01-05-2009, 13:40
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
מטרת המבצע כפי שנוסחה בפקודה הייתה:
ציטוט:
השמדת כח האוייב על האי גרין וחבלה במבנים ובמתחמים המוצבים על האי
|
אפשר לומר שמטרה זו הושגה חלקית. וזאת בזכות העובדה שההגדרה "מבנים ומתחמים" היא מספיק מעורפלת.
אנחנו יכולים ללמוד יותר מסדר הקדימויות של תוכנית החבלה שנכתב בפקודת המבצע:- תותחים
- מחסני תחמושת
- מבנה המכ"ם
- מכשירי תקשורת
בפועל פוצץ מבנה אחד ונפגעו חלקית עמדות נוספות. דיברתי עכשיו עם מי שהכין את ניתוח הקרקע (והתכסית) למבצע. לדבריו הנזק למבנים היה קטן מאד והמצרים יכלו מיד לעשות בהם שימוש מחדש. אם רק היו צריכים או רוצים.
גם יעדי המבצע ידועים ומוכרים:
- להחזיר למצרים על תקיפות שלהם:
- שתי פעולת חבלה של הקומנדו הימי שלהם בנמל אילת (אם אני זוכר נכון באחת הפעולות שלהם טובעה אניה אזרחית למחצה ונפגעה מפיצוץ בתחתית שלה נחתת צבאית)
- פשיטה על חניון טנקים ליד מוצב המזח (9.7.69) שבה נהרגו שמונה חיילים ואחד נקלח בשבי (שם רצחו אותו).
- הרתעה של המצרים (היו שחשבו שיחד עם פעולת חי"א למחרת המצרים כ"כ יבהלו שיפסיקו את ההתשה).
- השמדה של שני אמצעים שעל פי המודיעין חקר אוייב (6) היו באי:
- מכ"ם גילוי אווירי (שאולי היו לו יכולות ימיות)
- ארבעה תותחי נ"מ גדולי קוטר (85 מ"מ).
בפועל
- נו! החזרנו להם?
- הרתעה לא הושגה. לא באי גרין. החיילים על האי לא היו אנשי תחזוקה וחימוש אלא לוחמים (ואולי אפילו יחידה מובחרת) שלחמו היטב בחזרה והיו מספיק ערניים כדי לגלות את הפושטים כבר ברגעים הראשונים (בזה הערכות לפני המבצע דווקא דייקו. היה ברור שלשני הכוחות אין לאן לסגת ולכן כולם ילחמו עד מוות). מספר האבידות היה דומה (שישה הרוגים לכוחותינו אל מול הערכות המודיעין שדיברו על 12 מצרים הרוגים. החיילים בשטח דיברו על 30. בנוסף, המצרים יכלו לטעון שרוב הנפגעים שלהם נהרגו מהפגזת תותחים שלהם על האי שהחלה מיד לאחר שהתגלתה הפשיטה ונמשכה עד הבוקר). אם הושגה הרתעה מול המצרים הרי שפעולות אחרות הן שהשיגו אותה:
- פעולת השייטת בראס עדביה (32 הרוגים מצרים שני פצועים ישראלים) שבוצע בדיוק חודש לפני הפעולה באי גרין (בולמוס 5, ראס עדביה ב20.6.69. בולמוס 6, האי גרין ב20.7.69).
- שתי פשיטות של הצנחנים ממערב לנילוס על ציר החוף המצרי (29.6.69 ו-2.7.69). בפשיטות הללו נהרגו 13 מצרים ונלקחו בשבי שלושה נוספים. 0 נפגעים לכוחותינו.
- פעולת חיל האוויר למחרת בבוקר. מבצע בוקסר חמישה מיגים הופלו ועשרות מיצרים נהרגו. המבצע נמשך עוד שמונה ימים שבמהלכם נהרגו כ300 מצרים והופלו עוד עשרה מיגים.
