|
19-12-2007, 22:57
|
|
|
|
חבר מתאריך: 08.08.04
הודעות: 1,575
|
|
הגיע הזמן לעשות קצת סדר
אומנם "בזבזתי" את כל יום העבודה שלי היום לטובת הנושא והצגתו, אך אני מוכן להקדיש קצת זמן להתייחס לכך בקצרה גם בפורום שכן אני מבין שיש עניין בנושא.
דעתי שלי היא שיש להפחית קצת מהדרמטיות של ההודעה. במידה רבה אין בה חדש אלא רק המשך של תהליך מסודר בנושא. מדובר החלטה שלישית של ממשל בוש הבן ביחס למאגר הנשק הגרעיני האמריקאי. NSPD-10 מינואר 2002 הייתה ההחלטה הראשונה על הקטנת המאגר; NSPD-34 ממאי 2004 דיברה על כוונה לצמצם את המאגר בחצי ביחס ל-2001 עד לשנת 2004 וכרבע מהמאגר נכון לסוף המלחמה הקרה. ההחלטה הנוכחית, שמספרה אינו ידוע, מדברת על הפחתת מסויימת אל מתחת ל-NSPD-34.
אבל, לפני שנגיע לכמויות עצמן, חשוב להבין כמה מינוים ביחס לארסנל האמריקאי. נכון להיום מקובל להתייחס לשלוש קטגוריות ביחס למצב הנשק. הקטגוריה הראשונה היא "Active Deployed" והיא מתייחס לנשק המוצב על-גבי פלטפורמות מבצעיות - טילים יבשתיים (ICBM), טילים בצוללות (SLBM), פצצות גרביטציה וטילי שיוט. קטגוריה שנייה נקראת "Responsive" והיא כוללת התקנים שלא פרוסים מבצעית על גבי פלטפורמות אך ניתן להכשירן למבצעיות בתוך פרק זמן קצר. קטגוריה שלישית היא "Inactive" והיא כוללת התקנים שהוסרו מהם רכיבים בעלי תוחלת חיים מוגבלת דוגמת טריטיום. גם את ההתקנים הללו ניתן להכשיר למבצעיות אך דרוש פרק זמן ארוך יותר. התקנים המוצאים מהמאגר, אינם נכללים בשלושת הקטגוריות הללו, והשליטה עליהם עוברת ממשרד ההגנה למשרד האנרגיה. תהליך הפירוק שלהם מתבצע ברובו במתקן פנטקס באריזונה.
נכון להיום, כולל המאגר האמריקאי, על פי הערכות, את הכמויות הבאות: 5,163 התקנים מקטגוריה Active; כ-4,775 התקנים בקטגוריה Responsive ו-Inactive. בסה"כ מדובר ב-9,938 התקנים בתוך המאגר.
בהתאם ל-NSPD-34 מ-2004 ארה"ב הייתה צריכה להפחית את המאגר הכולל לכ-5,400 עד שנת 2012. פרוש ההפחתה הייתה העברת כ-4,000 התקנים מאחריות משרד ההגנה לאחריות משרד האנרגיה בכוונה ולהתחיל בתהליך הפירוק שאורך מספר רב של שנים. ההחלטה החדשה קובעת כי שני דברים: ראשית, המספר ייקטן עוד יותר, וכעת יעמוד על 4,600 ולא 5,400. שנית, המעבר של ההתקנים ממשרד ההגנה למשרד האנרגיה יושלם עוד בשנת 2007 ולא עד 2012.
ומה זה אומר בפועל. כרגע המאגר מקטגוריה Active כולל כ-5,163 התקנים. על-פי הסכם SORT עם רוסיה מ-2002 הכוונה היא לצמצם את המאגר בסטאטוס זה 2,200 (מתוכו כ-850 בכוננות הפעלה מיידית). כלומר, ארה"ב הסכימה כבר לפני חמש שנים להקטין את החלק הפעיל של המאגר ביותר מחמישים אחוז. תרומת ההחלטה החדשה היא שמספר ההתקנים שיוגדרו בקטגוריות Responsive ו-Inactive ייקטן ל-2,400 (לעומת קרוב ל-5,000 היום). צריך לזכור, שארה"ב כבר הודיעה, זה מכבר, על הוצאתם משירות של טילי ה-AGM-129, כך שמספר הרש"קים היה אמור לקטון בכ-500 יחידות גם ללא ההחלטה החדשה.
על-פניו מדובר בהפחתה משמעותית, אך בפועל רוב ההתקנים שיוצאו מהמאגר ימשיכו להיות מאוחסנים, שכן לארה"ב אין את היכולת לפרק כמות כה גדולה של התקנים בתוך פרק זמן קצר.
לסיכום, בפועל ההחלטה החדשה לא משנה הרבה. צמצום חלק ה-Active במאגר האמריקאי בחצי אמור להתבצע כבר עד 2012 כחלק ממחויבות SORT. מה שיקרה כעת זה שיתבצע צמצום של חלק ה-Responsive וה-Inactive במאגר, אך בשל מגבלות טכניות, לא מדובר בפירוק ממשי של נשק, אלא רק בהעברת אחריות ממשרד ההגנה למשרד האנרגיה. במילים אחרות, כמות הנשק הגרעיני המבצעי של ארה"ב המוכן להפעלה מיידית לא תשתנה בצורה מהותית, אך עד 2012 הנשק הגרעיני המוכן לפעולה תצטמצם בחצי. לאור זאת, בשנת 2012, צפוי המאגר האמריקאי לכלול כ-2,592 התקנים ב-Active, כמחציתם מסוג W76 ועוד מספר דומה בסטאטוס של Responsive ו-Inactive.
ההחלטה האחרונה של הנשיא בוש חשובה, אך השפעתה המעשית קטנה יחסית. חשיבותה בכך שהיא ממשיכה תהליך של צמצום הדרגתי של הארסנל האמריקאי בקטגוריות השונות, אך היא, בניגוד ל-SORT, מתמקדת ברכיבים הפחות-מבצעיים של המאגר.
_____________________________________
"[Nuclear] war is unthinkable but not impossible, and therefore we must think about it" - Bernard Brodie
|
|