14-06-2009, 12:36
|
צחי בן עמי לתחום התעופה הצבאית, חיל האויר ותולדותיו
|
|
חבר מתאריך: 17.10.04
הודעות: 8,704
|
|
הכשרת הצופים - דפנה
במהדורה השנייה של ספרו של יהודה דקל ז"ל - מצודת כח - רעות תחת אש (הוצאת כרטא 2006) מסופר בהרחבה על הכשרת הצופים דפנה.
חברי ההכשרות של הצופים שולבו בילדותם (גיל 13) בפעילות שכללה מחנות עבודה שערים בהכרת הנשק ובסוף כיתה י' - גם שילוב בהכשרה הצעירה בקיבוץ אלונים שם התאמנו במהגרת ההגנה בחי"ש עמק יזרעאל.
לאחר סיום הלימודים עברו לתקופת הכשרה של חודשיים בגבת, שריד ורמת דוד ומשם להכשרה המגויית דפנה.
הרעיון היה לגייס את בוגרי תנועת הצופים יחד כ"גרעין" במסגרת מה שכונה "הסכם ההכשרות" בין הפלמ"ח, הקיבוצים וקבוצות ההכשרה - רעיון שנועד לשלב עבודה ואימונים במסגרת שאולי הולידה בהמשך את הנח"ל.
הכשרת הצופים דפנה גויסה באוקטובר 1947 כשמרכיבים אותה בוגרי מחזור תש"ז של הגרעין הארצי מתנועת הצופים. הקבוצה הגיעה אל קיבוץ דפנה והשתייכו לפלוגה ט בגדוד השלישי תחת פיקודו של יצחק (איציק) הוכמן. מפקד הפלוגה הראשון היה דודו צ'רקסקי (עליו השיר היש עוד פלמ"חניק כמו דודו).
תבנית הפעילות של ההכשרה היתה מבוססת על שבועיים עבודהושבועיים אימונים לסירוגין כאשר בד בבד הם משולבים בפעילות מבצעית בסביבה.
בסוף מרץ 1948 בוטל הסכה ההכשרות וההכשרות המגוייסות הוצאו מן הקיבוצים ושולבו במסגרת פלוגתית מחוץ לקיבוצים. הכשרת הצופים דפנה הועברה למחלקת דפנה בפלוגה ב' של הגדוד השלישי כשהם מפוצלים בין תל חי וג'חולה - בית בטחון שהוקם בסמוך לבריכות הדגם של כפר גלעדי מול צומת כ"ח.
הפלוגה כלל גם חברי הכשרות של התנועה המאוחדת מכפר בלום, כפר גלעדי ודגניה ב', מחלקת ה"בודדים" מדן, ה"דנים" שכללו את אנשי משמר נע (מ"ן) של דן ומשטת הישובים העבריים ומחלקת להבות הבשן שכללה ניצולי שואה שהעפילו לארץ והתגייסו לפלמ"ח.
תל חי הפכה לבסיס העיקרי בו ישבו אנשי ההכשרה, וממנה יצאו לכיבוש טבריה ומצודת נבי יושע.
באפריל 1948 צורפו אל ההכשרה שפעלה מתל חי וראש פינה 22 חברי גרעין "מאחרים" שמסיבות שונות לא גוייו עם שאר החברים קודם לכן וקבוצת בנות שהגיעה לצריפין ביוני 1948 בעקבות "מרד השמיניות".
ההכשרה עברה מתל חי אל קריית עלי (מחנה חיל ספר ירדני שנקרא כיום מחנה פילון ע"ש פילון ידידיה גולדמן מחללי ההכשרה שנפל בקרב על נבי יושע) וממנו יצאו לכבוש את צפת בליל ה-9-10במאי 1948. בקרב זה נפל איציק הוכמן. לאחר כיבוש צפת עברו אנשי הכשרת דפנה אל צפת, הר כנען, בית מינס ומשטרת הכנען והשתתפו מדי ערב בפשיטות אל מעבר לגבול בפעולות שנועדו לבלום את פשיטת מדינות ערב מצפון.
בהמשך שולבו חבר הכשרת הצופים דפנה בחטיבת יפת"ח (יגאל (אלון) פייקוביץ' - תל חי)*.
עם סיום המלחמה עברו רובם אל אשדות יעקב לתקופת התארגנות מחדש וב-20 במאי 1949 עלו על הקרקע והקימו את יראון.
סה"כ מנתה הכשרת הצופים דפנה 150 חברים - מתוכם - 50 בנות.
_____________________________________
ילדים: קל לייצר - קשה לתחזק
|