|
02-07-2009, 11:04
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
הרב הצבאי הראשי: נשים לא צריכות להתגייס לצה"ל
הרב הצבאי הראשי: נשים לא צריכות להתגייס לצה"ל
תא"ל אביחי רונצקי התייחס במהלך כנס לגיוסן של חיילות דתיות לצבא ואמר כי "אני אישית חושב ששירות של בנות בצבא זה לא מלכתחילה". חיילת בכנס: מדובר בחוסר רגישות"
מאת אנשיל פפר
הרב הצבאי הראשי, תת אלוף אביחי רונצקי, אמר לפני כשבועיים כי לדעתו בנות אינן צריכות לשרת בצה"ל. תא"ל רונצקי דיבר בכנס שנערך לעשרות חיילות דתיות המשרתות בתפקידים שונים בצבא, בו דובר על הבעיות הייחודיות שלהן בשירות הצבאי. ל"הארץ" נודע מארבעה אנשים שנכחו בכנס ושמעו את דברי הרב, כי רונצקי אמר ש"אני אישית חושב ששירות של בנות בצבא זה לא מלכתחילה", או במילים אחרות, שירות בנות בצבא מנוגד להלכה. רונצקי אף ציין בדבריו כי מאז 1951 לא ניתן אף פסק הלכה המתיר את שירותן של נשים בצבא. מדובר צה"ל נמסר כי הרב הצבאי הראשי טוען כי לא אמר את הדברים המיוחסים לו.
הפה הגדול האחרון במטכ"ל
מהתבטאויות הרב הראשי לצה"ל
עם זאת, הדגיש הרבצ"ר את החשיבות בסיוע לאותן בנות שהחליטו, למרות פסקי ההלכה, להתגייס. למעשה, בדבריו ביטא רונצקי את דעתם של כמעט כל הרבנים האורתודוקסים שמתנגדים לשירות נשים בצבא וכן את דעתם של קודמיו בתפקיד הרב הצבאי הראשי, למרות שאלו נזהרו שלא להתבטא בנושא כל עוד לבשו מדים.
חלק מהנוכחים בכנס, בו השתתפו גם רבנים נוספים ואנשי חינוך מהציבור הדתי, התרעמו על הדברים. "אני לא מופתעת מהעובדה שזאת דעתו", אמרה אחת המשתתפות, "אבל זה שהוא בחר לומר אותה בפני עשרות חיילות דתיות שעשו מהלך שלא היה קל להן זאת חוסר רגישות". חיילות בכנס התלוננו בפני רונצקי על כך שהן לא זוכות לתמיכה במערכת החינוך הדתית להחלטתן לשרת בצה"ל. "רוצות שאדבר עם מנהלי האולפנות שלכן?", ענה להן.
הרבצ"ר אף דיבר עם החיילות על כך שחלקן "שומרות נגיעה" ונמנעות מכל מגע פיזי עם גברים במהלך השירות ואילו אחרות אינן מקפידות על כך. רונצקי ציין בחיוך שאת אשתו הוא פגש במהלך שירותו הצבאי, כשזו שירתה כפקידה פלוגתית שלו. "היה בזה משהו צורם", אמרה אחת המשתתפות, "כשהוא מדבר אתן על הבעיות שלהן בשירות בכל הנוגע למגע עם חיילים ואז מספר להן על זה שהתחתן עם הפקידה שלו".
הרב אהד טהר-לב, העומד בראש מכללת לינדנבאום, בה פועל מסלול המשלב לימודים תורניים ושירות צבאי לבנות דתיות השתתף גם הוא בכנס ושמע את ההתבטאות השנויה במחלוקת של הרבצ"ר. לדבריו, הוא אחד הרבנים המאמינים ש"יש תפקידים צבאיים שראוי שבת תשרת בהם מלכתחילה". עם זאת, הוא חושב ש"הרב רונצקי צריך להביע את דעתו. אבל צריך לשאול את ראשי הצבא אם אין בעיה עם עצם מינויו של מישהו שזאת דעתו".
עם זאת, הרב טהר-לב ומשתתפים נוספים בכנס, שביקרו את דבריו של רונצקי, משבחים אותו על כך שלמרות ההתנגדות העקרונית שלו לשירותן, הוא פועל ברצינות כדי לסייע לבנות דתיות בצבא ומנסה לפתור את הבעיות הייחודיות שלהן. "המסר הוא שעדיף שלא נתגייס", אמרה חיילת דתית אחת, "אבל מהרגע שאנחנו כבר במדים, יש הרבה מאוד סיוע". זאת, בניגוד למצב שהתקיים בעבר, בו רבנים צבאיים העדיפו שלא להושיט סיוע לחיילות דתיות בטענה שהן הפרו את פסיקת הרבנים כשהתגייסו.
