה. בסופו של דבר לקח לצה"ל רק "עוד" 30 שנה לסיים את הכפפת חטיבות החי"ר לאוגדות הסדירות והמילואים.
ב. ברן (שוב) מעביר ביקורת על מיקוד היתר של האלוף בתוצרת מקומית - גשר הגלילים, טנק המרכבה, רוס"ר הגליל - שבא לדבריו על חשבון על רכש זמין יותר מחו"ל - למשל במסגרת תוכנית חומש "אופק" דובר על הסבת חטיבת חי"ר אחת מדי שנה מזחל"מים לנגמ"שים. בפועל התהליך הסתיים רק כעבור שנים רבות המלחמה וגם במבצע ליטני ב 1978 עדיין התניידו חלקים מחטיבות החי"ר הסדירות על זחל"מים. למשל הבריטים הכניסו לשימוש את טנק בצ'יפטיין והציעו למכירה בגרוש וחצי את צי הצנטוריונים שלהם אבל חששו שרכש שכזה יביא לביטול המרכבה בגלל הקיצוצים בתקציב הבטחון. למשל קצח"ר דאז שקד מדבר על כך שהיה ניתן לרכוש את ה M-16 מהאמריקנים ולצייד את כל מערך החי"ר הצה"לי (או לפחות הסדיר) ברוס"ר איכותי ואפקטיבי טרם המלחמה אך מטעמי העדפת ייצור מקומי הדבר לא בוצע (אותו טעם שבגללו נפסלה בשעתו ההצטיידות ברוס"ר קלשניקוב, וזאת למרות שעשרות אלפים ממנו נפלו שלל בידי צה"ל במלחמת ששת הימים). החי"ר יצא למלחמת יוה"כ עם עוזי, FN ומקלעונים שכבר ב 1967 הוכחו כחסרי תועלת.
ג. סוגיית היורש לאלוף טל כראש אג"ם והיורש לאלוף שרון בפד"ם - באביב 1973 הביע האלוף טל (אז עדיין ראש אג"ם בלבד, ללא מינוי של סגן רמטכ"ל) את רצונו להשתחרר סופית מהצבא ולחזור לנהל את פרויקט המרכבה עד לסיומו. המועמדים להחלפתו היו שרון, חופי ומסתבר שגם מוטי הוד, על משקל עזר וייצמן כראש אג"ם תחת רבין ובר-לב (ולימים גם עברי וחלוץ). האלוף הוד זכה להערכה רבה כמפקד חיל האויר וכסגן רמטכ"ל היה יכול להמשיך ולתרום את המומחיות הרבה שלו אולם על פי הספר הוד רצה להתחיל בקריירה אזרחית שניה ובחר לפרוש. דיין ואלעזר התנגדו למינוי שרון (מסיבות פוליטיות בעיקר), חופי נחשב כזוטר מדי ועל כן אלעזר החליט לשדרג את טל גם לתפקיד סגן הרמטכ"ל ובכך לדחות את פרישתו בשנה נוספת אחת לפחות. בהמשך מוזכרת גם הביקורת שנמתחה על מינויו דווקא של גורודיש לאלוף פיקוד הדרום, לנוכח ספקות בקשר לבשלותו לתפקיד בכיר כל כך אולם דדו זכר לו חסד נעורים משירותם המשותף בחטיבה 7 וטען גם שהיה ראש מה"ד מוצלח (החליף את חופי בקושי שנה קודם לכן).
והנה תמונה של "החברה" שצולמה בביקור הרמטכ"ל בחזית התעלה, חצי שנה לפני מלחמת יוה"כ. שר בטחון, רמטכ"ל, אלוף פיקוד ומפקד האוגדה עומדים להם בנחת על הסוללה וצופים מערבה אל עבר מצרים, פגז מרגמה אחד, טיל סאגר אחד, צלף מיומן היה עושה שם שמח, קיצר שאננות בלתי נתפשת.
נערך לאחרונה ע"י strong1 בתאריך 19-11-2011 בשעה 12:20.
|