- מבצע גניבת המכ"ם (תרנגול 53. 26-27-12.69)
- ומבצעי אסקורט (7.9.69 הטבעת שתי סט"ר ליד חוף ראס אל ע'בה. שלושה הרוגים מהשייטת מפיצוץ ה"חזיר" שלהם בשל תקלה) ורביב (הפשיטה המשוריינת בגדה המערבית של התעלה. כ150 מצרים שנהרגו. טייס נעדר שהופל וטנקיסט שנשרט). להרבחה על מבצעי אסקורט ורביב עיינו באשכול זה. תגובות בעניין מבצעים אלו אנא הוסיפו רק שם.
- לא היו על האי, לא תותחים ולא מכ"ם, בקושי כמה מקלעים חלודים.
אל תיקח אישית את הפאשלות של המודיעין. אתה איש איסוף ומי שפישל אלו אנשי המחקר שכנראה נפלו בפח של הטעיה מצרית.
מעניין לראות שההטעיה המצרית ממשיכה לפעול על צה"ל.
כך נכתב על המבצע באי גרין באתר צה"ל:
ציטוט:
במקור נכתב על ידי אתר צה"ל
האי גרין, שמדרום לעיר סואץ, שיסודותיו סלע תת-ימי, הוא אי מלאכותי, שנבנה על ידי מהנדסים בריטים לפני מלחמת העולם הראשונה במטרה להגן על פתחה הדרומי של התעלה. האי בוצר בצורה מסיבית, ואויש בכשמונים חיילים מצריים, שהפעילו בו תחנת מכ"ם ותותחי נ"מ (נגד מטוסים).
בפשיטה על האי גרין השתתפו כוחות סיירת מטכ"ל והקומנדו הימי. כוח של הקומנדו הימי הגיע לנקודת הטבילה סמוך לאי ומשם החל לשחות לעבר האי. כשהגיע הלוחמים לאי הם חתכו גדר אחת ולאחר שמצאו פרצה בגדר השניה, שהייתה קשה לחיתוך, החל קרב יריות עם זקיף מצרי שנמצא במקום. לוחמי סיירת מטכ"ל הגיעו במקביל בסירות גומי מהים והלוחמים החלו לנטרל את המכ"ם המצרי ולטהר את האי. כשניתנה מהחפ"ק פקודת נסיגה, חוליית החבלה של המבצע ריכזה מטעני חומר נפץ שהתפוצצו כשלוחמי צה"ל כבר היו על הסירות בדרכם חזרה לישראל.
לאחר השמדת תחנת המכ"ם ותותחי הנ"מ באי גרין, התאפשר לחיל האוויר לתקוף בצורה מסיבית יותר בגזרה הדרומית מעבר לתעלה. בכיבוש האי גרין נהרגו שישה לוחמים. המבצע נחשב עד היום אבן דרך בעיצוב תורת הלחימה ומורשת הקרב בצה"ל, בשל ביצוע הפעולה המדויק.
|
לא רק במודיעין פישלו. היו עוד תקלות:
חוסר בתחמושת שנגרם משתי סיבות:
הזמן שלקח לגל השני להגיע (יש מחלוקת לגבי הסיבות להשתהות, לא ניכנס אליה כרגע)
הרבה תחמושת ניזוקה מהמים שחדרו אליה. פצצות RPG לא נורו ורימונים לא התפוצצו או שהתפוצצו לאחר השהיה ארוכה מאד (יש אנשי שייטת שטוענים שחלק מהנפגעים היו מרימונים שהם עצמם השליכו והתפוצצו לאחר עשר שניות או חצי דקה).
את זה שהפעולה נזכרת כהצלחה צריך לזקוף לזכותו של ראש ענף היסטוריה דאז שהציע להדגיש בהודעות לעיתונות את הגבורה. העיתונאים בלעו את הפיתיון והתחרו בינהם מי יקשור לפעולה סופרלטיבים הרואיים יותר.
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 01-05-2009 בשעה 14:56.
|