רונצקי התבטא בעבר גם נגד המגמה לשלב חיילות בתפקידים קרביים. בראיונות לעיתונות אמר הרבצ"ר כי בנות צריכות להשתלב דווקא בתפקידי הדרכה מכיוון שיש להן "תכונות נפשיות ייחודיות, כמו עדינות, סבלנות ויכולת התמדה". לדבריו, חיילת לא ממצה את הפוטנציאל שלה בתפקידי לחימה והחיילות גורמות ל"בעיות הקיימות מעצם הימצאותן שם, של עירוב המינים בתנאים לא שגרתיים".
מדובר צה"ל נמסר כי מבדיקה שנערכה עם הרב הראשי עולה כי הרב טוען כי לא אמר את הדברים המיוחסים לו. לדברי הדובר בכנס "התבקש הרבצ"ר לסוגיית שירות הנשים הדתיות בצה"ל. הרבצ"ר שיתף את באות הכנס, כי במהלך ביקוריו ביחידות צה"ל הוא עד לקושי של בנות דתיות להשתלב בשל חוסר יכולת לאפשר להן שירות על פי ההלכה. לעומת זאת ישנם יחידות ומערכים בצבא בהם משולבות חיילות דתיות באופן מלא. הרבצ"ר קרא למפקדים לפתח מסלולים נוספים בהם תוכלנה אותן חיילות להשתלב ולהתקדם".
רונצקי: מחילוני בסיירת שקד לראש ישיבה בשומרון
הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי רונצקי, בן 58, התחיל את הקריירה הצבאית שלו בקומנדו הימי כחילוני גמור, בוגר הפנימייה הצבאית בבית הספר הריאלי בחיפה. הוא לא השלים את מסלול הקומנדו ועבר לסיירת שקד, שם טיפס לדרגת מפקד פלוגה ונלחם במלחמת יום כיפורים. בעקבות השבר הערכי שחש לאחר המלחמה, התחיל בתהליך של חזרה בתשובה יחד עם אשתו רונית, אותה הכיר כששירתה כפקידה פלוגתית בסיירת. הוא פרש מהצבא ולמד בישיבת עטרת כהנים בירושלים תוך כדי עבודתו כמדריך חבורות רחוב.
ב-1980 הוא עבר להתגורר בשטחים, הקים את הישיבה בהתנחלות אלון מורה ולאחר מכן היה בקבוצה שהקימה את ההתנחלות איתמר, בה ייסד גם ישיבה שבראשה עמד. הוא חיבר סדרה של ספרים "כחצים ביד גיבור" העוסקים בבעיות הלכתיות שעולות בשירות הצבאי. במקביל לתפקידיו הרבניים, המשיך רונצקי בשירות מילואים, ולפני שמונה לתפקידו הנוכחי שימש ראש מטה החטיבה המרחבית שומרון.
הוא נחשב מקורב במיוחד לרב שלמה אבינר, ראש ישיבת עטרת כהנים בירושלים, שדוגל בקו אידיאולוגי המקדש את המדינה ובמקביל מקפיד מאוד על כל גדרי ההלכה, במיוחד הלכות הצניעות וההפרדה בין המינים.
המינוי שלו לרבצ"ר בידי הרמטכ"ל הקודם, רא"ל דן חלוץ, בעקבות ההתנתקות, נתפש כניסיון לאחות את הקרע בין צה"ל לחלקים מהציונות הדתית והמתנחלים. בניגוד לקודמיו בתפקיד, מדגיש רונצקי את היותו קצין קרבי, מרבה להופיע במדי ב' ומעדיף לבלות עם יחידות השטח במקום בבסיסי הקריה.
אחד הרבנים שרונצקי נוהג להתייעץ אתם בקביעות הוא הרב דב ליאור, רבה של קרית ארבע ומהרבנים הבולטים שפסקו שיש לסרב פקודה ולא לפנות יישובים. עם זאת, רונצקי התבטא פעמים רבות נגד סירובי פקודה. בשנה שעברה, כשתלמידיו לשעבר מישיבת איתמר ששירתו בגדוד דוכיפת סירבו להשתתף בפינוי מאחז, התקשר אל אחד הרבנים בישיבה ולחץ עליהם לחזור בהם. חלק מהתלמידים מילאו פקודות, אחרים עמדו בסירובם.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1097210.html
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|
|