06-04-2009, 11:20
|
|
|
חבר מתאריך: 27.02.08
|
|
תל ברוך - ביקור שני
בעקבות המציאה המקרית שלי במצוקי הכורכר שמעל חוף תל ברוך, שעליה כתבתי פה, קפצתי הבוקר לחיטוט נוסף באתר.
החדשות הרעות הן, שבמהלך סוף השבוע נסעו שם ג'יפים שעלו בדיוק על הנקודה וגרסו שם הכל. החדשות הטובות הן, שגלגל של ג'יפ "ניסר" קטע ישר ומדויק בצלע הנקיק. כך התקבל חתך נקי מאוד, דומה למה שעושים ארכיאולוגים, שאיפשר לי להיות בטוח שכל מה שאני מוציא משם - שייך לאותה תקופה. זה חשוב, כי כל האיזור מלא באשפה של מטיילים ופסולת בניין, והכל מתערבב בסחף מי הגשמים.
אני רחוק מלהיות ארכיאולוג, אבל לדעתי די ברור שמדובר בנקודה שבה היתה נוכחות צבאית, כנראה טורקית, במהלך מלחמת העולם הראשונה. הרסיסים הרבים עשויים להעיד על כך שהמקום היה מעורב במתקפה הגדולה האחרונה של צבא אלנבי על עמדות החוף של הצבא הטורקי ב-19 בספטמבר 1918, המתקפה שדחקה סופית את רגליה של האימפריה העותומנית מארץ ישראל.
זה מה שמצאתי הפעם, בחפירה שטחית של כ-30 דקות (מיהרתי לעבודה...)
א. כדור רובה, שונה מכדור המאוזר שמצאתי בפעם הקודמת. את הכדור מצאתי בשתי חתיכות שונות, מרוחקות כ-2 מטר זו מזו. קוטר הקליע 7 מ"מ. התרמיל הוא בעל כרכוב בולט. אורכו כ-58 מ"מ, והחתך שלו קוני מתון. קשה מאוד לזהות מה כתוב בתחתיתו, מה גם שנסיונות הניקוי שלי כמעט מחקו סופית את מה שהיה שם. אני חושב שזה R^K3 (הסימון "בחזקת" אמור להיות ראש חץ).
משהו כמו התכולה של התרמיל לא ראיתי אף פעם, ובימי חיי פירקתי לא מעט כדורים (שעות של שעמום בשמירה). אולי זה פתיל רועם כתחליף לאבק שריפה? מוזר, בכל אופן.
ב. קליע שנראה לי כמו 0.45 מגודל. הוא השתמר בצורה גרועה למדי.
ג. שלל רסיסי מתכת, אספתי וצילמתי חלק מהם. 1 - רסיס בעל חריצים (אולי של רימון "שוקולד" קדום?) 2-6 - רסיסי מתכת, כנראה של פצמ"רים או פגזי ארטילריה. לרובם חתך קעור. 7 - חתיכה של גדר תלתלית. מצאתי המון כאלה, אבל כמעט כולם התפוררו בנגיעה הראשונה. 8 - מסמר שהוצאתי מקרש שרוף למחצה. על פני כל החתך בחול (עומק של כמטר וחצי) ניכרו סימני אפר ושריפה, ופיסות קטנות של קרשים שרופים. 9 - נראה לי כמו קליע מעוך אחרי פגיעה (בצילום: מבט על).
ד. פיסה גדולה מיציקת מתכת לא מזוהה (פיוטר?) שנראית לי כמו שוליים של סיר כבד. לא הספקתי להעלות את התמונה. אעדכן בהמשך.
הקיצר, נראה לי שזה מקום שמתחנן לחפירה מעט יותר מקצועית מהנסיונות שלי, רגע לפני שכל השטח ייטחן סופית על ידי נהגי ג'יפים וטרקטורונים.
|